3600 ek gösterge Meclis'e sunuldu! İşte tam metin

3600 ek gösterge Meclis'e sunuldu! İşte tam metin

3600 ek gösterge Meclis'e sunuldu! İşte tam metin

Memurlar için 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili kanun teklifi MHP TARAFINDAN Meclis Başkanlığına sunuldu. Kanun teklifinde ek gösterge rakamları tüm hizmet sınıfları için hiyerarşik sıra ile yeniden belirlendi. Yardımcı hizmetler sınıfında bulunan personel de ek gösterge kapsamına alındı. İşte detaylar

Memurlar için 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Kanun teklifinde ek gösterge rakamları tüm hizmet sınıfları için hiyerarşik sıra ile yeniden belirlendi. Yardımcı hizmetler sınıfında bulunan personel de ek gösterge kapsamına alındı.

Seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirli meslek grupları için müjdelediği 3600 ek gösterge artışı ile ilgili MHP'den yeni bir adım geldi.

KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞINA SUNULDU

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, devlet memurlarına 3600 ek gösterge için hazırlanan kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu.

Kalaycı kanun teklifini hazırlarken Türkiye Kamu-Sen'in ek gösterge konusunada yapmış olduğu kapsamlı çalışmadan yararlandıklarını söyledi. Kanun teklifinde ek gösterge rakamları tüm hizmet sınıfları için hiyerarşik sıra ile yeniden belirlendi.

Teklifte yardımcı hizmetler sınıfında bulunan personel de ek gösterge kapsamına alınıyor.

KANUN TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ek gösterge uygulamasındaki adaletsizliklerin giderilmesi için hazırlanan kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

3600 EK GÖSTERGE KRİTİK EŞİKLERDEN BİRİDİR

Kalaycı yaptığı açıklamada, memurlar için ek göstergenin çok önemli olduğuna değinerek, “3600 ek gösterge kritik eşiklerden biridir. 3600 ek göstergenin özellikle emekli aylığına önemli yansıması bulunmaktadır. Bugün birçok görev ve meslek grubunda çalışan memurlar birinci derece kadroya geldikleri zaman 3600 ek göstergeyi almaktadır.

EK GÖSTERGE UYGULAMASINDA ADALETSİZLİKLER VAR

Ancak ek gösterge uygulamasında adaletsizlikler bulunmakta, emsalleri aldığı halde birçok görev ve meslek grubunda çalışanlar 3600 ek göstergeden yararlanamamaktadır.

Nitekim 1'inci derece kadroya geldikleri halde;

----Öğretmenler,

----Polisler,

----Uzman çavuşlar ve uzman jandarmalar,

----Kamu avukatları ve hukukçuları,

----Mahalli idarelerin daire başkanları,

----Üniversite genel sekreter yardımcıları,

----Hemşire ve bazı sağlık çalışanları ile din görevlileri,

----Gelir uzmanları,

----Defterdarlık uzmanları,

----Denetmenler,

----Araştırmacılar,

----Müdürler,

----Şube müdürleri

3600 ek gösterge alamamaktadır. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar ise hiçbir surette ek gösterge alamamaktadır” dedi.

“Kanun teklifimiz ek gösterge sorununa köklü çözüm getiriyor”

HİYERARŞİK SIRA İLE YENİDEN BELİRLENDİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek gösterge cetvellerinin bir bütün olarak yeniden ele alınmasının kaçınılmaz hale geldiğini, Türkiye Kamu-Sen'in ek gösterge konusunda da kapsamlı bir çalışma yaptığını hatırlatan Kalaycı, “Bu çalışmadan da yararlanarak ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin 3600 ek gösterge vaatlerini de içerecek şekilde hazırlayıp, Meclis Başkanlığına verdiğim kanun teklifinde ek gösterge rakamları tüm hizmet sınıfları için hiyerarşik sıra ile yeniden belirlenmiştir. Yardımcı hizmetler sınıfında bulunan personel de ek gösterge kapsamına alınmıştır.

BOŞ KADROYA BAKILMAKSIZIN YÜKSELME

Ayrıca, üst derecelerde boş kadro bulunmaması nedeniyle derece yükselmesi yapamayan memurların, boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın öğrenim durumları itibarı ile yükselebilecekleri en üst kadro derecelerine kadar gidebilmesi sağlanmıştır. Böylelikle ek gösterge uygulamasındaki mevcut sorunlar ve adaletsizliklerin giderilmesinin yanında, memurlar ve emeklilerin maaşlarında kısmi de olsa artış sağlanması amaçlanmıştır.

KANUN TEKLİFİMİZ KÖKLÜ ÇÖZÜM GETİRİYOR

Ek gösterge uygulamasında yaşanan sorunlara ve eşitsizliklere köklü çözüm getiren Kanun Teklifimizin bir an önce gündeme alınarak yasalaşmasını diliyorum. Milliyetçi Hareket Partisi olarak sözümüz sözdür, 24 Haziran Seçim Beyannamemizde ne söylemişsek gerçekleşmesi için çalışıyoruz, gereğini de inşallah yapacağız” diye konuştu.

İşte memurlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi;

MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Madde ile üst derecelerde boş kadro bulunmaması nedeniyle derece yükselmesi yapamayan memurların, boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın öğrenim durumları itibarı ile yükselebilecekleri en üst kadro derecelerine kadar gidebilmesi sağlanmıştır. Bu madde ile başta kadroları Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunan kamu görevlilerinin üst derecelere yükselebilmeleri sağlanmış, diğer hizmet sınıflarında da öğrenim durumları itibarı ile hak ettikleri kadro derecelerine ulaşmayan memurların derece yükselmesi yapabilmeleri amaçlanmıştır.

MADDE 2- Madde ile 657 sayılı Kanunun eki (I) sayılı cetvelde değişiklik yapılmış, ek gösterge rakamları artırılarak tüm hizmet sınıfları için hiyerarşik sıra ile yeniden belirlenmiş, kariyer uzmanların ek göstergeleri 800 puan artırılarak 4400’e çıkarılırken taşra uzmanları ile kariyer meslekten sayılmayan uzmanların 2200 olan ek göstergeleri 3800’e yükseltilmiştir. Bu yolla uzmanlar arasında oluşan adaletsizliğin giderilmesi amaçlanmıştır. Cetvele (IX) sıra numarası ile Yardımcı Hizmetler Sınıfı bölümü eklenmiş ve kadroları bu sınıfta bulunan personelin de ek gösterge uygulamasından faydalanması amaçlanmıştır.

Ayrıca, (I) sayılı Cetvelin I-Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na bir fıkra eklenerek şube müdürü ve müdür kadrolarında bulunan kamu görevlilerinin ek göstergelerindeki eşitsizliklerin giderilmesi amaçlanmış, diğer hizmet sınıflarının ek gösterge rakamları yeniden belirlenerek makul artışlar yapılmıştır.

MADDE 3- 657 sayılı Kanunun eki (II) sayılı Cetvelde yapılan değişiklikle mahalli idarelerde görev yapan daire başkanlarının ek göstere rakamları, bakanlıklarda görev yapan daire başkanları ile eşitlenmiş ve kadroları Genel İdare Hizmetleri Sınıfının birinci derecesinde bulunanların ek göstergeleri 800’er puan artırılarak ek gösterge uygulamasında hiyerarşiye uygun bir adalet sağlaması amaçlanmıştır.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 5- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 
KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 67 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 68 inci maddesinin (A) fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır:

“Derece yükselmesi:

Madde 67- Devlet memurları, kadro durumuna bakılmaksızın, öğrenim durumları itibarı ile yükselebilecekleri en üst kadro derecelerine kadar yükseltilir.”

MADDE 2- 657 sayılı Kanunun eki (I) Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin;

“I- GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI” bölümünün (e), (f), (g) (h) ve (i) fıkralarında, derecelere göre uygulanacak ek göstergeler aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (i) fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki (j) fıkrası ve derecelere göre uygulanacak ek göstergeleri eklenmiş,

“II-TEKNİK HİZMETLER SINIFI”, “III-SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI”, “IV- EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI”, “V- AVUKATLIK HİZMETLERİ SINIFI”, “VI- DİN HİZMETLERİ SINIFI” bölümlerinde, derecelere göre uygulanacak ek göstergeler aşağıdaki şekilde değiştirilmiş

“VII- EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI” bölümünün (b), (c), (d) ve (e) fıkraları ile “VIII- MÜLKİ İDARE HİZMETLERİ SINIFI” bölümünün (d) fıkrasında, derecelere göre uygulanacak ek göstergeler aşağıdaki şekilde değiştirilmiş,

“VIII- MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİ HİZMETLERİ SINIFI” bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki “IX- YARDIMCI HİZMETLER SINIFI” bölümü, uygulanacak ek göstergeleriyle birlikte Cetvele ilave edilmiştir.

MADDE 3- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun eki (II) Sayılı Ek Gösterge Cetveli aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 5- Bu Kanunu Cumhurbaşkanı yürütür.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum