2019 Tediye ve İkramiye Bekleyen Taşerona Müjde! Son Dakika İkramiye

2019 Tediye ve İkramiye Bekleyen Taşerona Müjde! Son Dakika İkramiye

2019 Tediye ve İkramiye Bekleyen Taşerona Müjde! Son Dakika İkramiye

Kamuya geçen taşeron işçilerin maaş zammından sonra en çok bekledikleri 2019 tediye ve ikramiye ödemeleri. Haberimizde son dakika tediye ve ikramiye gelişmelerini derledik.
Kadroya geçen taşeron işçi son dakika ilave tediye ödeme tarihi belli oldu. Taşerondan kadroya geçen kamu işçileri Ocak ikramiyelerini ne zaman alacak? Kadroya geçen taşeronların (4/D'li) 2019 Ocak güncel maaşları ne kadar? soruların yanıtları merak konusu oldu.

Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, 2019 zamlı maaş tutarları, ikramiye tediye ödeme tarihleri belli oldu. 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri de belli olan kadrolu taşeron işçilerin yasal hakları ile ilgili ayrıntıları bu haberimiz üzerinde derledik.

Taşeron işçilerin en merak ettiği konuların başında yer alan ilave tediye ödemeleri ile ilgili heyecanlı bekleyiş sürüyor. 52 günlük ikramiyenin yarısı 2018 yılında ödenirken geri kalan ikramiye tutarlarının bu ay içerisinde hesaplara geçmesi bekleniyor. 4/B 4/D statüsü olan kamu işçisinin güncel maaş tutarları, ilave tediye ödemeleri ve yasal hakları ilgili ayrıntılara bu haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Nisan 2018 itibarıyla taşerondan kamu kurum ve kuruluşlarına geçişi geçişi sağlanan işçilere 2019 Ocak maaşları ile birlikte 5 günlük ikramiye ödemesi yapılacak.

Bilindiği üzere taşerondan kadroya geçen sürekli işçilerin mali ve sosyal hakları 12.04.2018 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan toplu iş sözleşmesi hükümleri ile belirlenmişti. İlgili düzenlemede geçen ikramiye maddesine bakacak olursak;

İkramiye: İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.

Maddeye göre yaklaşık 450 bin kamu işçisi, Ocak ayında 5 günlük ikramiyelerini alacaklar. Kurumlar ödemelerini Ocak maaşları ile birlikte yapabilir. 375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü maddesi kapsamında kamu işçilerine ödenecek 5 günlük ikramiyeden tutarlarından SGK ve İşsizlik Primi ile Gelir ve Damga Vergisi kesintileri yapılacak.

375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü maddesi kapsamında kamu işçilerine ödenecek 5 günlük ikramiyeden tutarlarından SGK ve İşsizlik Primi ile Gelir ve Damga Vergisi kesintileri yapılacak.

Belediye şirket işçileri 5 günlük ikramiyeyi ne zaman alacak?

Belediye şirketlerine geçişi sağlanan işçiler için ise ilgili toplu iş sözleşmesi hükmü aşağıdaki şekildedir; İkramiye: İşçilere Nisan ve Ekim aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir.

Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir. Dolayısıyla geçici 24 üncü madde kapsamındaki belediye şirket işçileri Ocak değil Nisan ayında 5 günlük ikramiyelerini alacaklar.

2019’UN İLK İLAVE TEDİYESİ DE OCAK’TA
2019 Ocak ayında toplu sözleşme ikramiye alacak olan taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçen işçilere yine 2019 ocak ayı içinde 13 günlük ilave tediye ödemesi de yapılacaktır.

6772 Sayılı Kanun gereğince yıllık 52 günlük ilave tediye (ikramiye) hakkı olan işçilerin ilk ödemeleri Ocak ayında yapılıyor

İlave tediyeden belediye şirketlerine geçen işçiler faydalanamamaktadırlar. Fakat DİSK yasa değişikliğine gerek kalmadan idari bir düzenleme ile ilave tediyeden belediye şirketlerine geçen işçilerinde faydalanabileceğini ifade etmektedir.

Aynı şartlarda ve aynı (696 sayılı KHK) yasa ile kadroya geçen işçiler arasında ayrım olarak görülen bu düzenlemenin düzeltilmeside gelen talepler arasında yer almaktadır

İLAVE TEDİYE NEDİR?

Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir. Bakanlar kurulu kararı ile senede 4 adet olmak üzere bir ilave tediye eklenebilir. Yılda 13 er günlük olmak üzere 4 parça şeklinde ödenir toplamda 52 gün üzerinden ikramiye gerçekleşir, bu sayı yeraltı işçileri için 1 adet ilave tediye eklenir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum