Asgari Ücretin 2200 TL Olması için Kanun Teklifi Verildi

Asgari Ücretin 2200 TL Olması için Kanun Teklifi Verildi

Asgari Ücretin 2200 TL Olması için Kanun Teklifi Verildi

22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa eklenmesi öngörülen geçici maddeyi içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna Aralık ayı itibarıyla sunuldu.

İŞTE ASGARİ ÜCRETİN 2 BİN 200 TL OLMASI İÇİN SUNULAN KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2018 yılı asgari ücreti, bekar ve çocuksuz bir işçi için 152.18 TL asgari geçim indirimi de dahil net bin 603 TL olarak açıklanmıştır. Anayasa'nın 5'inci maddesine göre "Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur.” Asgari Ücret Yönetmeliğince asgari ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu ile fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumu, geçim şartlarının göz önünde bulundurulacağı ifade edilmektedir.

6 milyon çalışanı doğrudan, 7 milyon çalışanı dolaylı olarak ilgilendiren ve açlık sınırının altındaki bu ücret ile milyonlarca işçinin ve ailelerinin geçinmesini beklemek bir hayalden ibarettir.

Tespit edilen bu ücret ile Anayasa ve Asgari Ücret Yönetmeliği’nce belirlenen kriterlerin gözetilmediği, işçilerin geçim koşulları ve ülkenin gerçek ekonomik durumunun göz önüne alınmadığı zaman içinde çok daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

TÜRK-İŞ, Ekim ayı, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarını yani açlık sınırını 1.919,34 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için zorunlu aylık harcamalar toplam tutarım yani yoksulluk sınırını ise 6.251,92 TL olarak açıklamıştır. Bir çalışanın sadece kendisinin yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2.360,09 TL olarak tespit edilmiştir.

Eylül ayı enflasyon artışı % 6.30,bir önceki yılın Aralık ayma göre %19.37,bir önceki yılın aynı ayma göre ise enflasyon % 24.52 olarak açıklanmıştır. Yine TÜİK’in, Eylül 2018 tarihli TÜFE'de aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler ve değişim oranları açıklamasında bir önceki aya göre Eylül ayında domates % 35.30,sivri biber % 31.82,salça % 29.12,patlıcan % 23.95,bebek maması ise % 18.20 oranında artmıştır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun “Halkın Enflasyonu” araştırması Eylül ayı sonuçlarına göre gıda fiyatlarındaki enflasyon son bir yılda %50’yi geçmiştir. Son 12 aylık dönemde ekmek, un, bulgur, makama ve benzerlerinin fiyatları yüzde 27.74, et-balık fiyatları yüzde 8.23, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 44.27 artmıştır.2018 yılının ilk on ayında ise gıda harcamalarındaki artış % 42,66 olmuştur. Bu dönemde ekmek, un, bulgur gibi harcamalar % 28,79, et-balıkta % 22,56,süt ve süt grubu ürünlerin fiyatlarında % 31,53, yağ fiyatlarında % 22,68, meyve fiyatlarında % 66,64 oranında fiyat artışı yaşanmıştır. Sebze fiyatlarında % 121,27 oranında artış kaydedilirken bakliyat fiyatların % 4,17 oranında yükselmiştir.

Gıda fiyatlarındaki bu artış, en çok dar gelirli ve yoksul vatandaşları etkilemiştir. Araştırmaya göre; en yoksul yüzde 10’luk kesim, her 100 liranın 31 lirasını gıda için harcarken, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın yeri 13 lirada kalmıştır. Dolayısıyla gıdadaki bu enflasyon dar gelirli kesimi çok daha fazla etkilemiştir.

Bunun yanında doğalgaza yapılan en son % 9’luk artış ile yılbaşından bu yana toplamda doğalgaz zammı % 35 olmuştur. Elektriğe yapılan % 15’lik zam sonrasında, elektrik zammı % 45 bulmuştur. Elektrik Mühendisleri Odası’nın Ekim 2018 tarihli açıklamasına göre ise dört kişilik bir ailenin geçtiğimiz yıl sonunda aynı kullanıma 90.4 TL öderken, bir yıl içerisinde yapılan zamlarla aynı kullanıma 137 TL ödeyeceğini belirtilmiştir. Yani aynı kullanım yapılsa dahi bir yıl içinde ödenecek ücret 46.6 TL artmıştır.

2018 yılının bahar aylarında başlayan dövizdeki artış bir türlü kontrol altına alına] artıştan da en fazla zarar gören yine asgari ücretle çalışan kesim olmuştur. 2016 yılı asgari ücret, ortalama 430 dolar iken, 2017 yılında bu rakam 385 dolara, 2018 Ekim ayı itibariyle ise ortalama 265 dolara düşmüştür. Yani asgari ücret bir yandan, enflasyon karşısında erirken, TL’nin de döviz karşısında erimesi nedeniyle, asgari ücret, döviz bazında da çok büyük düşüş yaşamıştır.

Asgari ücretle geçinmek zorunda olan milyonlarca çalışanın, tüm ihtiyacını bu ücretle karşılamasını beklemek işçinin aklıyla alay etmektir. Bekar ve çocuksuz bir işçi için açlık sınırının altında ücret belirlenirken, bu ücretle evli, iki çocuklu bir ailenin geçinmesi ihtimali yoktur.

Vergilendirmede ve gelir dağılımında adalet sağlanmadığı, gerçek enflasyon oranı düşürülmediği sürece işçilerimizin yaşam koşullarının iyileşmesi mümkün olmayacaktır. Enflasyon karşısında düşen alım gücü ile vergi kesintileri nedeniyle yaşanan kayıplar da düşünüldüğünde, asgari ücretin en az net 2 Bin 200 TL olması gerekmektedir.

4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi:

MADDE 1- 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’na aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 9 -1  Kasım 2018 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında uygulanacak olan brüt asgari ücret 2.860 Türk lirasıdır”

MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

KANUN METNİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MEMURLARAHABER.COM ÖZEL HABER

 İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.