Askerlik Süresi Düşüyor mu? İşte Yeni Askerlik Sistemi!

Askerlik Süresi Düşüyor mu? İşte Yeni Askerlik Sistemi!

Askerlik Süresi Düşüyor? İşte Yeni Askerlik Sistemi!

2019 yılında askerlik süresinin düşüp düşmeyeceği en çok merak edilen konular arasında. İşte bu konu ve askerlik sistemindeki değişiklikler...

Son dönemde vatandaşların oldukça merak ettiği ve araştırdığı “tek tip askerlik”le ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Kamuoyunun gündemini uzun zamandır meşgul eden yeni askerlik sistemiyle ilgili cevabı en çok merak edilen soru ise “askerlik süresi düşüyor mu?”. Konuyla ilgili tüm detayları bu haberimizde bulabilirsiniz.

Mevcut sistemde uzun dönem askerlik yapan bir vatandaş 12 ay, kısa dönem askerlik yapan ise 6 ay askerlik görevi yapıyor. Ancak geçtiğimiz Aralık ayında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yaptığı açıklamaların ardından tek tip askerlik konusu gündeme geldi. 2018 yılında açılan bedelli askerlik başvurularıyla ilgili yaptığı açıklamalarla birlikte askerlik süresi ve tek tip askerlikle ilgili bilgiler de veren Hulusi Akar’ın açıklamaları ve konuyla ilgili detaylar şu şekilde…

22 Aralık 2018’de bedelli askerlik için 635 bin 582 kişinin başvurduğunu ve bu başvurulardan 9 milyar 533 milyon TL gelir elde edildiğini açıklayan Hulusi Akar, tek tip askerlikle ilgili çalışmaların da devam ettiğini ve ilgili bakanlıkla koordineli şekilde bu konu üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti. Aynı şekilde bu çalışmanın kısa sürede sonuçlanacağını ve vatandaşa yeni askerlik sisteminin duyurulacağını da ekledi.

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ?
Bu konu hakkında kesin bir açıklama yapılmasa da, askerlik süresinin kısalacağı söylentileri kulaktan kulağa yayılmaya devam ediyor. Yeni sistemde askerliğin “Üç aylık zorunlu temel askerlik eğitiminin ardından yükümlülerin belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliği yapmış sayılmaları” şeklinde yapılabileceği de ihtimaller arasında. Bu şekilde bedelli askerliğin şekil değiştirerek bir devlet politikası şeklinde sürebileceği de konuşuluyor.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NELER GETİRİYOR?
Yeni askerlik sistemiyle birlikte hayatımıza girecek olan tek tip askerlik uygulamasına göre yetişmiş iş gücü ve eğitime daha fazla önem verileceği belirtiliyor. Bazı meslek gruplarına özel olarak uygulamalar getirilmesinin ve bu uygulamalarla birlikte öğretmen, doktor, hakim ve akademik alanda görev alan sporculara esneklik sağlanmasının da yeni askerlik sisteminde yer alması bekleniyor. Listede yer alan meslekleri yapan kişilerin kariyerlerinin askerlik yüzünden olumsuz etkilenmemesi sağlanacak. Bu uygulamaya bir örnek olarak; öğretmenlerin askerlik görevlerini görev almadıkları dönemde yapmaları (yaz tatili) söylenebilir.

Yeni askerlik sistemiyle ilgili düzenleme yürürlüğe girmeden önce Hazine ve Maliye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Milli Eğitim Bakanlıklarının görüşüne sunulacak. Bu aşamadan sonra bakanlıklarla yürütülecek ortak çalışma ile son şekli verilecek ve yürürlüğe girecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.