Asgari ücret 2018 son durum!

Asgari ücret 2018 son durum!

Asgari ücret 2018 son durum!

Asgari ücret 2018 ne kadar olacak asgari ücret 2018 zamlı maaşlar. Asgari ücret ile ilgili ikinci toplantı 15 Aralık tarihinde yapılacak. Peki asgari ücret 2018'de ne kadar olacak 2 bin TL'yi bulabilecek mi? Milyonlarca işçi ve işverenin merakla beklediği asgari ücret 2018 maaşının belirlenmesine sayılı günler kaldı. Asgari ücret 2018 ne kadar olacak merak konusu oldu. Peki sendikalar asgari ücret için ne diyor? Asgari ücret 2018 yılında ne kadar olacak sorusunun cevabı merak ediliyor. Vatandaşlar asgari ücret ile ilgili yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. Asgari ücret brüt net ne kadar olacak? Maliye Bakanı Naci Ağbal merakla beklenen konu ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Bakan Naci Ağbal konuşmasında " Torba yasanın içinde bin 404 liranın altına düşmeyecek şekilde bir madde ekledik. Asgari ücretlerimiz yıl sonuna kadar bu rakamın altına düşmeyecek. 2017 yılı için geçerli bir düzenleme. Kalıcı bir şekilde masaya da yatırmış durumdayız” açıklamasına yer vermişti. Asgari ücret 2017'de yüzde 8 oranında arttı. Brüt asgari ücret bin 777,50 TL olarak belirlenirken net asgari ücret ise bin 404 TL olarak belirlendi. Bu durumda 104 TL zam yapılmış oldu.
Milyonlarca çalışanın merak ettiği asgari ücrette 2018'de sona gelindi. Asgari ücret ne kadar olacağı merakla beklenirken 15 Aralık'ta ikinci toplantı yapılacak. Gelin hep birlikte asgari ücret 2018'e bakalım. Asgari ücretin ne kadar olacağını belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk olarak 1 Aralık tarihinde toplandı. Herkes asgari ücretin ne kadar olacağını merakla beklerken Jülide Sarıeroğlu iki tarafı da mutlu edecek bir karar verileceğini söylemişti. Asgari ücretin henüz ne kadar olduğu belli olmadı. İşçi sendikası, işveren sendikası ve Çalışma Bakanlığı 15 Aralık'ta ikinci toplantıyı yapacak. Bakalım asgari ücret 2018'de ne kadar olacak! Asgari ücret İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrete asgari ücret denilmektedir. Buna göre aradaki tutar çalışanların asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen torba yasa ile asgari ücretin 1404 lira altına düşmesi sorununa Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile çözüm getirilmişti. Maliye Bakanlığı da düşüşün asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik olarak yapılan yasal düzenlemenin uygulama esaslarını belirledi. Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gelir vergisi genel tebliğine göre, 2017 yılı Ocak ayında ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

15 ARALIK'TA TOPLANTI VAR

İşçi sendikası, işveren sendikası ve Çalışma Bakanlığı 15 Aralık'ta ikinci toplantıyı yapacak. Bakalım asgari ücret 2018'de ne kadar olacak!

Maliye Bakanlığı'ndan asgari ücret kararı

Buna göre aradaki tutar çalışanların asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen torba yasa ile asgari ücretin 1404 lira altına düşmesi sorununa Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile çözüm getirilmişti.
Maliye Bakanlığı da düşüşün asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik olarak yapılan yasal düzenlemenin uygulama esaslarını belirledi. Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gelir vergisi genel tebliğine göre, 2017 yılı Ocak ayında ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in de katıldığı toplantıda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Genel Sekreter Akansel Koç başkanlık ediyor.

Halen bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanan asgari ücret yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor.

Bakanlık olarak iki kesim arasında diyalogun ve iş birliğinin geliştirilmesi noktasında ana aktör olduklarını belirten Sarıeroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlamda Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz, üçlü yapısıyla çok önemli bir sosyal diyalog mekanizmamızdır. Bu mekanizmanın getirdiği diyalog, karşılıklı anlayış, uzlaşı kültürü çalışma barışımız açısından da çok kıymetli. Çalışma barışını koruyabildiğimiz ve güçlendirebildiğimiz ölçüde ekonomimiz güçlenir, üretimiz ve büyüyemiz artar. 15 yılda bu hassasiyetle Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzda çalışmalar yürütülüyor."- "Milletimize hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz"

Bakan Sarıeroğlu, ülkenin çok hassas dönemlerden geçtiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçeride ve dışarıda yaşadığımız gelişmeler, ortaya çıkan kirli ittifaklar bizi her zamankinden daha çok bir olmaya, iri olmaya ve diri olmaya mecbur kılıyor. Birliğimiz ve beraberliğimiz bizim en büyük teminatımızdır. Hamdolsun milletimiz söz konusu vatanımız olunca, söz konusu devletimiz olunca şimdiye kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Biz de AK Parti hükümetleri olarak 15 yıldır milletimize hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 80 milyon vatandaşımızın hayatına dokunan, refahlarını artıran, geleceğe umutla bakmalarını sağlayan birçok reforma imza attık. Bundan sonrada milletimize hizmet etmek için işçisinden çiftçisine, esnafından işverenine, emeklisinden kadınına, gencine, çocuğuna kadar toplumun her kesimine hayatına dokunacak, onların geleceğe umutla bakmasını sağlayacak çalışmaların içerisinde olmaya devam edeceğiz."

