5 yıl erken emeklilik müjdesi!

5 yıl erken emeklilik müjdesi!

5 yıl avantaj.

Kasım 2014'te gümrük bakanlığı tarafından "4'üncü Esnaf ve Sanatkârlar Şurası" düzenlenmişti. Şuranın açılışını da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapmıştı. Şûrada esnaf ve sanatkârların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla da ihtisas komisyonları oluşturulmuştu. Posta'da yer alan habere göre Mart 2015'te toplanan "Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu"nda özellikle 2.5 milyon BağKurlu'yu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı.
FARK KALDIRILACAK

Çalışmalar devam ediyor. Alman kararlar son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağkurlu'lar için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağkurlu'lar daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.

PRİMDE ADALET SAĞLANACAK

Komisyonda SSK'lı çalışan ile Bağkurlu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Bu durum dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008'den sonra Bağkurlu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken olması anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın en geç 2017'de çıkacağı ifade ediliyor.

MAAŞI DA YÜKSEK OLUYOR

Normal şartlarda SSK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş veya sigorta tescil tarihi esas alınıyor. Bağkur'da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. Aynı çalışma şartlarında SSK'lı bir işçi 48, Bağkurlu sigortalı ise 55 yaşında emekli olabiliyor. Mevcut uygulamada Bağkurlu'lar, SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum