Aşı vurulduktan sonra 10 gün boyunca bunu yapmanız gerekiyor

Aşı vurulduktan sonra 10 gün boyunca bunu yapmanız gerekiyor

Herkes için geçerli: Aşı vurulduktan sonra 10 gün boyunca bunu yapmanız gerekiyor!

 

 
 Anasayfa/Gündem
Gündem
Herkes için geçerli: Aşı vurulduktan sonra 10 gün boyunca bunu yapmanız gerekiyor!
4 Temmuz 2021Son güncelleme: 4 Temmuz 2021
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Telegram E-Posta ile paylaş


 
Corona virüsü pandemisine karşı Biontech ve Sinovac aşıları uygulanmaya devam ediyor. Türkiye’de milyonlarca kişi birinci doz aşılarını vuruldu. Hala aşılarını vurulmamış olanlar ve ikinci doz aşıyı vurulacak olanlar için önemli açıklamalarda bulunuldu. Dr. Aytaç Karadağ tarafından yapılan açıklamalarda, aşıdan 1 gün önce ve aşıdan sonraki 10 gün boyunca 6 saat karanlık, sessiz bir ortamda uyumak gerektiği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 35 milyon 832 bin 761 vatandaş birinci doz aşılarını vuruldu. İkinci doz aşısını vurulacak olanlar ve henüz aşı vurulmamış olanlar için çok önemli açıklamalar yapıldı. Sabah’tan Kısmet Zeynep Akbaş’a açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Karadağ, aşı yaptırmadan önce ve aşı sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri ifade etti.

 


 
6 saat uyumak gerekiyor
Yapılan açıklamalara göre, aşıdan 1 gün önce ve aşıdan sonraki 10 gün boyunca 6 saat karanlık, sessiz bir ortamda uyumak gerekiyor.

Karadağ söz konusu açıklamalarında, “Aşının etkinliğini artırmamız için ve melatonin denilen biyolojik iç saatimizi de düzenleyen bu hormonu artırabilmek için aşıdan 1 gün önce ve aşıdan sonraki 10 gün boyunca 6 saat karanlık, sessiz bir ortamda uyumamız gerekir.” Aşının vücudu dinlenmeye aldığını söyleyen Dr. Aytaç Karadağ, “Aslında aşılamadan sonraki 2 gün içinde halsizlik ve uyku hali olması beklenen ve sık görülen bir etkidir. Zayıflatılmış ve inaktive edilmiş virüs partikülü vücudumuza verildiği için haliyle bağışıklık sistemimiz aktive olarak bir nevi vücuda “sen fazla hareket ederek enerji harcama, benim üreteceğim antikor daha önemli” mesajı verdirerek vücudu dinlendirmeye alıyor.” Açıklamasında bulundu.

Ağrı kesici etkiyi azaltıyor
Açıklamalara göre aşıdan sonra et, balık, tavuk, hindi, süt ürünleri, yumurta, bakliyat gibi protein kaynaklarını ve C vitamini açısından mevsimindeki sebze ve meyveleri tüketmek gerekiyor. Ayrıca uzman isim aşıdan sonra aşının etkisini azalttığı için ağrı kesici önerilmediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.