Asgari Ücrette 2.300 Söylentileri!

Asgari Ücrette 2.300 Söylentileri!

Asgari Ücrette 2.300 Söylentileri!

2019 asgari ücret zammının belirleneceği komisyon toplantısının üçüncüsü bugün saat 14.00'da yapılırken masaya gelmesi muhtemel TÜİK rakamını Türk-İş temsilcisi verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak zammı belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını bugün saat 14.00'da yapıyor. Bugünkü toplantı kritik bir öneme sahip. Hem işçi hem işveren kesiminin asgari ücreti belirlemede baz aldığı kritik TÜİK rakamları bugün masaya konuyor. Bu rakamlar doğrultusunda yeni asgari ücretin ne kadar olacağına dair en önemli veri elde edilmiş olacak. Bugün TÜİK verileri ile birlikte patronların ve işçi kesiminin rakamı da netleşecek. İşte asgari ücret pazarlığında yaşanan yeni gelişmeler:

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki üçüncü toplantısı bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapıyor. Komisyona Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlık ediyor. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Üçüncü toplantıya girerken hem işveren hem işçi kesimini rakamlarını netleştirmiş görünüyor.

TÜİK ASGARİ ÜCRET RAKAMI: İşçi ve işveren arasındaki pazarlıkların başlaması bakımından belirleyici olan en kritik veri de bugün masaya geliyor. Bu veri TÜİK tarafından hazırlandı. Verilerde bir işçinin asgari geçim tutarının ne kadar olduğu bilgisi yer alıyor. Komisyon 2019 asgari ücretini TÜİK'in sunacağı bu rakam üzerinden değerlendirip sonuca ulaşacak. TÜİK'in bugün masaya koyması beklenen rakam kesinlikle 2 bin liradan aşağı değil.

NET 2385 LİRA: Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ın verdiği bilgiye göre TÜİK'in komisyon masasına getireceği rakam 2300 lira civarında olacak. Irgat bugüne kadar Türk-iş'in bir kişinin yaşam maliyetini belirleme hesaplamalarının TÜİK hesaplamaları ile paralel olduğunu söyledi. Buna göre Kasım ayında bir içşinin geçim maliyeti 2 bin 383 lira oldu. TÜİK'in de bu civarda rakam açıklaması ve bunu komisyona sunması bekleniyor. Enflasyon dahil bir çok istatistiki hesaplamanın merkezi olan TÜİK, asgari ücretli için hesaplamayı bekar bir işçi üzerinden yapıyor. Bu noktada Türk İş bekar yerine evli bir işçinin baz alınmasını istiyor.

TÜİK GEÇEN YIL NE KADAR DEMİŞTİ: 2018 yılı asgari ücretinin belirlendiği görüşmelerde TÜİK, kasım ayında bekar bir işçinin asgari geçim rakamını sunmuştu. Bu rakam da net 1.893,90 TL olmuştu. 2018 asgari ücreti bu civarda olacak diye beklenirken sadece yüzde 14.2 oranında zam yapılmıştı. Asgari ücret TÜİK verisininin 250 lira aşağısında kalmıştı.

TİSK'İN 2019 ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ: Patronları temsil eden TİSK yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Bu argümanla da asgari ücretin kesinlikle 2 bin liranın altında olması gerektiğini belirtiyorlar. Komisyonun ikinci toplantısında masaya koydukları net asgari ücret teklifi 1.857,88 TL, brüt ise 2.352,20 TL oldu.

PATRONLAR KENDİNE İSTİYOR: İşçiye 2019 için 200 liralık zam öneren patronlar işsizlik sigortası, SGK gibi kesintileri de devlete yıkmak istiyor. TİSK devletten aldığı 100 liralık asgari ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor. İşveren ayrıca SGK işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkartılmasını ve toplu iş sözleşmesi imzalanan iş yerlerinde bunun yüzde 7 olarak uygulanmasını istiyor.

2019 ASGARİ ÜCRET 2280 TL: Komisyonda asgari ücretliyi temsil eden Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Asgari ücretin şu an için 2 bin lira sayılıp bunun üzerinden pazarlık yapılmasını isteyen TÜRK-İş, 2 bin liranın üzerine enflasyon oranında bir artış ve refah payı konulmasını talep etti. 2019 asgari ücreti için net olarak telaffuz ettikleri rakam ise 2280 lira oldu.

MEMURLARAHABER.COM ÖZEL HABER

İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.