4D Kadrosuna Geçen Taşeron Maaşları, Özlük Hakları Ve Sosyal Hakları Nelerdir?

4D Kadrosuna Geçen Taşeron Maaşları, Özlük Hakları Ve Sosyal Hakları Nelerdir?

4D Kadrosuna Geçen Taşeron Maaşları, Özlük Hakları Ve Sosyal Hakları Nelerdir?

657 sayılı Kanunun 4/D bendi kapsamında çalışan sürekli işçilerin maaşları kurumdan kuruma farklılık gösterebilmektedir. 657’ye tabi memur ve sözleşmeli personelde olduğu gibi bu ücretler Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmez. 4/D kapsamında çalışan taşeron işçiler genellikle bir işçi sendikasına bağlıdır ve ücret ve sosyal hakları devlet ile işçi sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmeleriyle belirlenir. Yasada böyle demesine rağmen Taşeron işçilerin var olan maaşlarını çalıştıkları Kamu kurumları belirtiyordu ve bu aldıkları maaşlarla kamuya geçiş yapacaklar.

Maaşlar Neye Göre Belirleniyor?
Toplu iş sözleşmelerinde 4/D işçi kadrolarında belirlenen ücretler, işçinin “Unvanı” “Pozisyonu”, “Eğitim Durumu” gibi kriterlere bağlı olarak “A Grubu” “B Grubu” “C Grubu” gibi kategorilere ayrılır.
Yalnız taşeron işçiler kadroya alınınca yukarıda belirtiğimiz gruplardan yararlanamayacak ta ki 2020 yılında yapılacak olan toplu iş sözleşmesi ile normal işçiler gibi tüm haklardan yararlanacaktır.

Yevmiye Hesabı
Bu kategorilerin herbiri için günlük yevmiye belirlenir. Örneğin “A Grubu” içindeki “Temizlik İşçisi” için günlük yevmiyenin 65 TL/Gün olarak belirlendiğini kabul edelim.

Bu durumda Temizlik işçisinin aylık brüt ücreti:

65 * 30 = 1.950 TL olacaktır.

Tabi ki bu ücrete ilgili kanunlar ve toplu iş sözleşmesi kapsamında ek ödemeler ilave edilecektir. Bunları da başlıklar halinde sıralarsak;

 

İlave Tediye (İkramiye) Ödemesi
6772 sayılı Kanun gereğince, ilgili kanun kapsamındaki İdarelerde çalışan işçilere, her yıl 52 günlük yevmiyesi tutarında ilave tediye ödemesi yapılır. İlave tediye ödemesinin ilk taksidi Ocak ayında ödendiği için kadro ya geçecek olan Taşeron işçilere bu yıl 39 günlük tediye ödenecektir.

 

Mevcut haliyle şuan Toplu İş Sözleşmelerinden Gelecek Ek Ödemeler
2018 yılında da geçerli olan ve Yüksek Hakem Kurulunca bağıtlanan toplu iş sözleşmesi verilerine göre aşağıda gösterilmiştir. Belirtilen ücretler brüt ücrettir. Mevcut toplu iş sözleşmesinde ayrıca birinci dönem için %4 uygulanacak ikinci dönem için ise %4+4 uygulanacaktır.

 

Çocuk Yardımı
Çocuk başına ayda 25 TL ödenmektedir. (3 çocuğa kadar verilir)

 

Yakacak Yardımı
Ayda 30 TL olarak ödenmektedir.

 

Bayram Yardımı
Ramazan ve Kurban bayramının olduğu aylarda 75 TL olarak ödenmektedir.

 

Öğrenim Yardımı
Her yılın Eylül ayında çocuğun eğitim durumuna göre 100-140 TL arasında ödenmektedir.

 

Yukarıdaki ücretler dışında sosyal yardımlar adı altında yapılan ödemeler
Hastalık Yardımı
İşçinin rapor alması durumunda SGK tarafından iş göremezlik ödeneğinden kesilen ücretlerinin farkları ödenmektedir.

 

Evlenme Yardımı
İşçiye evlenmesi halinde 140 TL evlilik yardımı ödenmesi

 

Ölüm Yardımı
İşçinin ana, baba, eş, çocuğunun ölümü halinde 300 TL ölüm yardımı ödenmesi

 

Doğal Afet Yardımı
İşçinin doğal afet nedeniyle zarar göre işçiye 1.000 TL tabi afet yardımı ödenmesi

 

Fazla Mesai ve Tatil Günü Çalışmaları
Resmi Tatil Günü Mesaisi
Ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışan işçilere İş Kanununa göre ilave 1 günlük (toplamda 2 yevmiye) ücret ödenir. Toplu iş sözleşmesiyle bugünlerde ilave 2 günlük (toplamda 3 yevmiye) ücret ödenmesi.

 

Haftalık 45 Saati Aşan Mesailer
İşçinin haftalık 45 saati aşan fazla çalışmaları, saat başına %50 fazlası olarak ödenir. Toplu iş sözleşmesiyle bu oran %60’a çıkarılmaktadır.

 

Görüleceği üzere 4/D kadrosuna geçen işçilerin ücretlerinde, yapılacak toplu iş sözleşmeleri ve ilave tediye ödemeleri ile birlikte önemli bir artış olacağı beklenmektedir.Ayrıca bu güne kadar Taşeron işçilere promosyon ödemeyen Kamu kurumları bundan böyle yeni 4/D li olan bu Çalışanlara promosyon ücreti de ödenecektir.

Ayrıca çalıştıkları kurumlarda yemek ücretli ise günlük 5 tl yemek ücreti ve günlük iki bilet yol ücreti ödenecektir.Fakat 696 sayılı kararnamede toplu iş sözleşmeleri aynen devam edecek denmesine rağmen toplu iş sözleşmesi biten kurumlarda çalışan personellere herhangi bir ödeme yapılmadı bu durumda sözleşmesi biten personellere eksik ödeme yapılmakta geriye dönük herhangi bir ödeme yapılıp yapılmayacağı meçhuldür. 

Merak edilen diğer önemli bir husus ise kanun hükmünde kararname, toplu iş sözleşmesi devam edecek olan yeni 4/D li işçiler için uygulanacaksa sözleşmesi biten çalışanlar hangi toplu iş sözleşmesine Tabi olacaklar? Yoksa mevcut yetkili Sendikalarla çerçeve protokolmü imzalanacak.

Tüm emekçiler için mevcut durum hayırlı olsun. Bu yazıyı sosyal ortamlarda paylaşmanızı rica ederiz. 

 ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN TIKLA

2018 KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum