4 D'li işçilerle ilgili önemli açıklamalar (Zorunlu Emeklilik , Tayin vb)

4 D'li işçilerle ilgili önemli açıklamalar (Zorunlu Emeklilik , Tayin vb)

Mahmut Arslan; Sağlık İşçilerine Ek Ödeme Talebimizi Yineliyoruz, Tayin ve Becayiş Sorunu Yaşıyoruz, İşçilerimiz Zorla Emekli Ediliyor, Emeklilik Konusunu Anayasa Mahkemesi’ne Götüreceğiz, Ücretsiz İzin Uygulamasının İstismarının Önüne Geçilmeli, dedi.

SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL 

izlemek için

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Pandeminin başladığı tarihten itibaren tüm sağlık çalışanlarının olağanüstü bir başarı göstererek çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, “Bu başarının kahramanlarını daha çok teşvik etmemiz gerekiyor. Ücretlerle, ek ödemelerle, çalışma şartlarını kolaylaştırarak, onlara rahat bir çalışma hayatı sunarak onlara destek olmalıyız” dedi. Arslan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Öz Sağlık-İş Sendikası’nın sorunlarının çözümü konusunda büyük bir gayret gösterdiğini söyledi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 24 Şubat 2021 tarihinde HAK-İŞ Konfederasyonumuza bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası’nı ziyaret ederek, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü.

Ziyarette Genel Başkanımız Arslan’a, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız ve HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner eşlik etti.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, sağlık iş kolunda Aile Sağlık Sosyal Hizmetler iş kolunda, toplu iş sözleşmesi süreçlerinin bazılarının tamamlandığını, bazılarında ise ikinci aşamada olduklarını belirterek, “Toplu sözleşmelerle ilgili bazı uygulamalardan kaynaklı, 696 sayılı KHK’dan kaynaklı ve hala devam eden bir kısım sorunlarımızı tartıştık ve konuştuk. Bununla ilgili olarak Öz Sağlık-İş Sendikamız, Konfederasyonumuza bir rapor takdim etti. Sendikamız aynı zamanda bu raporu Bakanlığa da iletti ve bu rapor üzerinde değerlendirme yaptık” dedi.

“SAĞLIK İŞÇİLERİNE EK ÖDEME TALEBİMİZİ YİNELİYORUZ”

Hükümetin Pandemi sürecinde canla başla çalışan özellikle sağlık çalışanlarıyla ilgili ek ödeme yapma kararını desteklediklerini anımsatan Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak çalışanların sadece işçi ve memur şekliyle ayrımına itiraz etmiştik. 200 bine yakın sağlık emekçisi işçi statüsünde olduğu için bu teşviklerden yararlanamadı. Bu konuyu Sağlık Bakanımızla ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızla da konuştuk. Bakanlığın o konudaki olumlu yaklaşımını biliyoruz ancak ne yazık ki bu ek ödeme konusunda başarılı olamadık” dedi.

Arslan, “Pandemi sürecinin hala yoğun olarak geçtiği bu dönemde sağlık çalışanlarına verilen ek ödemenin mutlaka Sağlık Bakanlığı’nda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüklerinde de bu uygulamanın hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu insanların daha çok teşvik edilmesini, daha çok imkanlar sağlanmasını hak ettiklerini düşünüyoruz” dedi.

“TAYİN VE BECAYİŞ SORUNU YAŞIYORUZ”

Arslan, sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılardan bir tanesinin de tayin ve becayiş konusu olduğunu vurgulayarak, 696 KHK ile kadro alan işçilerin toplu sözleşme düzenlerine geçmelerine rağmen tayin ve becayiş konusunda adaletsiz ve haksız bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Arslan, “696 KHK’ya atıfta bulunarak kadro alan arkadaşlarımızın tayin ve becayişlerinin olamayacağı konusunda bazı iddialar var. Eşi başka ilde kendisi başka ilde çalışan arkadaşlarımız var. Bu durum insan hakları ve eşitlik anlamında ciddi bir adaletsizlik ve haksızlık. Bu konunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

