3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Teklif ile yaştan dolayı TSK’dan ayrılacak uzman erbaşların kayıplarının önlenecek

İŞTE KANUN TEKLİF METNİ

TSK’da görevli uzman erbaşlar mevzuat gereği emeklilik hakkı kazanamadan diğer kamu kurum ve kuruluşlara ait devlet memuru kadrolarında görev alabilmektedir. Ancak, bu durumda olan uzman erbaşlara, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yatay geçiş hakkı tanınmadığı için de kayıplar yaşatılmaktadır

TSK’da erbaş kadrolarında devamlılık arz eden teknik ve kritik görevlerde, yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla istihdam edilen uzman erbaşlar; iki ile beş yıl arasında değişen sürelerle imzalanan sözleşmelerle göreve başlamakta ve göreve devamlarının istenmesi durumunda mütakip sözleşmeleri bir ila beş yıl arasında değişen sürelerle olmaktadır.

Azami elli iki yaşına kadar görev yapan uzman erbaşlar, yaş sınırı nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden ayrılacak durumda olmaları durumunda, istemeleri halinde merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın Milli Savunma Bakanlığı, MSB ANT Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) kadrolarında emekli aylığına hak kazandıkları tarihe kadar devlet memuru olarak istihdam edilebilmektedir.

Ancak, ekonomik şartları göz önüne alındığında emekli aylığı almaya hak kazandıkları tarihe kadar sivil memur olarak görev yaptırılan ve daha sonra re'sen emekli edilen uzman erbaşlar, ekonomik ve özlük hakları bakımından büyük kayıp yaşamaktadır.

Uzman erbaş olarak görev yaptıkları süre içinde önemli özlük haklarına ve Uzman Erbaş kimliğine sahip olanlar, yaşlarını doldurmak ve emeklilik aylığına hak kazanmak uğruna Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmalarının ardından en düşük memur statüsünü kazanmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 20 ile 23 yıl arasında değişen sürelerde görev yapıp sadece bir kaç ay sivil memurluk görevini yerine getiren uzman erbaşlara yapılan uygulama büyük bir haksızlıktır.

Öte yandan, diğer devlet memurlarına, yaş konusunda isteğe bağlı olarak emeklilik hakkı tanınmasına rağmen, uzman erbaşlıktan gelen sivil memurlara bu hakkın tanınmaması anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmekte olduğu açıklandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolarda istihdam edildikten sonra, kademeli yaşı tamamladıktan sonra kendi arzu ettikleri yaşta emekli olmaları sağlanmalı, emekli olacaklarında haklarında uygulanacak ek göstergelerin uzman erbaşlar hakkında geçerli olan ek göstergelerden düşük olmaması sağlanmalıdır.

Vatan savunması ve terörle mücadelede en ön safta, etkin görev alan deneyimli olan uzman erbaşlar, gelecek kaygısı olmadan görev yapmak istemektedir. Uzman erbaşların emeklilik sorunlarının çözülmesi, gelecek kaygısı taşımadan görevlerini ifa etmeleri, moral ve motivasyonlarını yükseltecek, görevlerinde daha başarılı olmalarını sağlayacaktır

TEKLİF DETAYLARI VE GELİŞMELERİ MEMURLARAHABER.COM'DA OLACAKTIR. BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.