Alman Polis Teşkilatı Türk Polis Teşkilatı Karşılaştırma

Alman Polis Teşkilatı Türk Polis Teşkilatı Karşılaştırma

1-Alman polis görevlilerinin % 50’si orta seviye rütbelilerden, % 45’i yüksek seviye rütbelilerden ve % 5’i de daha yüksek rütbelilerden oluşmaktadır.

İŞTE ARADAKİ İNANILMAZ FARKLAR
so.jpg
2-Alman polis teşkilatında üç ayrı rütbe sistemi vardır. Polis okulu mezunları okul bitiminde iki yeşil yıldız alarak işe başlamaktadır, başarı ve çalışma yıllarına göre rütbe almaktadırlar. En fazla dört yeşil yıldıza kadar yükselebilmekte ve emekliliğe birkaç sene kala tek beyaz yıldız alabilmektedir. Göreve başladıktan üç yıl sonra komiserlik sınavına başvurulabilir. Dışarıdan komiserlik sınavına başvurmak için lise mezunu şartı aranırken görevli polisler için bu şart yoktur.

3-Alman polisi haftada ortalama 40 saat görev yapmaktadır. Polis merkezlerinde polisler 4 vardiya halinde çalışmaktadır. Vardiyalar senelik olarak belirlenmiş durumdadır ve personel bir sene içerisinde hangi gün ve saatlerde çalışacağını çizelgeye bakarak öğrenebilmektedir.

4-Almanya'da polis okuluna yeni başlayan bir öğrenci memur sayılmakta ve eğitimi süresince maaş almaktadır. Her öğrenci 400 (bazı eyaletlerde bekâr öğrenci 800, evli ise 900 ) Euro ile başlayan bir ücretle okula devam etmekte, okuldaki her türlü ihtiyacı için küçük denebilecek bir ücret okula ödemektedir. Komiser okulu öğrencileri ise bekâr 850, evli 950 Euro harçlık almaktadırlar. Görevde olan 21 yaşında bekâr polis memuru; 1.800 Euro, 27 yaşında evli bir çocuklu komiser ise 2.482 Euro maaş almaktadır. Polisler aldıkları maaş yönü ile toplumda üst sırada bulunmaktadırlar

5-Almanya'da hizmet aracı dışında makam aracı da bulunmamaktadır. En üst rütbeli polis dâhil herkes göreve özel araçları veya toplu taşıma araçları ile gelmektedir.

6-Almanya'da polis teşkilatı sendikal hakka sahiptir. Polis sendikalarının ilgilendiği üç alan bulunmaktadır: aylıklar, çalışma saatleri ve çalışma şartları. Bu sendikalar polisin gündeme getirmediği ücret, çalışma şartları konusunda yetkililerle görüşme yapma imkânı bulunmaktadır.Bir polisin bir yere ataması yapılacağı zaman ve hakkındaki pek çok işlemde sendikanın onayı gerekmektedir. Eğer sendika gerekçeleri yeterli bulmaz ise atamayı engelleyebilmektedir.Ayrıca sendika memurun idare tarafından aleyhine yapılan tüm uygulamaları takip etmekte, idarenin keyfî uygulamaları engellenmekte ve mağduriyetine izin vermemektedir. Genelde idare ile sendika arasında ortak çözüm yolu bulunmaktadır. Fakat bir çözüm bulunamamışsa sorun eyaletin İçişleri Bakanlığındaki polis yetkilisine kadar gelmekte ve burada en yetkili kişi ile sendika görevlisi konuşup sorunu çözmektedirler. Herhangi bir suçun faili veya mağduru olduklarında idare de sendika kadar memurunun hakkını korumakta ve savunmaktadır. Polis izin alınması kaydıyla boş zamanlarında mesleğine zarar vermeyecek bir işte çalışabilmektedir.

7-Alman iç güvenlik yapısı polisten ibaret bir tekli sistem özelliği göstermekte, jandarma teşkilatına rastlanmamakta, kırsal polis hizmetleri de yine polis aracılığıyla yerine getirilmektedir.

8-Almanya’da polis araçları otomobil fabrikalarından leasing yöntemi ile kiralanmakta, araç boyanmayıp sadece şeritler yapıştırılmak suretiyle polis aracı haline getirilmekte, belirli bir süre (1-2 yıl) kullanıldıktan sonra tekrar iade edilmekte ve fabrikaca bu araçların bakımı yapıldıktan sonra tekrar ikinci el araç olarak satışa sunulmaktadır. Böylece polis hem son model araçları kullanmakta, hem de bakım-onarım gibi masraflardan kurtulmaktadır. Ülkemizde de buna benzer bir sistemin uygulanması faydalı olacaktır.

Varın Türk Polisinin içler acısı durumunu siz kıyas edin.
Tüm bunların çözümü için Profesyonel Polis Teşkilatına geçilmeli(TPT) mümkünse sendikal haklar elde edilmelidir.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum