900 Bin Taşeron 4/D Kamu işçisine Maaş Müjdesinde SON DURUM

900 Bin Taşeron 4/D Kamu işçisine Maaş Müjdesinde SON DURUM

900 Bin Taşeron 4/D Kamu işçisine Maaş Müjdesinde SON DURUM

HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendika Sağlık-İş’in örgütlü bulunduğu T.C. Sağlık Bakanlığı ve bağlı işyerlerindeki sağlık işçilerini kapsayacak olan işletme kamu toplu iş sözleşmesi yetki tespiti 14.12.2018 tarihinde sendik lehine sonuçlanmış olup söz konusu tespite Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası tarafından itiraz edilerek, Ankara 24. İş Mahkemesinde dava açıldı.

Ayrıca Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası kendilerine gönderilen olumsuz tespit yazısına karşı da itiraz etti ve Ankara 23. İş Mahkemesinde ayrıca bir dava daha açtı.

Akabinde iş bu dosyalar Ankara 24. İş Mahkemesi dava dosyasında birleştirildi. Davacı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası lehine verilen ilk derece mahkemesi kararı, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 9. Hukuk Dairesi’nin 2019/2362 Esas sayılı dosyası üzerinden yaptığı inceleme neticesinde 12.07.2019 tarih 2019/1633 K. sayılı gerekçeli kararı ile ortadan kaldırılarak, asıl ve birleşen davaların reddine karar verdi. Böylece istinaf mahkemesi ayağı Öz-Sağlık İş lehine sonuçlandı. 

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığından “Yine Haklıyız Halkın Yanındayız” başlıklı yapılan açıklamada Kararın binlerce sağlık emekçisini ilgilendirdiği vurgulanırken, “ 2018 Nisan ayı itibariyle 696 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname kapsamında daimi işçi kadrosuna geçirilen eski taşeron işçilerimiz, halen Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ya da diğer birimlerde çalışmaya devam etmektedirler. Sağlık işkolunda olan bu işçi kardeşlerimizin büyük çoğunluğu, Öz Sağlık-İş Sendikamıza üye durumundadır.

Taşeron işçilikten daimî kadroya geçen işçiler dışında, aynı işyerlerinde öteden beri çalışan Türkiye geneli toplam 3500 civarında kadrolu işçi de hala çalışmaya devam etmektedir. Eylül 2018 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılan müracaatımız sonucunda, Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasına açık ara üye fazlalığımız tespit edilerek kanunda aranan gerekli %40 çoğunluğu sağlamamıza rağmen,

yapılan bu tespite Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası itiraz etmiş ve konuyu yargıya taşımıştır. İşçi aleyhine yapılan itirazların sonucu açılan davalarda taraf olarak duruşmalara katıldık ve nihayetinde adalet tecelli etti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9.Hukuk Dairesi tarafından yerel mahkemenin kararı ortadan kaldırarak, Öz Sağlık-İş Sendikası’nın iddialarında haklı olduğuna karar verildi.

Yargıtay aşaması da tamamlandıktan sonra kesin olarak karara bağlanacak olan yetki süreci sonrasında, taşerondan kadroya geçirilen işçiler de dahil olmak üzere, tüm sağlık çalışanlarının mevcut mevzuatlar çerçevesinde tüm haklarını korumaya geliştirmeye devam edeceğiz.

Ülkemizde bir zamanlar bir kısım işverenlerin, işçilere karşı takınmış oldukları tavır ve tutumları, işçi hak ve menfaatlerini korumak üzere kurulmuş bir sendikanın “kötü işveren” zihniyetiyle hareket edip sağlık işçilerinden gizlemeye çalıştıkları gerçekleri ortaya çıkarmaya ve emekçilerden yana mücadelemize devam ediyoruz. Tüm işçi kardeşlerimize hayırlı olsun” açıklaması yapıldı.

 

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığından yapılan açıklama Manisa ve İzmir’de sevinçle karşılandı. Öz Sağlık-İş Sendikası Manisa ve İzmir İl Başkanı Muharrem Çekim ise konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı’nda çalışmakta olan işçiler adına aldığımız yetki tespitine Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası itiraz etmiş ve taşerondan kadroya geçirilen işçiler bu toplu iş sözleşmesine dahil edilemez iddiasıyla dava açmıştı.

Yerel mahkeme açılan davayı istinaf mahkemesine gönderdikten itibaren yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda istinaf mahkemesi Öz Sağlık İş Sendikası’nın iddialarında haklı olduğuna karar vermiştir.

Böylece hak yerini bulmuş oldu. Taşerondan kadroya geçen sağlık işçisi kardeşlerimizin yetkiden yararlanmaması için sırf yetkiyi kaybediyorum endişesiyle binlerce taşeron işçisinin göz ardı eden düşünce ve gösterilen gayretler boşa çıkartıldı. Haklı olan yine kazandı.

Öz Sağlık İş Sendikası bakanlıkta öteden beri kadrolu olarak çalışan sağlık işçileri ile birlikte taşerondan kadroya geçen işçilerin haklarını da korumaya devam edecektir. Kamuda çalışan sağlık işçilerinin bu konuda hassas ve uyanık davranması gerekmektedir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.