45 Meslek İçin Erken Emeklilik Hakkı Getirildi

45 Meslek İçin Erken Emeklilik Hakkı Getirildi

45 Meslek İçin Erken Emeklilik Hakkı Getirildi

Kamuoyunda “yıpranma hakkı” olarak ifade edilen fiili hizmet süresi zammına ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından önemli bir karar alınmıştı. Bu karar kapsamında bu süreden faydalanan meslek kuruluşlarının sayısı arttırıldı. 

45 MESLEK İÇİN EREKEN EMEKLİLİK HAKKI

Konu ile ilgili olarak kurşun - arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, madenlerde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde çalışanlar başta olmak üzere yararlanan meslek sayısı 45’e çıktı.

Madenlerde çalışan işçilerin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye indi ve izinde geçirdikleri süreler tatiller de yıpranma payına dahil ediliyor. Bu bağlamda 43 yaşındaki madenciler emekli olabiliyorlar.


 
Yasa uyarınca tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara yıpranma hakkı (fiili hizmet süresi zammı) veriliyor. Yasa kapsamındakilere 360 güne karşılık 60 ile 90 gün ilave ediliyor. Madenlerde çalışanlar için bu süre 180 güne çıkıyor. Bu süre hem prim gününe ekleniyor, hem de emeklilik yaşından düşülüyor. Madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında ise en az 10 yıl çalışmış kişiler erken emeklilik hakkı kazanıyor.
Yıpranma payı hakkından 45 meslek grubu yararlanıyor. Meslek grupları arasında kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilikte çalışanlar yer alıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum