135 yıldır kırılmayan fay hatları var...

135 yıldır kırılmayan fay hatları var...

135 yıldır kırılmayan fay hatları var...

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından 'Manisa Depremleri Riskler ve Önlemler' konulu bir panel düzenledi.
Manisa ve İzmir'de fay hatlarındaki hareketlilik, gözleri deprem uzmanlarına çevirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası, 'Manisa Depremleri Riskler ve Önlemler' paneli düzenledi. Kültür Merkezi Lale Salonu'ndaki panele az sayıda Manisalı ilgi gösterdi. Panele, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Öztaş, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Dr. Bülent Özmen ve Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul Üyesi Dr. Murat Nurlu konuşmacı olarak katıldı. Öğretim üyelerinden önce konuşma yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, depreme hazırlıklı olunmadığını söyledi. Alan, Türkiye'de nüfusun önemli bir bölümünün 1 ve 2'nci derece deprem bölgesinde yaşadığını belirterek, "Aktif tektonik kuşak üzerinde yer alan ülkemiz gelecekte de değişik büyüklüklerde depremleri yaşamaya devam edecek. Bugün, kentlerimizin depremlere karşı güvenli olduğunu söyleyemeyiz. Biz biliyoruz ki birer doğa olayı olan depremler, bilinçsizce yapılmış yer seçimleri, düşük standartlarda ve yeterli mühendislik hizmeti görmemiş yapılar nedeniyle afete dönüşüyor" dedi.
"MANİSA FAYI 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETİBİLİR"
Panelde konuşan DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa fayının 7.2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini öne sürdü. Prof. Dr. Sözbilir, yerleşim yerlerinin diri faylar üzerinde kurulmasının can kaybını arttırdığını söyledi. Çürük zeminlerin iyileştirebildiğini dile getiren Sözbilir, "Diri bir fayın üzerinde oturamayız. Hiçbir yapının o fayın üzerinde sağlam kalma şansı yok. Bundan kurtulmanın yolu fay üzerinde yapılaşmamaktır. Manisa fayı kent merkezinden geçiyor. Bugün öğlen oluşan deprem Manisa fayı tarafından oluşturuldu. Şuanda Manisa fayının orta segmenti kırılıyor. Faylar belirli bir uzaklıkta sürekli etrafımızdalar. Midilli'de oluşan deprem aslında uzak bir depremdi. İzmir'e 70 kilometre uzaklıktaydı. Ama çok şiddetli hissedildi. 14 saniye sürdü, 20 saniye sürseydi yıkım gerçekleşirdi" diye konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.