“İŞÇİLERİMİZ ZORLA EMEKLİ EDİLİYOR”

Sağlık çalışanlarını ilgilendiren bir diğer önemli konunun emeklilik konusu olduğuna dikkati çeken Arslan, 696 sayılı KHK ile kamuya geçen işçilerin 1 Kasım’dan itibaren kamunun sistemine dahil olduklarını hatırlatarak, “Emeklilik işlemi sosyal güvenlik sistemimizde işçinin talebiyle olabilir. İşçi talep ederse emeklilik isteyebilir. Talep olmadıkça işçiler zorla emekli edilemezler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda böyle bir hüküm var. Memurlarımız belli bir yaşa geldiği zaman emekliliğe sevk ediliyorlar. Ama işçiler için böyle bir düzenleme yok. Bu konuda ciddi bir huzursuzluk var” diye konuştu.

“EMEKLİLİK KONUSUNU ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ”

Emeklilik konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi hususunda bir yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade eden Arslan, “Artık geçiş döneminden çıkarak normal döneme geçildi. Bütün işçilerimiz kadrolu işçi oldu. İşçiyi 696 Sayılı KHK ile kadro aldığı için zorunlu emekli yapıyorsunuz. Bir başkası normal şartlarda işe başladığı için onu emekli etmiyorsunuz. İnsanların büyük umutlarla kadro aldığı bir yerde emekliliği geldi diye emekli olmasının istenmesi kabul edilebilir değil. Bununla ilgili yasa değişikliğine ihtiyacımız var. Bu yargı sürecinde eğer mahkemeler ikna edilirse bu konuyu Anayasa Mahkemesine götürüp, eşitsiz ve adaletsiz uygulamanın iptal edilmesini isteyeceğiz” dedi.

“PERSONEL İHTİYACIMIZ VAR”

Sağlık hizmetlerinin aksatılmadan ve düzgün olarak devam edebilmesi için yeterli personelin istihdamı konusunun her zaman için gündemde olduğunu söyleyen Arslan, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızda personel sıkıntımız var. Uzun zamandır eleman alınmıyor. En son 1000 kişilik bir eleman alımı yetkisi alındı ancak eleman bulunamıyor. Çünkü arkadaşlarımız ağır şartlarda düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar. İşe girenler ise daha sonra istifa etmek zorunda kalıyorlar. Hem hasta yaşlı bakım, hem çocuk, hem de huzurevlerinde çalışan arkadaşlarımız tatmin edici bir ücret skalası bekliyorlar. Arkadaşlarımız aynı zamanda personel yetersizliğinden dolayı 15-20 gün evlerine gidemiyorlar. Bu çalışanlarımızın takviye edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN BÜYÜK BAŞARISI”

Pandeminin başladığı tarihten itibaren tüm sağlık çalışanlarının olağanüstü bir başarı göstererek çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Arslan, “Burada olağanüstü bir başarıdan, olağanüstü bir fedakarlıktan bahsediyoruz. Sağlık çalışanlarımızın sorunlarını artık çözmemiz gerekiyor. Hem yeni personel alımı hem de arkadaşlarımızın motivasyonunu sağlayacak ek ödemeler ve toplu sözleşmelere ilave desteklerle sorunlarımızı çözmeye çalışmalıyız” dedi.

ÜÇLÜ VARDİYA SİSTEMİ

Üçlü vardiya sisteminde yaşanan sıkıntılara da değinen Arslan, gece vardiyasından çıkan emekçilerin evlerine gitmek konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Arslan, “Gece vardiyasından çıkan hem erkek hem kadın arkadaşlarımız ne yazık ki servis uygulaması olmadığı için ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Gece vardiyasından çıkan arkadaşlarımız toplu taşıma araçlarını kullanamadıkları ve bazılarının da özel araçları olmadığı için sıkıntı yaşıyorlar. Birçoğu ne yazık ki taksi ile eve gitmek zorunda kalıyor. Özellikle kadın emekçilerimiz bu konuda ciddi zorluklar çekiyorlar. Bunlar için ya servis düzenlemesi ya da araç tahsisi yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.7-1.jpg

