900 Bin Kamu işçisi için son dakika üzen gelişme

900 Bin Kamu işçisi için son dakika üzen gelişme

900 Bin Kamu işçisi için son dakika üzen gelişme

Hükümetle Türk iş Kamu işçi maaş zammı için yine anlaşamadı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu toplu sözleşmelerinde, Hükümet ile Türk-İş arasında yapılan son görüşmede de anlaşma sağlanamadığını, bakanın taleplerini karşılayacak bir teklifte bulunmadığını açıkladı.

“Bakan hanım bir iki gün süre istedi ama sabrımız kalmadı” dedi. Atalay, yol haritalarının ne olacağı konusunda ise “Biz asgari müşterekte buluşursak, sendika başkanlarına işçilere sormasını isterim. İşçiye sormadan bir şey yapmam” dedi.

Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına çeşitli iş kollarından işçiler iş kıyafetleriyle katıldı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümet ile yapılan üçüncü görüşmenin dün yapıldığını söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yaptıkları görüşmede taleplerini karşılayacak bir teklif olmadığını söyleyen Atalay, yanında oturan işçileri göstererek “Onların haklı taleplerini, ülkeyi yönetenler anlatmaya gayret ediyoruz” dedi. Bazı iş kollarında grevin kapıya dayandığını anlatan Atalay, bugüne kadar Türk-İş'in arzusunun toplu sözleşmeyi masa başında çözmek olduğunu dile getirdi.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMLARINI ÖRNEK VERDİ

Ancak yüzde 6+4 zam teklifinin iki yıl önce imzalanan toplu sözleşmedeki yüzde 7.5+5 rakamının gerisinde kaldığına dikkat çeken Atalay, “Bakan hanım bir iki gün süre istedi ama sabrımız kalmadı, gazozun havası kaçtı. Elektriğe toplam yüzde 44, doğal gaza son olarak yüzde 14'ün üzerinde zam yapıldı. Arkadaşlarımız madenlerde, elektrik direği tepesinde. Memurların sözleşmesi var onlar da bizim parçamız. Ancak çalışma koşullarımız o kadar zor ki günde 5 arkadaşımız iş cinayetlerinde ölüyor. Bazıları öldükten sonra sigortalı yapılıyor” dedi.

Zammın yanı sıra kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan işçilerin kadroya geçmesi sözünün tutulmadığını, geçici işçilerin sorunları olduğunu anlatan Atalay, İşçilerinin haklı taleplerinin bayramdan önce yerine getirilmesini istedi. Cuma gününe kadar masa başında anlaşma sağlanamaması durumunda kanunun tanıdığı hakları kullanarak işçilere öncülük yapmak zorunda olduklarını söyledi. Atalay, “Bizim vaktimiz doldu” dedi.

HÜKÜMETİN TEKLİFİ YÜZDE 15'İ GEÇMİYOR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, Cumhurbaşkanı ile bir görüşmesi olmadığını ve muhatabının bakan olduğunu ifade etti. Bakan Selçuk'un son görüşmede kendilerine bir teklifi olup olmadığı sorulduğunda önce “Resmi rakam verilmedi ama ima edildi. Resmi, yazılı bir teklif olmadan paylaşamam” dedi. Başka bir gazetecinin hükümetin teklifinin toplamda yüzde 15'i geçip geçmediği sorusuna ise “Yüzde 15'i geçmiyor” diye yanıt verdi.

Bundan sonraki yol haritalarına ilişkin Atalay şu ifadeleri kullandı: “Biz asgari müşterekte buluşursak, sendika başkanlarına işçilere sormasını isterim. İşçiye sormadan bir şey yapmam. Darphanede süre dolunca başkan gidip işçiye soracak işçi ne derse onu yaparız.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.