4000 kadın personel alımında işverene aylık 320 avro hibe verilecek.

4000 kadın personel alımında işverene aylık 320 avro hibe verilecek.

Kadın istihdamını artırmak için 4000 kadın personel alımında işverene aylık 320 avro hibe verilecek. Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi “women-up” ile 4 bin kadın işvereni kapsayacak süreç başlıyor.

Aylık 4950 TL Ödeme
Kadın işverene 320 avro hibe verilecek projede 4 bin yeni personel alımı sonucu 4 bin kadın işveren desteklenecek. Proje için 7 şehir belirlendi. Ankara, Samsun, İstanbul, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerini kapsayacak.
 
4000 personel alımı il kontenjan dağılımı
İstanbul'da 1000,
Ankara'da 900,
Samsun'da 500,
Aydın 400,
Denizli 400,
Şanlıurfa 400,
Kahramanmaraş 400 olmak üzere 4 bin işverene ve bu işletmelerin işe alacak 4 bin kadın işçi yararlanacak.

Başvuru şartları nelerdir?
Proje için 5 Mart 2012'den sonra kurulan işletmeler başvurabilecek. Ayrıca kadın işverenlerin açtığı genç işletmelerden en fazla 9 işçi kapasitesi olan ve ilave işçi olarak kadın sigortalı alan işverenler başvuru yapabilecektir.


Projeye başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak?
SGK 4000 kadın personel alımı kapsamında "Women-Up" Projesi 5 aşamadan oluşuyor: Hazırlık, tanıtım, başvuru ve kayıt, ödemelerin yapılması ve izleme ve destekleyici faaliyetler olarak açıklandı.

Çalışma Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan tarafından yapılan açıklamada 21 Şubat itibarıyla e-Devlet üzerinden başlayacağı açıklandı. Kesin kayıt sonrası adaylar proje ofislerine yönlendirilecek.
 
Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi ile Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi başvurularının alındığı e-Devlet sistemi üzerinden SGK sayfasında aynı şekilde açılacaktır. SGK e-devlet bağlantısı şu şekildedir: Başvuru ekranı.

ÖNEMLİ NOT:

Projenin kapsamında SGK, 4000 kadın iş verene işe alacağı 4000 kadın işçinin yaklaşık net asgari ücret (3.984,54 TL) tutarı kadar hibe verecektir.
SGK’nın personel alımı söz konusu değildir.

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP)

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmekte olan bir mali destek uygulamasıdır.
Sunulan bu mali destekten Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa, Kahramanmaraş İllerinde faaliyet gösteren Kadın İşverenler faydalanabilecektir. Kadın işverenlerin proje kapsamında destek alabilmeleri için gerekli uygunluk kriterleri aşağıda listelenmiştir:

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nden uygulama illerinde faaliyet gösteren, ilk önce kayıt yaptıran ve gerekli şartları taşıyan proje uygulama süresince ortalama 4.000 kadın işverene 20 ay süreyle her ay net asgâri ücret tutarına kadar hibe desteği verilmesi planlanmaktadır.

Projenin amaçları;
Kadın işverenleri teşvik etmek,
Kadınların işgücüne katılımını ve çalışan kadınların kayıtlı istihdamını desteklemek,
Kadın çalışanların mesleki becerilerini ve istihdam edilebilirliklerini geliştirerek yeni iş olanaklarının yaratılması yoluyla kadınların işgücüne katılımlarını artırmayı, amaçlamaktadır.
Hibe desteği ile kadın girişimciliğinin ve kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

İşverene ilişkin şartlar;
✓ Hibe başvurusunda bulunacak işveren kadın olmalıdır. Ortaklı işletmelerde ise en az iki ortak kadın olmalıdır.
✓ Kadın işverenler projeden yararlanmak için bir kadın işçi istihdam etmek zorundadır.
✓ Kadın işveren, proje kapsamında işe alacağı kadın işçi için hibe başvurusunda bulunabilecektir.
✓ Hibe başvurusunda bulunacak işverenlerin, başvuruda bulundukları işletmelerinin 05.03.2012 tarihinden sonra kurulmuş olması gerekmektedir.
✓ Proje kapsamında destek alacak işverenler, en fazla dokuz işçi çalıştırıyor olmalıdır. (Projeye başvurmadan önce işçi çalıştırmayanlar da projeye dahil olabilecektir)
✓ Birden fazla işyeri olan kadın işverenin işçi sayısı, tüm işyerlerindeki toplam işçi sayısı üzerinden değerlendirilecektir.
✓ Eğer kadın işveren birden fazla işyerine sahipse, sadece bir tane işyeri için başvuruda bulunabilecektir.
✓ Proje kapsamında destek alacak kadın işverenler işin yapısına göre esnaf, sanayi veya ticaret odalarına kayıtlı olmalıdır.
✓ Kadın işverenin toplam prim borcu brüt asgari ücret tutarını geçmemelidir. (Bu hesaplamada yeniden yapılandırma borç tutarı dikkate alınmayacaktır.)

İstihdam edilecek sigortalıya ilişkin şartlar;
✓ İşe alınan kadın çalışan bir önceki mali yılın 12 aylık ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmelidir.
✓ İlave olarak istihdam edilen kadın çalışan, ilan edilen proje başlangıç tarihinden sonra işe alınmış olmalıdır.
✓ Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek olan kadın işçi en az 1 ay süreyle işsiz olmalıdır.
✓ Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek kadın sigortalı kadın işverenin birinci derece yakını olmamalıdır.
✓ Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek kadın sigortalı 65 yaşından küçük olmalı ve kendi sigortalılığından dolayı aylık (yaşlılık aylığı, malullük aylığı) almamalıdır.
✓ Kadın işverenlerin hibe alındığı sürece Operasyon kriterlerine uygun olarak sayılan şartların devamlılığını sağlaması gerekmektedir.
Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-Up) başvurularının mart başında alınmaya başlaması planlanmaktadır. Ön başvurular e-devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nde uygulama illerinde faaliyet gösteren, ilk önce kayıt yaptıran ve gerekli şartları taşıyan 4.000 kadın işverene 20 ay süreyle her ay yaklaşık net asgari ücret tutarına kadar hibe desteği verilmesi planlanmaktadır.

 

 


S. Emre Türker
İletişim Uzmanı 

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu/Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı
Sağlık Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:7 Çankaya/ANKARA 
o-seturker@sgk.gov.tr
womenup@sgk.gov.tr 

T: 0312 458 72 12 / 0532 221 06 45

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.