Az Uyursak Beynimize Gerçekten Neler Olur? Bir Nörolog Açıklıyor

Az Uyursak Beynimize Gerçekten Neler Olur? Bir Nörolog Açıklıyor

Az Uyursak Beynimize Gerçekten Neler Olur? Bir Nörolog Açıklıyor

Ulusal Sağlık Enstitüleri, 50 milyon ila 70 milyon insanın yeterince uyumadığını tahmin ediyor.

Minimal uyku için öneriler, vücudumuzdaki uykunun rolünü ve uyku yoksunluğunun vücudumuzun en yüksek performans seviyesinde çalışabilmesi yeteneğimizi değerlendiren birçok bilimsel çalışmanın gözden geçirilmesine dayanmaktadır.

Florida Üniversitesi'nde hem travmatik beyin hasarının hem de uyku bozukluğunun beyindeki etkilerini inceleyen bir nöroloğa sahibim. Uyku bozukluğunun etkilerini ve sahip olabileceği önemli etkileri gördüm.

Ulusal Uyku Vakfına göre, Amerikalı yetişkinlerin çoğu, 1940'lı yıllara kıyasla gece başına ortalama 6.9 saat uyumaya başladı; bu oran, Amerikalı yetişkinlerin çoğu, gece 7,9 saat, ya da her gece bir saat daha fazla.

Aslında, 1942'de Amerikalıların yüzde 84'ü tavsiye edilen yedi ila dokuz saat arasındaydı; 2013 yılında bu sayı yüzde 59'a düştü.
Aynı Gallup anketinde yer alan katılımcılar, her gece 7,3 saat uykuya ihtiyaç duyduklarını hissettiklerini ancak yeterli olmadıklarını ve gece başına ortalama 24 saat uykuya neden olduğunu bildirdi.

Ocak 2018'de Fitbit, müşterilerinin 6 milyar gecesi yaptığı bir çalışmanın sonuçlarını açıkladı ve erkeklerin aslında kadınlardan yaklaşık 6,5 saat daha azını aldıklarını bildirdi.
Neden uyku önemlidir

Uyku eksikliğinden kaynaklanan sorunlar yorgunluğun ötesine geçer.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, kısa uykular olan ya da 24 saat içinde yedi saatten kısa süren yetişkinlerin, kalp hastalığı, diyabet, obezite, astım ve depresyon dahil olmak üzere 10 kronik sağlık sorununa yakalanma riski daha yüksek olduğunu göstermiştir. Yeterli uykuya sahip olanlar, yani 24 saat içinde yedi veya daha fazla saat.

Çocuklar için yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha fazla uyku ihtiyacı olduğu düşünüldüğünden, çocuklar için daha fazla zorluk vardır.

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, 6 ila 12 yaş arası çocukların günde dokuz ila 12 saat uyumalarını ve 13 ila 18 yaş arası çocukların en uygun sağlığı sağlamak için düzenli olarak günde sekiz ila 10 saat uyumalarını önermektedir.

Ebeveynlerin bir Uyku Vakfı anketi, Amerikan çocuklarının, vücutlarının ve beyninin gereksinim duyduklarından daha az bir gece bir uyku ya da daha fazlasını aldıklarını ileri sürdü.
Araştırmacılar, bir saat bile uyku yoksunluğunun çocuğun gelişmekte olan beyni üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceğini bulmuşlardır. Yetersiz uyku sinaptik plastisiteyi ve hafıza kodlamasını etkileyebilir ve sınıfta dikkatsizliğe neden olabilir.

Biyolojik sistemlerimizin her biri uykudan etkilenir. Yeterince uyuduğumuzda ya da yetersiz uyku kalitesi yaşadığımızda ciddi biyolojik sonuçlar doğurabilir.
Uykumuzdan mahrum kaldığımızda, bedenlerimiz, "kavga veya uçuş" olarak bilinen gelişmiş bir sempatik sinir sistemi ile daha da uyandırılır. Artan kan basıncı ve olası koroner kalp hastalığı riski için daha büyük bir eğilim vardır.

Endokrin sistemimiz daha fazla kortizol, bir stres hormonu salgılar.

Vücut daha az glikoz toleransı ve daha uzun insülin direncine sahiptir, bu da uzun vadede Tip 2 diyabet riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca, uyku yoksunluğu büyüme hormonu ve kas bakımında bir azalmaya neden olur.

Metabolizmamızı sürdürmek için de uykuya güveniriz. Uyku yoksunluğu, hormon leptininin salınımının azalmasına ve artan iştah ve kilo artışı ile ilişkili olabilen hormon ghrelininin daha fazla salınmasına yol açabilir.

İnsan vücudu da bağışıklık sistemimize yardımcı olmak için uykuya dayanır. Uyku yoksunluğu, artan inflamasyon ve influenzaya karşı azalmış antikorlar ve enfeksiyona karşı direncin azalması ile ilişkilidir.

Yetersiz uyku, duygudurum üzerinde olumsuz bir etki ile birlikte azalmış dikkat ve artan bellek zorluğu ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, uykudan mahrum kalan biri ağrı toleransında ve reaksiyon zamanlarında bir düşüş yaşayabilir.

Mesleki çalışmalar, performans azalması, artan araba kazaları ve işten kaçan daha fazla gün ile uyku yoksunluğunu ilişkilendirmiştir.

Beynin rolü

Araştırmacılar bir süredir beyin sağlığının uykuda önemli bir özellik olduğunu biliyorlar. Özellikle uyku, bellek birleştirme ve öğrenmenin önemli bir parçasıdır.

Yeni araştırmalar, beynimiz için başka bir önemli uyku yönünü öne sürdü: Anormal amiloid varyantları gibi olası zararlı proteinlerin ortadan kaldırılması için bir sistem var.

Bu atık giderme işlemi, glifatik sistem olarak bilinen şeyi kullanarak, bu proteinleri beyinden etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için uykuya dayanır.

Bunlar Alzheimer hastalığı olan hastalarda yüksek bulunan aynı proteinlerdir. Çalışmalar, daha az uykuya sahip yaşlı yetişkinlerin, bu proteinlerin beyinlerinde daha fazla birikime sahip olduğunu göstermektedir.

Uyku-uyanıklık döngüsümüz, doğal hormon melatoninin salınmasını kullanarak beynin uyuyacağına işaret eden sirkadiyen sistem tarafından düzenlenir. Vücudumuzun melatonin ve uyku takvimimizi düzenleyen sistemi en güçlü şekilde ışık tarafından kontrol edilir.

Gözümüzün retinasında, hipotalamusta yer alan beynin biyolojik saat düzenleyicileriyle doğrudan iletişim kuran ve bu yolun en çok ışıktan etkilendiği hücreler vardır. Bu nöronların mavi spektrumdan veya mavi ışıktan gelen ışık dalgalarından en çok etkilendiği bulunmuştur.
Bu, bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan gelen elektronik ışıklarda en belirgin olan ışık türüdür. Bu doğal uyku uyanıklık döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilecek modern bir meydan okuma haline geldi.

Uykuya zarar verebilecek ek faktörler arasında ağrı koşulları, diğer durumlar için ilaçlar ve modern toplumun artan talepleri ve bağlılığı yer alır.

Gün ışığından yararlanma saati için hazırladığımız ConversationA'lar, birçok sporcunun performanslarını arttırmak için planlanan uyku uzantılarını (normalden uzun süre uyumalarını) programlarına dahil ettiklerini ve birçok profesyonel spor takımının sporcularının sahip olmalarını sağlamak için uyku danışmanlarını işe aldıklarını dikkate alabiliriz. yeterli uyku.

Çeviri: Handan Taşgın
Kaynak:https://www.sciencealert.com/sleep-deprivation-daylight-savings-is-it-bad-for-you

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.