2020 TİS için 4/D kamu taşeron işçilerinin beklentileri

2020 TİS için 4/D kamu taşeron işçilerinin beklentileri

2020 TİS için 4/D kamu işçilerinin beklentileri Özel yazı

2020 TİS için 4/D kamu işçilerinin beklentileri

Yeni toplu iş sözleşmesinden beklentiler

  1. Haftalık çalışma saati olan 45 saat haftada 5 gün olacak şekilde ayarlanmalı. Merkezde çalışan işçiler için hafta sonu tatili Cumartesi-Pazar günü olacak şekilde ve işin durumuna göre hafta sonu iş olan yerledeki işçiler için de hafta tatili günlerinin Cuma-Cumartesi veya Pazar-Pazartesi olacak şekilde ayarlanması ve işçinin rızasına göre hangi günler hafta tatilini yapacağı işçi tarafından belirlenmelidir. Tatil günleri işin durumuna göre asla değiştirilmemeli, eğer ki iş varsa işçi göreve çağırıldıysa hakkı olan ücreti ödenmelidir.
  2. Düşük yevmiye alan arkadaşlarımız için toplu iş sözleşmesi taban yevmiye sınırı yüksek tutulmalı ve bu tutarın altındaki işçilere normal zammın üzerine seyyanen zam yapılmalı yevmiyeleri hak ettikleri tutara yükseltilmedir. Asgari ücretten biraz fazla yevmiye ile çalışılması doğru değilidir.
  3. Mesai saatleri sabit olmalı işçi saat kaçta işe gireceğini kaçta çıkacağını ara dinlenme saati ile birlikte ayarlanmalı ve işin durumuna göre geç gel geç git denmemeli ve günlük çalışma saatini aşan çalışmalarda kanuni hakkımız olan fazla çalışma ücreti (mesai) ödenmelidir.
  4. Resmî tatil ve Ulusal bayramlara ki çalışmalar öncenden işçi resmî yazı ile bildirilmeli ve o gün çalışan işçiye bahane üretilmeden kanuni alacağı hakkı ödenmelidir.
  5. Bordrolar maaşlar hesaba yatmadan mail olarak işçiye önceden atılmalıdır.
  6. Gece çalışması yapan arkadaşlarımıza özelliklede güvenlik arkadaşlarımız postalar halinde çalıştıkları için gece saat ücreti uygulanmalıdır.
  7. İşçi için gerekli malzeme ekipman ne gerekli ise her yıl yazlık ve kışlık olarak ayarlanmalı ve zamanında işçiye teslim edilmediler.
  8. Asli görevler dışında idareler tarafından başka görevler ekstra olarak işçiye yüklenmemelidir. Örneğin temizlik görevini yapan Ayşe ablamıza ayrıca çay kahve işleri yaptırılmamalı enerjisini tümüyle asli görevine harcamalıdır.
  9. Çalışma yılı toplu iş sözlemesine dahil edilmeli 10 yıldır kuruma hizmet eden işçi ile yeni işe başlayan işçi yevmiyesel olarak aynı maaşı almamalı 10 yıllık hizmete değer ve saygı gösterilmelidir.
  10. Yıllık izinler işçinin işe giriş tarihine göre yıl içinde planlama yapılmalı işçi en az 10 gün iznini ne zaman kullanmak istiyorsa önceden idareye bildirmeli işin durumuna göre ayarlanmalıdır. Özellikle yazın işçi yıllık izin kullanmak istemekte bir planlama yapılandığı için okullar açılınca veya kışın yıllık izin yapmaktadır. Planlama ile yaz aylarında da işçi yıllık iznini kullanabilir işler de aksamadan devam eder.
  11. Sendikalar üyelik aidatlarında işçiye jest yapmalıdırlar. Bir yevmiye bürüt ama bizler net tutar olarak bu yevmiyeyi ödemekteyiz. Örneğin bir günlük yevmiyenin max %60 ı dayanışma aidatı olarak alınmalıdır. Nedeni yasal kesintilerdir.
  12. Sendika Temsilcisi arkadaşlar sendika genel merkezi tarafından değil her il de demokratik seçin ile belirlenmeli ve işçi kendini temsil edeceği kişiyi kendi seçmelidir. İşçi tarafından Sevilen, mücadeleci bir temsilci sorunları en aza indirecektir.
  13. İşçinin mazerete dayalı yer değiştirme talepleri yıl içinde belirlenen bir takvime göre yapılmalı. Örneğin Ocak Haziran be Eylül aylarında alınan talepler değerlendirilmelidir. Hangi şartlarda yapılacağı net bir şekilde belirlenmeli eş ve sağlık durumunda kimse mağdur edilmemelidir.
  14. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmalı eğitimleri düzenli olarak verilmeli tehlikeli sınıf işlerde ek yardım ödenmelidir. Direnç Ali KOÇ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum