4E statüsü nedir? Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek?

4E statüsü nedir? Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek?

4E statüsü nedir? Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek?

Son dönemin en çok konuşulan konusu taşeron. 800 binden fazla taşeron işçi kadroya geçmek için gün sayıyor. Peki taşeron işçiler hangi statüden kadroya geçecek? Taşeron işçiler 17 kasım güncel bilgiler aksam.com.tr'de. Taşerona kadroda yeni düzeneleme kamuda istihdam için yeni statü geliyor. Taşerona kadroda çalışamlar devam ederken 2018 yılının başında tüm işçilerin sözleşmeli personel olması bekleniyor. Tüm taşeron işçiler güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Bu soruşturmalardan geçen taşeron işçiler kamuda 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E'li olması sağlanacak. Taşeron işçilerin yıl sonuna kadar kadroya geçmesi bekleniyor. İşçiler hangi statüden kadroya geçeceklerini merak ederken 4E statüsü gündeme geldi

Taşeron işçilere kadroda son durum ne işçiler ne zaman kadroya geçecek? Yıl sonuna sayılı günler kala taşeron işçilerin 4e statüsünden kadroya geçmesi üzerinde konuşuluyor. Peki nedir bu 4e statüsü taşeronun hakları nasıl olacak? Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak. Taşeron işçilerin 4e statüsünden kadroya geçmesi bekleniyor. Peki nedir bu 4e statüsü? Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için bakanlık 3 formül üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek. Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek.

4E STATÜSÜ NEDİR TAŞERONLARIN HAKLARI NELER?

Bu soruşturmalardan geçen taşeron işçiler kamuda 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E'li olması sağlanacak. Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.

720 bin taşeronun kamuya alımıyla ilgili flaş açıklama!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Çankırı Merkez İlçe Başkanlığının Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen 6. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Sarıeroğlu “Bir ülke düşünün 15 Temmuz gibi bir ihaneti geride bırakıyor, ardından terör örgütü ile mücadeleye başlıyor. O da yetmiyor, DEAŞ’ı, PKK’sıyla mücadele ediyor, diğer taraftan da El-Bab’ta Fırat Kalkanı operasyonunu yapıyor. Bu da yetmiyor projelerini sürdürüyor. Şu anda 5.2 oranında büyümeye devam ediyoruz” dedi.

TALEPLERİ BİLİYORUM 

Sarıeroğlu, taşeron sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve gündemlerinde taşeron süreci olduğunu vurgulayarak “Taşerondaki kardeşlerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum. Göreve geldiğimizde hemen çalışmaya başladık. Konuyu farklı mecralara çekmeye çalışan kesimler var ama Sayın Başbakanımız grup toplantısında gerekli açıklamayı yaptı. İnşallah bu sene bitmeden taşeronda çalışan vatandaşlarımızı kamuda istihdamlarıyla ilgili çalışmayı tamamlayıp gereğini yapacağız” ifadesini kullandı. 

6.5 milyon kişiye iş

Son 10 yılda 6,5 milyon kişiyi işe yerleştirdiklerine işaret eden Sarıeroğlu, şunları kaydetti: “İŞKUR çok önemli bir kurum. 2002’de 20 bin kişiyi işe yerleştirmiş. Ekim ayındaki rakamları aldım 900 bin kişiyi işe yerleştirmiş. Türkiye’nin gelişimini bu rakamlardan görebiliriz.”

ESKİ BAŞBAKAN DAVUTOĞLU GEÇTİĞİMİZ SENE KADRO SÖZÜ VERMİŞTİ!

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 720 binin üzerinde taşeron işçi yıllardır kadro müjdesi bekliyor. Eski AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 2016 yılının Mart Ayındaki TBMM Grup Toplantısında taşerona kadro için tüm düzenlemelerin sona erdiğini, kadro düzenlemesinin bir sonraki hafta meclise geleceğini açıklamış daha sonra hükümetin çeşitli kaynaklarından düzenlemede pürüzler çıktığı ve sürecin biraz uzayacağı belirtilmişti. AK Parti'de kabine değişikliğinden sonra taşeron süreci bir süre rafa kaldırılmış, geçtiğimiz haftalarda tekrar gündeme gelmişti. Başbakan Binali Yıldırım'da Türk-İş ziyareti sonrasında taşeronun kamuda istihdamına yönelik düzenlemenin 2018 yılından önce biteceğini söylemişti.

TAŞERON İŞÇİ HANGİ STATÜDEN OLACAK?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için bakanlık 3 formül üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek. Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN 20 MADDELİK KANUN TASARISI!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi. Ağbal taşeron işçi maaşlarının ağırlıklı olarak 2 bin lira ila 2 bin 250 lira seviyesinde olduğunu, ancak 7- 8 bin lira alan taşeron işçilerin de olduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK'da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis'e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

TÜRK-İŞ NEDİR?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kısaca Türk-İş, 1952 yılında kurulan Türkiye'nin ilk büyük işçi konfederasyonudur. Genel Merkezi Ankara'dadır. Genel Başkanı Ergün ATALAY'dIr. 35 üye sendikası vardır.

 

Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.