2013 Sınava Dayalı Yönetici Atamalarını Bakanlığa Sorduk

2013 Sınava Dayalı Yönetici Atamalarını Bakanlığa Sorduk

2013 Sınava Dayalı Yönetici Atamalarını Bakanlığa Sorduk

Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanması hakkındaki yönetmeliklerle ilgili olarak yazılan birçok yazı, haber ve sendikamızın basın açıklamalarında kariyer ve liyakati esas alan kadrolaşma esasına göre yapılmayacak bir yönetmelik beklendiğini, aksi durumun yargı tarafından iptal edileceğini, yargı yoluna gidileceğini de açıkça ifade etmiştik.19 maddelik yönetmeliğin 17 maddesini bizimle birlikte dört sendika Danıştay nezdinde yargıya taşımıştır. Yönetmeliklere ve daha önceki iptal gerekçelerine bakıldığında keyfi uygulamalara yol açabilecek durumların olması, takdir puanı, mülakat sınavı, sözlü sınav gibi objektif olmayan kriterlerin ön plana çıkarılması olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Sayın Bakanın “yönetmelikte revize yapacağız” sözüne rağmen bu güne kadar bir adım atılmamış, hiçbir il yönetici atama ilanına çıkmamıştır.  Sınava dayalı yönetici atamaları MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirmeden Sorumlu Grup Başkanı Sayın Erdoğan ile bizzat görüşen Genel Başkanımıza da tatmin edici bir yanıt verilememiş, sürecin belirsizliğini koruduğu açıkça söylenmiştir. Bu durum bize geçmişten ders alınmadığını gösteriyor.  Sürecin uzaması, adil ve liyakate dayalı yönetici atamalarının yapılmamasının bedelini başta okullarımız olmak üzere tüm bakanlık teşkilatları ödemek durumunda kalacaktır.
 
Biz çıkan, sürmekte ve aratacak olan sorunların bitirilmesi adına bakanlıktan liyakate dayalı sınav esaslı yönetici atamalarını yapılmasını talep ediyoruz. Genel Başkanımız imzası ile bakanlığa ulaştırdığımız talep ve soruların karşılık bulması umuduyla sendikal mücadeleyi sürdüreceğimiz bilinmelidir.
 
 
Rafet  URAL
Anadolu Eğitim Sendikası
Genel Merkez Danışmanı
 
Tarih: 12/04/2013
Sayı: 1-13/1865
Konu: Sınava Dayalı Yönetici Atamaları
İlgi: Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu , 4982 Bilgi Edinme Kanunu
 
 
 
 
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA
 
28 Şubat 2013 Tarih ve 28573 Sayı ile yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri  Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin sorunlu olduğu, bakanlığımızın da revize etme yönünde ilke kararı alması ile tescillenmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana iki aya yakın süre geçmesine rağmen her hangi bir değişikliğe gidilmemiş, İllerimizden hiç biri yönetici atama sürecini başlatmamıştır.  Mevcut yönetmeliğin değişeceği beklentisi valilikleri ve il milli eğitim müdürlüklerini olduğu kadar sınav puanıyla atanmayı bekleyen öğretmenlerimizi de belirsizliğe sürüklemiştir.
Sınav kazanan öğretmenlerimizin bir an önce hak ettikleri idari kadrolara atanması, okullarımızın da liyakatli ve asil idarecilerine kavuşması açısından ilgili yönetmeliğin dava konusu da yaptığımız sorunlu hükümlerinin bir an önce değiştirilmesini bekliyor, aşağıdaki sorularımıza ilgi gereği yanıt vermenizi arz ve talep ediyoruz.
 
Cansel Güven
Genel Başkan
 
 
Ek: Yönetici Atama Süreci Hakkında Sorular
 
1- Sayın Bakanımızın yapılacağını ifade ettiği Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni revize etme çalışmalarına başlanmış mıdır?
 
2- Bu revize çalışmasını bakanlıkta hangi birim yapmaktadır/yapacaktır?
 
3- Revizyon kapsamında hangi maddeler üzerinde değişiklik düşünülmektedir? (Mülakat, İl MEM lerin insiyatifi, müdür baş yardımcılığı, alan değiştirenler, dönüştürülen kurumlar, kazanılmış haklar vs)
 
4-Bir eğitim sendikasının temsilcileri, ilgili revizyon üzerinde aktif görev aldıklarını, aksayan yönleri gidereceklerini, yönetmeliği bu sebeple yargıya taşımadıklarını iddia etmektedir. Yönetmeliği revize eden/edecek olan komisyonda her hangi bir sendikacıya, sendikalara görev verilmiş midir?
 
5-Yayınlanan yönetmelikte atamalara ilişkin bir takvim yer almadığı gibi bakanlığımızca ayrıca bir bilgilendirme yapılmamıştır. 2013 yılı çalışma takvimi içinde ilgili yönetici atamalarının HANGİ TAKVİMDE yapılacağı öngörülmektedir?
 
6-Revizyon çalışması sürerken yürürlükteki yönetmeliğe göre ilana çıkabilecek her hangi bir il MEM, atamaları tamamlamadan yönetmelikte bir değişikliğe gidilmesi durumunda oluşacak yasal sıkıntı için her hangi bir önlem düşünülmekte midir?
 
7-Yönetici rotasyonları için ayrıca bir çalışma, yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Yapılacak ise yönetici atama takvimi ile nasıl bir ayarlama düşünülmektedir? (Önce, birlikte, sonra)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.