Atanamayan Öğretmenler İçin TBMM'ye Araştırma Önergesi Verildi

Atanamayan Öğretmenler İçin TBMM'ye Araştırma Önergesi Verildi

Atanamayan Öğretmenler İçin TBMM'ye Araştırma Önergesi Verildi

 TBMM Başkanlığına 5 Aralık 2018 itibarıyla atanamayan öğretmenlerin sorunlarının incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için meclis araştırma önergesi verildi.

Önergenin tam metni şöyle:

Türkiye öğretmen yetiştirmede; İlk öğretmen Okulları, Köy Enstitüleri, Eğitim Enstitüleri ve Yüksek öğretmen Okulları gibi özgün öğretmen yetiştirme modellerine sahip bir ülke olmasına rağmen 1980’li yıllara kadar, hemen her öğretmenlik alanında "öğretmen açığı" sorunu yaşanmış ve bunu gidermek üzere, farklı dönemlerde farklı çözümler üretilmiştir.

1981'de yürürlüğe giren 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasası ile öğretmen yetiştiren tüm kurumlar eğitim fakülteleri çatısı altında üniversite bünyesine alınmıştır. Eğitim fakültelerinin, ilk yıllarda daha çok ortaöğretim branş öğretmeni yetiştirecek şekilde yapılanması, temel eğitimde öğretmen açığına, ortaöğretim alanında istihdam fazlalığına yol açtı. Yaşanan istihdam sorununu çözmek için ortaöğretim öğretmenliğine atanacak öğretmenler yeterlilik sınavı ile seçilmeye başlandı, böylece Türkiye'de 1980’li yıllarda atanamayan öğretmenler sorunu gündeme geldi.

 

Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim kanalı da açılarak kontenjanların her geçen yıl artırılması, arz ve talep arasındaki dengesizliği daha da büyüttü, bunun üzerine 1990‘lı yılların sonlarında kaldırılan yeterlilik sınavı yerine 2001‘den itibaren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) uygulanmasına başlandı,

Öğretmenlik meslek bilgisi, genel kültür, yetenek ve 2013’ten itibaren alan bilgisi sorularının yer aldığı KPSS, yeterlilik değil bir sıralama sınavıdır. Bu nedenle, sınavda tüm sorulan yapanların bile atanamadıkları örnekler bulunuyor.

Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca atanamayan öğretmenlerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.

MEMURLARAHABER.COM ÖZEL HABER

 İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.