4/D Kadrolu Taşeronlara Zorunlu Emeklilik Yasası

4/D Kadrolu Taşeronlara Zorunlu Emeklilik Yasası

4/D Kadrolu Taşeronlara Zorunlu Emeklilik Yasası

Kadroya geçen taşeron işçiler sürekli kadroya geçmeleri sebebiyle büyük sevinç yaşadılar. Ancak sonrasında yapılan düzenlemeler ve getirilen şartlar sebebiyle pek çok taşeron işçinin emekli olmak durumunda kaldığı biliniyor. 

 Kadro alan taşeron işçiler kadar alamayanlar da dert yanmaya devam ediyor. Özellikle kamu iktisadi teşekküllerinde çalışan işçiler bu konudan haylice muzdarip. Her ne kadar KİT’lerden bazı personellerin kadroya geçiş işlemleri yapılmış olsa da bunun sınırlı kaldığını ifade edebiliriz. Dolayısıyla halen daha çok sayıda taşeron işçi kadro alma umuduyla beklemektedir. 

Taşeron işçileri, yani direkt olarak kamu işyerlerinde çalışıp da kamu işyerlerinin kayıtlarına dahil olmayan ve aradaki şirketler üzerinden kamu işyeri hizmetlerinde çalışan işçiler, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 02/01/2018 tarihi itibariyle çalıştıkları işyerlerinde sürekli işçi olarak o kurumların kayıtlarına dahil edilmişlerdir.

Kararnamenin 127 nci maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici Madde 23 ve Geçici Madde 24 hükmündeki şartlara göre:

KADROYA GEÇEN TAŞERONA EMEKLİLİK ZORUNLU MU?

"Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez. Özel güvenlik görevlilerinden bu madde kapsamında geçiş işlemleri yapılanlar, 5188 sayılı Kanun hükümlerine de tabi olmaya devam eder.

" Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez. Bu fıkra kapsamında feragat edilen davalara veya takiplere ilişkin yargılama ve takip giderleri davacı veya takip eden üzerinde bırakılır ve taraflar lehine vekalet ücretine hükmolunmaz, hükmedilenler tahsil edilmez ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar tahsil edilenler ise iade edilmez. Bu fıkra kapsamında yapılacak sulh sözleşmelerinden damga vergisi alınmaz."

1 Ocak 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan ve bu madelerin uygulanmasına dair usul ve esasların 16 ncı maddesinde de "Bu şekilde sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerin istihdam süresi hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihini geçemez." Hükmü bulunur.

AÇIKLAMASI

Taşeronda çalışırken kamuda sürekli işçi kadrosuna geçenlerin istihdamları ancak emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihlerine kadar olacaktır. Bu hakları kazanan sürekli işçi kadrosunda bulunanlar Kurumları tarafından emekliye ayrılacaklardır.

Taşeron işçiliğinden sürekli işçi kadrosuna geçme sonrası emeklilik yaş gruplarında değişme olmaz, aynı yaş grubu devam eder.

Kadrolu Taşeron İşçiler hakkında uygulanan hükümler:

8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle yaş grupları çalışanlar için değiştirilmiştir. Buna göre;

1) 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olanlar için ayrı yaş grubu,

2) 8 Eylül 1999 tarihinden 30 Nisan 2008 tarihine kadar olan sürede çalışmaya başlamış olanlar için ayrı yaş grubu ve,

3) 30 Nisan 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlamış olanlar için ayrı yaş grubu uygulanmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.