2019 Taşeron Maaşında Büyük Oyun!

2019 Taşeron Maaşında Büyük Oyun!

2019 Taşeron Maaşında Büyük Oyun!

Taşeron işçilerin 2019'da enflasyona bağlı olarak maaşlarının ne olacağı merak konusu olurken bu konuda bir haber Aile ve Çalışma Sosyal Bakanı'ndan geldi.

Taşeron çalıştıran belediyeler taşeron işçilerin maaşına zam yapıp yapmamak konusunda kararsız kalırken Aile, Çalışma ve Sosyla Hizmetler Bakanlığı taşeron işçilerin asgari ücretle artık hiçbir bağının kalmadığını söyledi.

Taşeron işçiler kadroya geçmeden önce asgari ücret üzerinden belirlenen rakamla maaş alırken, 2019'da enflasyonun altında ezilmemek için ne yapacaklar?

Yapılan yüzde 26’lık zamma rağmen reel anlamda giderek düşen asgari ücret nedeniyle memur, işçi ve emekliyi 2019 yılında zor günler bekliyor. Enflasyon karşısında giderek ezilen vatandaşlar, gelecek yıl nasıl geçineceklerini kara kara düşünürken, belediyelerde çalışan 400 bin taşeron işçinin asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zamdan dahi yararlanamayacağı ortaya çıktı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, önceki kararları hiçe sayarak, taşeron işçilerin asgari ücretle artık hiçbir bağının kalmadığını belirtti.

KADROLU TAŞERONU UMUTLANDIRAN 2019 ÜCRET AÇIKLAMASI! HABERE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!

BÖYLE ÇELİŞKİ OLUR MU?
Yoruma açık ve çelişkili kanunlar arasında kalan birçok belediye, taşeron işçilerin maaşlarına zam yapıp yapmama konusunda ikilemde kaldı. Belediyeler çözüm için ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurdu. Belediyelerin sorularını iki farklı görüş ile yanıtlayan bakanlık, taşeron işçilerin asgari ücretle artık hiçbir bağının kalmadığını ve işçilerle imzalanan toplu iş sözleşmesinin esas alınması gerektiğini belirtti. Bu durumda belediyeler, asgari ücreti yansıtsa bakanlıkla ters düşecek, yansıtmasa 400 bin taşeron işçiye adeta zulüm yaparak hak kayıplarına sebebiyet verecek.

TÜM KANUNLAR YOK SAYILDI
Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerinde hizmet veren taşeron işçiler, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurumların kurduğu özel şirketler aracılığıyla sürekli işçi kadrosuna geçirilmişti. Taşeron işçilerin maaşları ise sendikaların aradan çıkarılmasıyla imzalanan toplu iş sözleşmesi ile belirlendi. Aynı zamanda işçilerin Bakanlar Kurulu’nun personelin çalışma usul ve esaslarının belirlendiği 11608 sayılı kararı ile işçilerin asgari ücrette meydana gelen değişiklikten faydalanmasına karar verildi. Bu karara rağmen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın taşeron işçilerin asgari ücretle bağlarının kalmadığını belirtmesi, Bakanlar Kurulu kararının hiçe sayıldığının bir göstergesi oldu.

KADROYA GEÇMESELERDİ DAHA İYİYDİ
Kadroya geçmeden önce taşeron işçilerin maaşına asgari ücrete gelen fark doğrudan yansıtılıyordu. Belediye ve taşeron firma arasında imzalanan iş sözleşmesine göre işçiler maaşlarını asgari ücretin yüzde 20’si, 40’ı veya 60’ı şeklinde yapılan hesaplamalar doğrultusunda alıyordu. Ancak bakanlık taşeron işçilerin maaşına toplu iş sözleşmesi bitene kadar yüzde 4’lük zam yapılmasının yeterli olduğu görüşüne yer verdi. Bu durumun taşeron işçilerin aleyhine olduğunu açıkça gösteriyor.

DURUMLAR ÇOK KÖTÜ
Asgari ücretin maaşına yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda endişeye kapılan H.A., “Biz yıllardır kurumumuza ve devletimize aynı işi yapan kadrolu arkadaşlarımızın neredeyse iki kat maaş aldığı bir ortamda özveriyle hizmet ettik. Tam kadrolu olduk derken kendimizi belediye şirketinde bulduk. Onu da sineye çektik. Enflasyona ezilmeyiz artık derken sadece % 4 zamlanan maaşımız ile çocuğumuzun birine dahi ayakkabı alamayacak duruma geldik. Asgari ücretin yansıyıp yansımayacağı konusu bir an evvel çözülmeli” şeklinde konuştu. Millî Gazete

KADROLU TAŞERONU UMUTLANDIRAN 2019 ÜCRET AÇIKLAMASI! HABERE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum