Ankara Antalya Hızlı Tren projesi

Ankara Antalya Hızlı Tren projesi

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman açıkladı: "Belki gelecek yıl Antalya alınabilir programa. Konya-Antalya 1 saat olur. Ankara-Antalya 2.5 saat.


Demiryolculukta yetişmiş ve yeterli kadrolarımız var mı?

Demiryolları aslında Türkiye'de hem yol olarak geri kalmış, hem de teknolojisi ilerleyememiş. Türkiye'de demiryolu mühendisi yok; bölüm ilk defa Karabük Üniversitesi'nde kuruldu. Altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz.

- Hedefleri nedir tren maceramızın?

2023'e kadar hedef var. Bu iktidar yönetime geldiğinde, tüm üniversiteleri -ODTÜ, Yıldız Teknik- topladı. 100 civarında hoca ve uzmanlar Türkiye'de ulaşım master plan stratejisi yaptı. O stratejiye göre bunlar hedeflendi. 2023'e kadar onlar yapılacak. Hükümet her yıl birini programa alıyor. Bu yıl mesela biz Kayseri'yi yolladık. Belki gelecek yıl ya da bu yıl çok yüklenirsek Konya-Antalya ya da Isparta alınabilir gündeme.

- Zaman belirtseniz de müjdeyi ben vermiş olsam?

Onun ne zaman alınacağını bilmiyoruz. Geçen sene İzmir alındı, bu sene Kayseri. Belki Antalya da alınabilir. Buna biz karar veremiyoruz. Konya-Antalya 1 saat olur. Ankara-Antalya 2.5 saat. Bizim Antalya'da iki hedefimiz var. Ankara- Konya'dan bir hat, Afyon-Kütahya-İstanbul'dan bir hat var. Çin devleti turizmi 2023'te çok artacak. Çinliler Türkiye'ye gelirse Antalya'ya gelecek. Ama Çinliler denizi sevmiyorlar. Bunun için, oradan Antalya'ya gelen turistin mutlaka Kapadokya'ya, Konya'ya inanç turizmine, tarihi turizme gitmesi lazım. O hat bizim için turizm hattı. Antalya'dan kalkacak Konya, Kapadokya, Kayseri Divriği Ulucami'ye kadar gidecek. Ulucami çok tanınıyor Çin'de.

- Bursalılar da meraklanacak şimdi...

Bursa'yı yapıyoruz, başladık. Bursa için hedefimiz 2015 ya da 2016. Eskişehir- Halkalı için 29 Ekim 2013'ü hedefledik.

'ÖKÜZLER ŞİKÂYETÇİ!'

- Makinistlerin en çok üzüldüğü raylar üzerine küme küme konmuş kuşlara çarpma olayı. "Lokomotifin altında kalanlara göz görmüyor gönül bir nebze katlanıyor ama cama kanlar sıçradığında çok üzülüyoruz" diyor genç bir makinist. Bunu önlemenin yolu yok mu?

Deneme seferleri sırasında çok daha fazlaydı bu durum. Yüksek hızlı treni kullanan bazı Batı ülkelerine ve Japonya'ya yazıp çare soruldu. 'Merak etmeyin kısa zaman sonra kuşlar durumu anlayacak ve kendilerini koruyacak' cevabı geldi. Aynen de öyle oldu. Kuş beyinli der hafife alırız ama kuşlar bir zaman sonra gerçekten de anladı durumu. Daha treni 5 kilometre uzaktan gören gözcüleri hemen alçalıp öterek haber veriyor kuş kümesine, havanıyorlar. Yalnız öküzler bizden şikâyetçiymiş. Biz bu kadar hızlı geçince bakacak bir şey bulamıyorlar. Ha ha haa...

Ankara'dan Halkalı'ya...

- Ankara üvey evlat mı? Bunca yükünüzü çekiyor.

Başkentray var. Ankara-İstanbul hızlı treni ve Marmaray birlikte açılacak. Hızlı tren Ankara'dan başlayacak Marmaray'dan Halkalı'ya kadar devam edecek. Metro ve Ankara'yla bağlantı olacak. 2014 sonu ya da 2015'te Ankara-Sivas açılacak. 2016'da Bursa, 2017'de İzmir. Bursa'ya Bilecik'ten gidecek. 20 kilometre tünel olacak.

- 'Gardan Adam' Ankara Garı için ne yapacak?

Ankara Garı'nı çok önemsiyoruz. Eskişehir'e de gar yapılacak. Eskiyle bütünleştireceğiz.SABAH


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.