4/D'li ve Taşeronlar Yeni Kıdem Tazminatına mı geçecek?

4/D'li ve Taşeronlar Yeni Kıdem Tazminatına mı geçecek?

4/D'li ve Taşeronlar Yeni Kıdem Tazminatına mı geçecek?

4/D'li ve Taşeronlar Yeni Kıdem Tazminatına mı geçecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasıyla, kıdem tazminatı fonu yeniden ülkenin gündemine geldi. Kıdem tazminatı, 15 milyon dolayında işçiyi ve bunları çalıştıran 2 milyona yakın işvereni doğrudan ilgilendiriyor. Mevcut çalışanların kıdem tazminatları ne olacak? Bu konuda işçi ve işveren kesimleri farklı görüşler belirtiyorlar.

Taşerona Bayram Öncesi Maaş+Bayram Harçlığı+825 TL  Verilecek tıklayınız

Taşeronda Kazanılmış Haklar Korunmalı

Taşeron İşçi kesimleri hic bir şekilde kazanılmış haklarından taviz verilmemesi gerektiğini savunuyorlar. Bu konuda HAK-İŞ Kıdem Tazminatı Raporunda se şu ifadeler yer alıyor.

“Getirilecek kıdem tazminatı uygulamasında, işçilerin kazanılmış ve beklenti haklarına halel getirmemesi gerekir. Özellikle her bir yıl için asgari 30 günlük ücret tutarındaki kıdem tazminatı miktarının geride kalan her yıl için tahakkuk ettirilerek mutlaka korunması gerekir. Yeni sisteminde bunun yolu ise işveren veya devlet tarafından her bir işçi için bu hakkın garanti edilmesinden geçmektedir.

Fon yeni İşe Girişlerde Geçerli olacak

Birikmiş kıdem tazminatlarının fona aktarılması konusunda daha önce öneriler gündeme geldi. Ancak, işveren kesimi kıdem tazminatının peşin ödenmesi anlamına gelen bu uygulamaya sıcak bakmıyor. Dolayısıyla, mevcut işçilerin birikmiş kıdem tazminatlarının, mevcut işlerinden ayrılıncaya kadar eski sistemde devam etmesi bekleniyor. Mevcut işçiler yeni işe girdiklerinde ise yeni sisteme tabi olacaklar.

 HAK-İŞ: Devlet Kıdem Tazminatı Alacaklarını Güvence Altına Almalı

Bu konuda Hak-İş tarafından açıklanan Kıdem tazminatı raporunda ise şu görüşler yer alıyor.

Getirilecek sistemde ücret garanti fonundaki düzenleme de olduğu gibi iflas eden veya acz içinde bulunan işverenlerin kıdem tazminatı borçlarının yeni oluşturulacak yapı üzerinden ödenmesi gerecektir. Sistemin devlet garantörlüğünde kurgulanması getirilecek sistem için işçi nezdinde güven duygusunun oluşumuna katkı sağlayacaktır. Yeni sistem mademki işverenlerin yükünü hafifletmek ve sermaye birikimi için öngörülmektedir o halde söz konusu risklere de işveren ve devlet katlanmalı ve işçilere kazanılmış haklar garanti edilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.