25 Yıl evli kalan emekli olabilecek

25 Yıl evli kalan emekli olabilecek

25 Yıl evli kalan emekli olabilecek

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için sunulan kanun teklifi, boşanmayı düşünenleri bir daha düşünmeye itecek. 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emekli olma imkanı geliyor
Çalışan kadınlar denildiğinde akla sadece maaşla bir iş yerinde görev alan kadınlar gelir ancak kadınların emeği sadece iş yerleri ile sınırlı değil. En zor iş ev hanımlarında. Bulaşıktı, çamaşırdı, ütüydü, temizlikti, çocuk büyütmekti derken günü öylece tüketir pek çok kadın. Sosyal yaşamına bile zaman bulmakta 
İşte bu yüzden sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için Meclis’e kanun teklifi verildi. Ancak bir şart var bu teklifte: 25 yıl evli kalmak… Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kanun teklifinin kabul edilip yasalaşması halinde 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik hakkı sağlanmış olacak. Kanun teklifinin gerekçesi olarak şu ifadeler yer aldı: “Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır.” Yine teklife göre belli şartlar var. Bu şartları 3 şekilde sayabiliriz… 1) Sosyal Güvenlik Kurumu ile herhangi bir bağ olamayacak, 2)Evlilik süresinin 25 yıl ve daha üzeri olması gerekmektedir, 3)Belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağın bulunmaması gerekir.
 EV HANIMLARINA EMEKLİLİK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİYOR?
25 yıllık evlilere emeklilik şartlarını yukarıda belirtmiştik. Bu şartları sağlayan kadınlar, kanunda belirlenen yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartıyla ve kanunda belirlenen kazanç sınırları içinde hesaplanacak tutarları peşin ödeyerek veya borçlanarak yaşlılık aylığı almaya yani emekli olmaya hak kazanacaklardır. Yani emekli olmak için yine biraz da olsa ödeme yapılacaktır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.25 yıl evli kalana emeklilik şartlarını taşıyan ev hanımları meclisten gelecek habere odaklanmış durumda.
EVDE NAKIŞ, ÖRGÜ YAPAN AYDA 153 LİRA AZ PRİM ÖDER
Ev kadınları eğer evde, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet gibi ürünleri üretiyorsa isteğe bağlı sigortada daha az prim ödeyerek daha çok prim günü elde etme şansına sahip. Bunun için Maliye’ye gidip Gelir Vergisi’ne tabi olmadığına dair yazı alması yeterli. Yasaya göre evde üretim yapan kadınlar 568 lira aylık prim yerine, 22 gün karşılığı olan 415 lira prim ödeyerek 30 günlük prim ödemiş gibi hak kazanabiliyor.(Milliyet)


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.