“ÇALIŞANLARIMIZI MOTİVE ETMEK ZORUNDAYIZ”

Son zamanlarda sağlık alanında Türkiye’nin gerçekleştirdiği yatırımların Pandemi döneminde büyük faydalar sağladığını vurgulayan Arslan, bu sayede sağlık çalışanlarının büyük başarılara imza attıklarını söyledi. Arslan, “Bu başarının kahramanlarını daha çok teşvik etmemiz gerekiyor. Ücretlerle, ek ödemelerle, çalışma şartlarını kolaylaştırarak, onlara rahat bir çalışma hayatı sunarak onlara destek olmalıyız. HAK-İŞ Konfederasyonu ve Öz Sağlık-İş Sendikamız olarak iş kolumuzla ilgili bütün raporlarımızı hem kamuoyu, hem hükümet hem de çalışanlarımızla paylaşıyoruz. Çalışanlarımızın yaşadıkları sıkıntılar konusunda yalnız olmadıklarını, bu zorlukların aşılacağını, toplumun kendilerine büyük bir teşekkür borcu olduğunu onlara hatırlatarak, sorunların çözümü için çalışacağız” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ”

Sağlık iş kolunda yaşanan şiddet konularına da değinen Arslan, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulamaları ne yazık ki oluyor. Yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen, bu konuda önleyici düzenlemeler olmasına rağmen, toplumdaki genel rahatsızlıklar sağlık çalışanlarına fatura ediliyor” diye konuştu.

Arslan yapılan haksızlığın sağlık çalışanlarına yapılmış en büyük hakaret ve kötülük olduğunu hatırlatarak, “İnsanlar canla başla mücadele ediyorlar. Yüzlerinde maske izleri kalmış ve bu yüzden yüzlerinde çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkmış, ağır şartlarda çalışan insanların böyle bir muameleye tabi tutulması bu ülkenin gerçekten tarihine de, misyonuna da, değerlerine de uymayan bir durum. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, lütfen sağlık çalışanlarımızı rahat bırakın, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eğiliminden vazgeçin diyoruz. Sağlık çalışanları bunca zorluk içerisinde hastalarımızı yaşatmak için bütün güçleri ile çalışırken böyle bir şeyle karşılaşmalarını istemiyoruz. Bunları yapanlar için daha ağır ve şiddetli cezaların getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASI, SAĞLIK EMEKÇİLERİ DOĞRU ADRES”

Konfederasyonumuza bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası’nın sağlık emekçileri için doğru adres olduğunu vurgulayan Arslan, “Kurulalı 6 yıl olmuş bir sendikamızın, sağlık emekçilerimizin güvenini ve desteğini almış olarak iş kolunda en büyük sendika olması, Türkiye’nin üçüncü en büyük sendikası olması gerçekten çok büyük bir başarıdır. Bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Sendikamızın, yeni başarı ve hedefleri gerçekleştirme, özel sağlık tesislerinde, üniversitelerde ve diğer sağlık iş kollarında örgütlenme konusunda önemli bir çabası var. Onları bu çabalarından dolayı kutluyorum” dedi.

“ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASININ İSTİSMARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Pandeminin başladığından bu yana kısa çalışma ödeneğinden aktif olarak çalışan ve talep eden herkesin yararlandığını belirten Arslan, “Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlarla ilgili olarak da ücretsiz izin konusu söz konusuydu. Ancak ne yazık ki bir kısım işverenlerimiz, özellikle küçük ve orta ölçek üzerindeki işletmeler ücretsiz izin uygulamasını kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlarla sınırlı tutmadılar. İşyerinin mutat uygulaması haline getirdiler. Bu durum ciddi şekilde bizi rahatsız ediyor. Bu konuyla ilgili Bakanlığımıza yazdık. Maliye Bakanlığımıza da bildirerek, bu durumun bir şekilde durdurulmasını ve bu istismarın önüne geçilmesini talep ettik” dedi.