Türkiye'nin hayalleri ve geleceğe dair hedefleri bulunan büyük bir ülke olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, "Birileri hızımızı kesmeye çalışıyor olabilir, birileri kumpaslar kurmaya çalışabilir ama hiç kimse başaramayacak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Başbakanımızla birlikte AK Parti hükümeti olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. O büyük hedeflere ulaşmak için yolumuza milletimizle birlikte devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Asgari ücret konusunda büyük bir titizlik içerisinde davrandık"

Asgari ücretin çalışma hayatının en temel unsurlarından biri olduğunu belirten Sarıeroğlu, asgari ücretin çalışanlara ödenecek en düşük seviyeyi belirten sosyal bir politika aracı olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak görevlerinin hem işçi hem işveren tarafından meseleye bakarak en doğru sonucun hayata geçirilmesine garantörlük olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

"Emekçilerimizin hak kaybına uğramamasını sağlarken, işverenlerimizin de piyasa koşulları karşısında rekabet edebilirliklerini teminat altına almak. Hükümet olarak biz bu görevi yerine getirirken işçi ve işverenlerimizde de fedakarlık bekliyoruz. Çünkü karşılıklı fedakarlık birlikte kazanmayı getirir. Fedakarlık özellikle altını çizdiğim gibi birbirini hak ve hukukunu gözetmeyi gerektirir. Bu konuda 15 yıldır AK Parti olarak asgari ücret konusunda, işçi ve işverenin hak ve hukukunu korunma konusunda büyük bir titizlik içerisinde davrandık. Söz konusu asgari ücret olunca asla popülist bir tavır ve tutum içerisinde olmadık, bundan sonra da olmayacağız."

Son 15 yılda asgari ücreti yedi buçuk kattan fazla artırdık"

Sarıeroğlu, AK Parti hükümetleri olarak Türkiye'nin milli gelirini 15 yılda üç kat arttırdıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret konusunda da reel piyasa koşulları karşısında çok ciddi bir artış sağlamıştır. 2002 yılında net 184 lira olan asgari ücreti 2017 yılı itibariyle bin 404 liraya yükselttik. Son 15 yılda asgari ücreti yedi buçuk kattan fazla artırdık. Asgari ücreti oransal bazda da değerlendirecek olursak, reel olarak yüzde 83,2, nominal olarak yüzde 662 oranında son 15 yılda arttırdık. Bu artışla işçimizi piyasa koşulları karşısında da korumuş olduk. Tabi bunun yanında asgari ücretli kardeşlerimizin eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında vergi dilimine girmeleri nedeniyle kayıp yaşama riski söz konusu olmuştu. Bu riski de telafi etmiş olduk. TBMM'de onaylanan Torba Yasa'yla birlikte asgari ücretli kardeşlerimizin vergi dilimi nedeniyle yaşama riski olan kayıplarını telafi etmiş olduk."

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda üçlü karar mekanizmasını en etkin şekilde işletme gayretinde olacaklarını dile getiren Sarıeroğlu, "Bu yılki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum. Bu minvalde komisyonumuzun asgari ücreti tek başına değil, etkilediği diğer konuları da beraber değerlendirip karar alması çalışma barışımıza büyük katkı sağlayacaktır. Asgari ücretteki değişim birçok sosyal enstrümanı da etkiliyor. Dolaylı olarak genel ücret seviyesini, istihdamı ve tüketim dengesini, yatırımları ve rekabeti olmak üzere genel olarak ülke ekonomisini etkiliyor. Bu anlamda ben asgari ücretin tüm kesimlerimizin kazanacağı, ülkemizin koşullarına uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun bütüncül bir bakış açısıyla çalışmalarını sürdüreceğine ve ülkemizin çalışma barışına katkı sağlayacak bir mutabakata ulaşacağına inanıyorum." diye konuştu.

Bakan Sarıeroğlu, komisyonun ikinci toplantısının Türk-İş, üçüncü toplantısının TİSK, dördüncü ve son toplantısının ise yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacağını bildirdi.

ASGARİ ÜCRET SON DAKİKA

Gelir vergisi tarifesi nedeniyle yılın son dört ayına ilişkin net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşenlerin ödemeleri, ilave asgari geçim indirimiyle bin 404,06 liraya tamamlanacak.

Maliye Bakanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile çalışanların ücretlerinin yılın son dört ayında bin 404,06 liranın altına düşmesinin asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik düzenlemeye açıklık getirildi.

Asgari ücretlilerin bu yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücretiyle ocak ayında aldıkları ücret arasındaki fark, çalışanın asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

Böylece, yılın son dört ayına ilişkin net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşenlerin ödemeleri, ilave asgari geçim indirimiyle bin 404,06 liraya tamamlanacak.

Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşmeyenler uygulamadan yararlanamayacak.

Çalışanın, ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin bu tutarın altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacak.

Buna ilişkin usul ve esaslarla mahsup şeklini ve dönemini belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Bu yıl başından itibaren bekar ve çocuksuz asgari ücretlilere bin 404,06 lira net ücret ödenmeye başlanmıştı. Bu yıl asgari ücret tutarında yapılan artış nedeniyle bin 777,50 lira brüt asgari ücret geliri elde edenlerle bin 889,84 liraya kadar brüt ücret geliri olan çalışanın elde ettiği ücret gelirleri üzerinden ödemesi gereken gelir vergisi, eylülden itibaren vergi tarifesinin ikinci dilimi de dikkate alınarak hesaplanmış, bu nedenle söz konusu ücretlilerden bir kısmının eline geçen net ücret tutarı bin 404,06 liranın altına düşmüştü.

Tebliğin uygulamasında net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade ediyor.

2017 ASGARİ ÜCRET TABLOSU

BRÜT ASGARİ ÜCRET 1.777 TL

GÜN 30

GÜNLÜK BRÜT ÜCRET 59.24 T

AYLIK BRÜT ÜCRET 1.777 TL

İŞÇİ SGK PAYI ( % 14 ) 248.78 TL

İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 17,77 TL

GELİR VERGİSİ MATRAHI 1.510,45 TL

GELİR VERGİSİ TUTARI ( % 15 ) 226,57 TL

DAMGA VERGİSİ ( %07,59 ) 13,48 TL

İŞÇİ KESİNTİLER TOPLAMI 506,60 TL

NET ELE GEÇEN ( AGİ’SİZ ) 1,270,73 TL

AGİ (Bekâr ve Çocuksuz) 133,27 TL

NET ELE GEÇEN ( AGİ DAHİL ) 1.404,00 TL

Asgari Ücret Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Anayasa’nın 55’inci maddesinde yer alan tanımlamaya göre “ücret emeğin karşılığıdır.” Bu bağlamda da “devlet çalışanların yaptıkları işe uygun, adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan faydalanmaları için gerekli” önlemleri almakla yükümlüdür.

Uygulanması öngörülen asgari ücretin tespitinde çalışanları geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur.

İş Kanunu’nun 39’uncu maddesi gereği olarak iş sözleşmesi ile çalışan ve İş Kanunu’nun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Daire Başkanı veya yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’ndan konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli ile bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşundan değişik iş kolları için seçecekleri 5, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşundan değişik iş kolları için seçeceği 5 temsilciden kurulur.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu en az 10 üyesinin katılmasıyla toplanır. Kurul üye oylarının çoğunluğu ile toplanır. Kurul; üye oylarının çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış olur.

Komisyonun toplanma ve çalışma şekli asgari ücretlerin tespiti sırasında uygulanacak esaslar ile başkan, üye ve raportörlere verilecek huzur hakları Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın birlikte hazırlamış oldukları “Asgari Ücret Yönetmeliği” ile belirlenmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla Asgari Ücret Yönetmeliği’nin amacı asgari ücretin tespiti sırasında uygulanacak esasları belirlemektir.

Yönetmeliğe göre asgari ücretin belirlenmesinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ile benzeri sebeplere dayalı bir ayrım yapılamaz.
Diğer yandan komisyon asgari ücreti bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirlemekle görevli olup, ücretin bir günlük olarak belirlemekle yükümlüdür. Bu bağlamda da “aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar bu ilkeye göre yapılır.”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerine, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumu ve geçinme koşullarını göz önünde bulundurarak gerekli tespitleri yapmakla yükümlüdür.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 30.12.2014 gün ve 2014/1 sayılı kararında ifade edildiği üzere 2015 yılı için geçerli olmak üzere işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretin 01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında 40.05 (kırk lira beş kuruş) Türk

Lirası olarak 01.07.2015-31.12.2015 tarihleri arasında ise 42.45 (kırk iki lira kırk beş kuruş) Türk Lirası olarak tespitine, işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık oy çokluğu ile karar verilmiştir. (31 Aralık 2014 gün ve 29222 Sayılı Resmi Gazete)

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından tespit edilen bu ücretler “işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeydi karşılamaya yetecek ücret”dir. Ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen bu ücret bir yandan Gelir Vergisi, Damga Vergisi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen çalışan sigorta pirimi ile işsizlik sigortası pirimi nedeniyle azalmakta, işverene yönelik olarak da hesaplanan işveren sigorta pirimi ile işveren işsizlik sigorta payı nedeniyle maliyeti artmaktadır. Bir başka anlatımla Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlemiş olduğu ve belirlemenin özelliği alınan kararda açıklanmış olmasına rağmen fiiliyatla ele geçen net asgari ücret bu tanımlamaya uymadığı gibi işverene maliyeti de bu tanımlamanın dışında kalmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.