4/D ve KHK ile Kadroya Giren Taşeron İşçilere Enflasyon Farkı ve Son Dakika Zam Açıklaması

4/D ve KHK ile Kadroya Giren Taşeron İşçilere Enflasyon Farkı ve Son Dakika Zam Açıklaması

4/D ve KHK ile Kadroya Giren Taşeron İşçilere Enflasyon Farkı ve Son Dakika Zam Açıklaması

Toplu İş Sözleşmeleri yenilenmeyen kadroya geçen taşeron işçiler, ard arda gelen enflasyon ve zam oranlarıyla çok güçlük çektiler. Maaşlarına enflasyon oranında zam yapılmayan taşeron işçiler, bu konuda hükümetten çalışma bekliyordu. Malesef şu ana kadar bu konuda herhangi bir ciddi adım atılmadı. 

Hak-İş başkanı Mahmut Arslan bu konuda yaptığı yeni bir açıklama ile taşeron işçilerle ilgili zam konusunda gelinen son noktayı anlattı.

 Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada, kamudaki toplu iş sözleşmelerinin bir an önce sonuçlanmasının öneminden bahsetti ve kamu işveren sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmelerde istenilen düzeye gelinemediğini ifade etti. 

 OHAL çerçevesinde yayımlanan 696 sayılı KHK ile kadroya alınan 1 milyona yakın taşeron işçi ile kadroya geçemeyen 100 bine yakın taşeron işçinin toplu sözleşme zamlarının enflasyon güncellemesi meselini hatırlatarak açıklamalarına devam eden Arslan, bu isteği yetkililere ilettiklerini ve ısrarlarının sürdüğünü açıkladı.

Pek Çok Belediye Talepleri Karşıladı Yerel seçimler sebebiyle pek çok belediye, işçilerin maaş zamları taleplerini belli oranlarda karşıladı ve maaşlara zam uyguladı.

Gelişme Yok

Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan açıklamalarında, kamu kurumları ile bakanlıklarda bu konu ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Kayıt dışı istihdam konusuna değinen Arslan, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Kayıt dışı istihdam konusunda son bir yıl içinde yüzde 1,3 oranında artış söz konusu. Yüzde 32'ler civarında olan kayıt dışı istihdam, yüzde 33,3'lere çıkmıştır. Bunu çok kaygı verici buluyoruz. Kayıt dışı istihdam birçok alanda ülkemiz için tehdit oluşturmaktadır."

Kıdem Tazminatı Mahmut Arslan açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Arslan kıdem tazminatı ile ilgili bir soruya, hükümet tarafından kendilerine herhangi bir taslak veya teklifin gelmediğini kaydetti. Kıdem tazminatı mevzuatına dair eleştirilerin olduğunu söyleyen Hak İş Genel Başkanı, bütün çalışanların kıdem tazminatı hakkını elde edeceğini, herkesin haklarını vaktinde alabileceği bir modeli savunduğunu belirtti.

Arslan devamlılığı olan bir kıdem tazminatı yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda kurum olarak çalışmalara hazır olduklarını ifade etti.   "Belediyelerde yönetimlerin değişmesinden sonra sendika üyelerinizin sendika değiştirmesine ilişkin açıklamalarınız oldu. Bu konuyla ilgili sayı var mıdır?" sorusuna yönelik Mahmut Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Günlük olarak sendikalarımızdan rakamlar alıyoruz. Bugünkü rakamlar Hak-İş'e bağlı üç sendikamızla ilgili, 11 bin 500 üyemizin sendikalarımızdan istifa ettirildiği konusudur. Ağırlıklı olarak İstanbul'da Küçükçekmece ve Esenyurt, Bolu, Bilecik, Manisa, Akhisar, İzmir, Menderes, Artvin ve Antalya. Bazı CHP'li belediyelerde genelgeler yayımlandı, sendikal tercihlere müdahale edilmemesi konusunda. Bu müdahalelerin yasal haklara müdahale olacağından yola çıkarak bir kısım olumlu gelişmeler var. Bunlardan bir tanesi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.