270 bin polis, Danıştay'ı bekliyor!

270 bin polis, Danıştay'ı bekliyor!

270 bin polis, Danıştay'ı bekliyor!

Görevli bir Polis Memuru'nun İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı dava, Danıştay 11. Dairede 2017/878 esas ile karara bağlanmak için bekliyor.

 

Görevli bir Polis Memuru'nun çalışma saatleri hususunda İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı dava, Danıştay 11. Dairede 2017/878 esas ile karara bağlanmak için bekliyor.
Dava Danıştay'da dört Daire'de işlem gördükten sonra, son olarak 11. Daireye devredilmiş ve bugün itibariyle 3 yıldır neticelenmeyi bekliyor.
Kamu Denetçiliği, 2014 yılında polislerin çalışma çaatleri sorunu ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayıp İçişlerine tavsiye kararı sunmuştu. İçişleri Bakanlığı ise alınan kararı rağmen, Emniyet Teşkilatı personelini, 1995 yılında dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe Tarafından Olur'u verilen "Emniyet hizmetleri sınıfı personelin çalışma saatlerine ilişkin esaslar" şeklinde yer alan Genelge belgesine dayandırarak, 12/12 (haftalık 84 saat) ve 12/24 (haftalık 60 saat) sistemiyle ek görevler hariç (angarya görevler) çalıştırmaya devam etmektedir. Buna istinaden yılda 1860 saat gece ve 1860 saat gündüz olmak üzere toplam 3720 saat görev başında olunması ve polisin kendisi gibi 657'li olan diğer memurdan yılda 2040 saat fazla çalıştığı görülmektedir. Fazla çalışma ücreti ve buna dayalı izin verilmemektedir.
Ağır çalışma koşullarından bunalmış polisin eziyet veren bu vardiya usüllerinin (12/12 ve 12/24) dayandığı olan 1995 yılındaki belge, Devlet Memurları Kanunun 99 ve 101. maddesine, Anayasa'nın 128.maddesine aykırı olduğu için İPTAL edilmek üzeredir. Bu ciddi mesele 270 binden fazla personeli olan Emniyet Teşkilatını ilgilendirmektedir. Zira kurum mensuplarını intiharlara, ruhsal bunalımlara sürükleyen, kurumsal çalışma barışını bozan en büyük sebeplerden biri haftalık çalışma saatlerinin uzunluğu, belirsizliği, maddi getirisinin olmayışı ve standardının olmamasıdır.
30.12.2014 tarihli Kamu Denetçiliği Kurumu bu konuyla ilgili kararında, polislerin haftada 40 saatten fazla çalıştırılmamaları, mümkün değilse Avrupa Polis Konfederasyonu'nun hazırladığı çalışma saatleri yönergesi doğrultusunda azami çalışma süresinin 48 saat olarak belirlenmesi ve 40 saatin üzerinde fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında saat başı ücretlendirilmenin yapılması, kesintisiz çalışma süresinin (nöbet süresi) 8 saati geçmemesi yönünde düzenleme yapılması, ek görevlendirme yapılacakların öncelikle istekli olanlar arasından seçilmesi, yeterli istekli olmadığı takdirde resen görevlendirme yoluna gidilmesi, haftalık çalışma saatini aşan ek görevlendirmeler için ''fazla mesai ücreti'' ödenmesi istenmiştir.
270 bin polisin gözü kulağı Danıştay 11.Daire'den gelecek kararda...

POLİS HABERLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BİZİ FACEBOOKTAN TIKLA TAKİP ET!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.