2019 2020 Öğretmene Zorunlu Hizmet Affı

2019 2020 Öğretmene Zorunlu Hizmet Affı

2019 2020 Öğretmene Zorunlu Hizmet Affı

2010 sonrası kadrolu öğretmen olarak atanmış olan yaklaşık 326 bin öğretmenden bir kismi her sene bu hizmetini belgeler sunarak erteletmekte ve bazen bu anlamda çeşitli sıkıntılar yaşamakta ve aile düzenleri gerekli mazareti göstermedikleri takdirde resen atamalarla bozulmaktadır.

Eş durumu gibi özür sebebiyle zorunlu hizmet alanı dışına tayin isteyen öğretmenlerin boşanma durumları hariç tekrar zorunlu hizmet alanlarına tayini zor görünmektedir. Fakat her sene bakanlık bu durumda olan meslektaşlarımızdan belge istemekte dolayısıyla zaman ve iş gücü israfı yaşanmaktadır. 

Bunun yanı sıra başka kurumlarda zorunlu hizmet bölgelerinde çalışmış olup Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine geçmiş olanlar tekrar zorunlu hizmete tabi tutulmakta ve diğer sebepler gibi bu da büyük mağduriyet yaratmaktadır. Daha önce başka kurumlarda çalışanların görev yeri dikkate alınmadan öğretmenliğe başlayan herkesin zorunlu hizmete tabi tutulması adaletsizliktir ve devlette devamlılık esasına aykırıdır. Örneği dağ başında bir köyde on yıl imam hatip olarak görev yapan biri öğretmenliğe geçtiğinde daha önceki çalıştığı yer dikkate alınmadan bir süre daha mahrumiyet bölgesinde çalışması istenmektedir. İkisi de devlet görevi sayılan bu durumda öğretmenlik mesleğine geçiş yapan için durum zulme dönüşmektedir.

Çeşitli sebeplerle süresini tamamlayamayan hatta zorunlu hizmetin tamamlanması için birkaç ayı kalan meslektaşlarımız da mağdur olmaktadır. Örneğin öğretmen askerlik çıkar umuduyla zorunlu hizmet bölgesindeyken askerlik başvurusu yapan öğretmenlerimizden kısa dönem askerlik yapanlar askerlikte geçen sürelerini zorunlu hizmet kapsamında değerlendirememektedirler.  Halbuki en zorunlu hizmetin askerlik görevi olmasına rağmen... 

ZORUNLU HİZMET DEĞİL TEŞVİK İSTİYORUZ…

Öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan, çalışılması zor olan ve öğretmen tutulamayan bölgelerde istihdamın sürekli hale getirilmesi mevcut zorunlu hizmet uygulaması ile sıkıntılı ve zor görünmektedir. Öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan bölgeler için zorunlu hizmet değil teşvik sistemi getirilmelidir.

Eğitim gönüllülükle yapılırsa ortaya güzel işler çıkar. Zorla ve zorunlulukla güzellik olmaz. Öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan yerlerde öğretmen devamlılığının sağlanması için önerilerimizi ise ayrı bir konu başlığı olduğu için burada değerlendirmeye almıyoruz.  Bizler geçmişte örnekleri olan zorunlu hizmet affının aileleri ile birlikte yaklaşık bir buçuk milyon kişinin mağduriyetine son vereceğini düşünüyor; Milli Eğitim Bakanlığının ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK’un 5.Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri öncesi zorunlu hizmet affını gündemlerine almalarını ve gereğini yapmalarını istiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum