68.282'LİK ANKET

68.282'LİK ANKET

Gazete5'in geleneksel Nisan 2013 seçmen tercih anketine 68282 kişi katılarak oy kullandı. MHP yükselişte AKP ve CHP düşüşte..İşte oy dağılımı:

Gazete5 takipçileri arasında düzenlediğimiz temayül yoklamasını Cumartesi geceyarısı sona erdirdik. Nisan-2013 dönemi SEÇMEN TERCİH ANKETİ "Bu pazar seçim olsa kime oy verirdiniz?" şeklindeki soruyla başlamıştı. 5 Nisan'da başlayan ve 15 gün süresince devam eden ankete 68 bin 282 kişi katıldı.

Anketimize katılan gazete5 takipçilerinin tercihine göre, Ak Parti oyları düşerken MHP oylarında ciddi artış görülüyor. CHP oyları azalmış gibi gözükse de CHP’nin çok fazla oy kaybetmediği anlaşılıyor. Buna karşılık BDP de kamuoyu desteğini arttırıyor. Gültekin Uysal'ın çok ciddi ve yorucu çalışmalarının neticesi Demokrat Parti'nin oylarına yansımış. İstikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Türkiye'nin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiği şu günlerde gazete5 haber sitesi takipçilerinin siyasi partilere bakışını ortaya koyan anket sonuçları ilk bakışta şok edecek nitelikte. Ancak, Ak Parti belli bir düşüşü göze alarak PKK'nın dağdan indirilmesi konusunda adım attığını zaten bangır bangır ilan etmişti. Barış süreci için atılan ilk adımların etkisinden mi bilinmez ama, Gazete5 takipçilerinin daha önceki anketlerde Ak Partiye verdikleri desteği ciddi bir oranda geri çektikleri anlaşılmaktadır.

CHP'nin Ak Partiden ayrılan oylara adres olamaması da çok ilginç. Belki de anket sonuçlarının bir diğer önemli sonucu da CHP'deki ulusalcı kanat ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni CHP'sini temsil edenlerin aralarındaki görüş ayrılıklarının ankete yansımış olması. Son bir aydır Türkiye'de yaşanan PKK ile uzlaşmaya giden yolun kesilmesi noktasında CHP'nin ağır davranışı belki de ulusalcıların bile oyunu MHP'ye yönlendirmiştir. Buna örnek, Doğu Perinçek'in İşçi Partisinin oylarındaki düşme verilebilir. Önceki anketlerde İP'in oyu yüzde 1 iken bu sefer 0.47'ye düşmüş.

Gazete5 Nisan-2013 anketinde bir diğer dikkat çekici parti de BDP'dir. Bundan önceki anketimizde yüzde 39.62 olan AK Partinin oyları bu anketimizde yüzde 31.57'ye düşerken aradaki yüzde 8'lik farkın önemli bir kısmının BDP'ye gittiği gözlenmektedir. Çünkü BDP bundan önceki ankette yüzde 4.69'luk oy oranını tutturmuşken, gazete5 Nisan-2013 anketinde oyunu 9.54'e çıkartmıştır.

Merak edenler olabilir. Gazete5 takipçileri arasında yapılan ankete katılanlardan 21 bin 560'ı tercihini Ak Partiden yana kullanmışken, 19 bin 601 kişi de oyunu MHP'ye vermiştir. Yani MHP'nin bin 960 oy daha alması halinde Ak Parti'yi geçmiş olacağını söyleyebiliriz.

Şimdilik gazete5'in Nisan-2013 anketi sonuçlarına bakarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük umutlarla başlattığı barış sürecinin Ak Partiye çok ciddi bir oy kaybına sebep olduğu söylenebilir. Tabi daha yolun başındayız. Bundan sonra neler olur, hangi gelişmeler yaşanır, bunları şimdiden tahmin etmek zor. Şu sıralar seçim olursa Ak Parti bir çok belediyeyi kaybedebilir. Özellikle Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Trakya'da Ak Partiye karşı bir tepkinin büyüdüğünü söyleyebiliriz.

68 bin 282 oyun kullanıldığı gazete-5 Seçmen Tercih Anketinde partilerin oy oranları şöyle oldu: AKP %31.57,    CHP %17.78,      MHP %28.71,              DP %5.39,      BBP %0.45,       BDP %9.54,      DSP %0.10,    HEPAR %2,76, İP %0.47,     SP %2.26,     DİĞERLERİ %0.15,    HİÇ BİRİ %0.57,   KARARSIZ %0.26

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum