65 yaş için yeni düzenleme

65 yaş için yeni düzenleme

65 YAŞ ÜSTÜYLE İLGİLİ FLAŞ KARAR

Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından çok sayıda önlemler alındı. Bunlardan biri de risk grubunda olmaları nedeniyle 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması oldu. 1 Haziran itibariyle normalleşme adımları kapsamında önemli adımlar atıldı. Bu doğrultuda 65 yaş ve üstü vatandaşlar sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasını sabırsızlıkla beklerken yeni bir gelişme yaşandı.

Sokak kısıtlamasının sona ermesini merakla bekleyen  65 yaş ve üstü vatandaşlara Bilim Kurulu’ndan henüz izin çıkmadı. Ancak haftada 1 gün yani pazar günü olan sokağa çıkma izninin haftada 2 güne çıkarılması ve haziran ayının ortasından sonra da tamamen kaldırılması planlanıyor.

Sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş üstünün gözü önceki gün yapılan Bilim Kurulu toplantısındaydı. Beklenen haber gelmedi ancak evde çok daralan 65 yaş üstünün biraz daha nefeslenmesi için bir ara formüle gidilmesi planlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında “Büyüklerimiz bizim için çok değerli. Virüsün onlara bulaşma riski yüksek. O nedenle risk grubundaki vatandaşlarımıza özel ihtimam gösteriyoruz” dedi. 65 yaş ve üzeri vatandaşların evde kalmasının önemini vurgulayan Erdoğan, onlar için yapılan yeni çalışmayı anlattı.


 

65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?
Buna göre 65 yaş üstü vatandaşların sokak izninin 2 güne çıkarılması, haziran ayının ortasında da kısıtlamanın tamamen kaldırılması planlanıyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının sonlanmasının 1 Temmuz’u bulmaması hedefleniyor.

HAFTA İÇİ DE 1 GÜN İZİN
Sokağa çıkma izninin bir gün hafta içi olmasıyla 65 yaş ve üzeri vatandaşlar hem banka, fatura yatırma gibi işlerini yapacak hem de normalleşme sürecine kademeli adım atacak. Vakalarda 65 yaş ve üzeri için artış olmaması dahilinde yasak tamamen kaldırılacak.

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK ‘HAYAL’
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 20’nci yüzyılın başından itibaren salgınların hiçbirinin toplumsal bağışıklığın oluşmasıyla bitmediğini söyledi. Prof. Dr. Ceyhan şöyle konuştu: “Toplumun yüzde 50’sinin bağışık hale gelmesi gerekir ki salgın sona ersin. Yaptığımız modelleme çalışmaları ile Türkiye’de şu anda ortalama bağışıklık olan insan sayısı yüzde 2’yi geçmez. İstanbul’da bile şu andaki duruma göre maksimum yüzde 6.7 kişi bağışık hale gelmiştir diye hesaplıyorum. 200 bin vakaya çıktığımızda bu ancak yüzde 7.5 çıkabilir, Türkiye’de de yüzde 2.5’e çıkabilir. Demek ki toplumsal bağışıklık bir hayal, bu salgın toplumsal bağışıklıkla bitmeyecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.