İşverenlerin işten çıkarma yasağını ortadan kaldırmak için İş Kanunu’ndaki 25. Maddeyi kullanarak tazminatsız fesih yoluna gittiklerini dile getiren Arslan, “Hiç alakasız gerekçelerle çalışanların iş akitlerinin feshedilmesi ile ilgili şikayetlerle karşı karşıyayız. Pandemi sürecinde işten çıkarma yasağını, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için getirilen ücretsiz izin uygulamasını destekliyoruz. Kısa çalışma ödeneği uygulamasını destekliyoruz. Pandemiden dolayı kısa çalışma ödeneği uzatılacaksa eğer bunların taleplerin dikkate alınacağı bir düzenlemeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“DİYARBAKIR ANNELERİ HAK-İŞ’İN ORADA OLMASINDAN ÇOK MUTLU OLDULAR”

Önceki gün evlatlarını bölücü terör örgütünün elinden kurtarmak için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan annelere destek ziyaretinde bulunduklarını anımsatan Arslan, “Önceki gün Diyarbakır anneleri ile beraberdik. Bugün itibariyle eylemin 541’inci günü oldu. Ailelerde yoğun bir ilgi var. Yoğun bir katılım var ve beklentiler çok yüksek. Eylemler süresince 20 civarında anne evladına kavuştu. Bunun dışında çadırdaki Diyarbakır annelerinin mücadelesi sonucunda 240 aile çocuklarına kavuştular. Bu yüzden müthiş bir beklenti ve moral var. Çok güçlü bir irade oluşmuş” dedi.

Aileleri ziyaret edip her bir anneyi tek tek dinlediklerini anlatan Arslan, “HAK-İŞ’in orada olmasından çok derecede mutlu olduklarını söylediler. İnşallah bundan sonra da orada olmaya devam edeceğiz. Onlara destek olacağız. Aslında Diyarbakır anneleri sadece evlatlarının gelmesini değil, aynı zamanda HDP – PKK işbirliği ile evlatlarımızı dağa götüren yolu da kapatmış oldular. Şehirlerde artık PKK genç devşirme dönemini kapatmış oldular” ifadelerini kullandı.

“ONLARIN MÜCADELESİNİ KENDİ MÜCADELEMİZ GÖRÜYORUZ”

Arslan, “Diyarbakır’da evlat nöbeti tutan bütün anne ve babaların bir an evvel evlatlarına kavuşmalarını niyaz ediyoruz. Onların mücadelesini kendi mücadelemiz görüyoruz. İlk kez sivil bir yaklaşımla bölge halkının PKK’ya karşı nasıl bir net tavır koyduğunu ve evlatlarını talep ettiklerindeki kararlılıklarını gördük” şeklinde konuştu.

3-5.jpg

“GENEL BAŞKANIMIZ ARSLAN’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın Öz Sağlık-İş Sendikasını ziyaretinden dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.

Öz Sağlık-İş Sendikası’nın 2014 yılında kurulan 6 yaşında yeni bir sendika olduğunu belirten Sert, “Öz Sağlık-İş Sendikamız kendi iş kolunda üye bakımından Türkiye’de birinci ve bütün sendikalar içinde üçüncü sırada yer almaktadır” dedi.

Sert, “Kurulduğumuz günden bu yana teşkilatlanma, toplu sözleşme süreçleri ve sorunlarımızla ilgili dün olduğu gibi bugün de HAK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’ın gayret ve destekleriyle bu noktalara kadar geldik. Kendisine bir kere daha çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda 1,5 aydır bir saha çalışması sürdürdüklerini anlatan Sert, “Bu çalışmada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler’de çalışan tüm üyelerimizin sorunlarını masaya yatırdık. Bunu bir kitapçık şeklinde, saha raporu şeklinde ilgili bakanlığımıza ve konfederasyonumuza takdim ettik. Bunun her zaman takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL 

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum