9 BİN GÜN PRİMLE 'YAŞA TAKILDILAR

9 BİN GÜN PRİMLE 'YAŞA TAKILDILAR

9 BİN GÜN PRİMLE 'YAŞA TAKILDILAR

Emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülemedi. Umut verici bazı açıklamalar yapılmış olsa da en son meclisten çıkan yasada emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözüleceği beklentisi oluşmuştu.

DİSK'in emek raporunda yıllardır çözüm bekleyen emeklilikte yaşa takılanların durumları da yer aldı.

DAHA GEÇ VE DAHA GÜÇ EMEKLİLİK, DAHA DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI

Sosyal güvenlik mevzuatında 2000’li yıllarda yapılan değişiklikler ve özellikle 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çalışanlar yanında emeklileri de oldukça olumsuz etkiledi. Emekliliğe erişim hakkı 2008 yılından sonra daha da zorlaştı, emeklilik yaşı yükseldi, emekli aylığı elde etme koşulları ağırlaştı ve emekli aylıkları düşmeye başladı.

AYLIKLAR ARASINDA BÜYÜK EŞİTSİZLİK

Emekliler 2000’li yıllarda giderek daha fazla ekonomik sıkıntı çekmeye başladılar. Aynı koşullarda fakat farklı zamanlarda emekli olanların aylıkları arasında büyük eşitsizlikler ortaya çıktı.

4 Milyon Emekli İş Arıyor

SGK verilerine göre, Türkiye’de toplam 8 milyon 402 bin kişi emekli aylığı almaktadır. TÜİK verileri ise toplam 4 milyon 401 bin kişi emekli olduğu için işgücüne katılmıyor. Geriye kalan 4 milyon emekli ise ya bir işte çalışmakta veya iş aramaktadır. İşgücü piyasasına katılan emekli sayısı 4 milyondur. 2002’de ise çalışan veya iş arayan emekli sayısı 2 milyondu.

Emeklilik Yaşı ve Prim Gün Sayısı Arttı

5510 sayılı yasa ile 2036 yılına kadar emeklilik yaş koşulu kadınlar için 58 erkekler için 60’a çıkarıldı. Bu tarihten itibaren emeklilik kademeli biçimde artarak 2048 tarihinde kadın ve erkekler için 65 olacak.

YENİ MAĞDURİYET "EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR"

Çalışanlar prim gün sayılarını tamamlasalar da yaş koşulunu beklemektedir. Bu durum “emeklilikte yaşa takılanlar” olarak bilinen yeni bir mağduriyet yaratmıştır. Aralıksız çalışarak 7 bin hatta 9 bin gün prim ödeyen sigortalılar yaş engeline takıldıkları için emekli olamamaktadır.

Aylık Bağlama Oranı Düşürüldü

5510 sayılı yasa ile aylık bağlama oranları ciddi bir biçimde düşürüldü. Ayrıca yasa ile tavan sınırlaması getirildi ve aylık bağlama oranlarının yüzde 90’ı geçemeyeceği hükme bağlandı. 5510 öncesi mevzuatta işçi ve esnaf için bir üst sınır öngörülmemişken Emekli Sandığı’na tabi çalışanlar için bu oran yüzde 100 idi. 5510 ile 25 yıl ve 9000 gün prim ödeyenlerin aylık bağlama oranı yüzde 50, 7200 gün prim ödeyenlerin aylık bağlama oranı ise yüzde 40’a düştü.

EMEKLİLER NELER KAYBETTİ

Emeklilerin kayıplarının sıralandığı raporda yeni bir mağduriyet olarak emeklilikte yaşa takılanlar da yer aldı. Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi gerektiği ifade edilerek oluşturulan bu mağduriyet grubuna bir çözüm getirilmesi de talep edildi.sgkrehberi

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.