B12 Vitamin eksikliği vücutta ciddi hasarlara neden oluyor !

B12 Vitamin eksikliği vücutta ciddi hasarlara neden oluyor !

B12 Vitamin eksikliği vücutta ciddi hasarlara neden oluyor !

B12 Vitamin eksikliği vücutta ciddi hasarlara neden oluyor !

B12 Vitamin eksikliği nelere yol açar, zararları nelerdir? B12 vitamini hakkında tüm bilmeniz gerekenleri yanıtladık…

B12 Vitaminin temel görevi, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemesi ve merkezi sinir sistemini korumasıdır.

B12 vitaminin gereğinden fazla alınması gibi bir durum gerçekleşmemektedir. Çünkü vücut ihtiyacından fazla olan vitamini, idrar yolu ile vücuttan atmaktadır. Fazlasının vücuttan atılması sebebi ile de düzenli olarak alınması gerekmektedir.

B12 Vitamini, hem hayvansal hem de bitkisel olan gıdalarda bulunmaktadır. Ancak hayvansal gıdalar içinde bulunan türü, vücut tarafından daha iyi emilmektedir. B12 vitaminin eksikliği durumunda ilk karşılaşılan rahatsızlıklar; kol ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma tarzında olan güçsüzlük belirtilerinin yanı sıra ilerleyen safhalarda kişide denge kaybı hatta anemi rahatsızlığına bile sebebiyet verebilmektedir.

B12 vitamininin su içinde çözülebilen bir vitamin olması sebebiyle, vücut ihtiyacından fazlasını idrar yoluyla vücut dışına atmaktadır. Ayrıca bu vitamin çeşidi, metabolizmanın sağlıklı çalışabilmesi için temel gereksinim vitaminlerinden birisidir. Vücutta daha çok kırmızı kan hücresi oluştukça kişi kendisini daha sağlıklı daha zinde ve daha enerjik hisseder. Ayrıca cilt, beyin, sindirim, tırnak ve saç sağlığı konusunda başrolü üstlenmiş olan vitaminler arasındadır.

B12 Vitamin Eksikliğinin Zararları Nelerdir?

Kan hücrelerinin azalarak anemi rahatsızlığının kişide ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Sinir sisteminin doğru çalışmasını engeller.

Mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilir. Vücutta kansızlığın ilerlemesiyle birlikte kişide kabızlığa ve cilt bozukluklarına sebep olabilir. Kansızlığa vücudun ilk tepkilerinden olan çarpıntı, nefes darlığı ve mide bulantısı sorunlarının oluşmasına sebep olabilir. Sinirsel sorunlar ile birlikte kişide gereksiz yere korku ve tedirginlik duygularının oluşmasına neden olabilir. Yorgunluk hissinin devamı olarak zamanla kişide, kilo kaybının oluşmasına sebep olabilir. Belirtilerinin kademeli olarak hissedilmesi sebebiyle; kişide öncelikle uykusuzluk, sersemlik ve ışığa hassasiyetin artması ile başlayıp; cildin çeşitli bölgelerinde kaşıntı, algılama güçlüğü, ağızda kuruluk ve migrene kadar varan baş ağrılarının oluşmasına sebep olabilmektedir.

VÜCUDA NE KADAR B12 VİTAMİNİ ALINMALIDIR?

Aşağıdaki rakamlar, sağlıklı kişiler için önerilen* günlük B12 miktarlarıdır.

0-6 Ay Arası: 0.4 mcg

7-12 Ay Arası: 0.5 mcg

1-3 Yaş Arası: 0.9 mcg

4-8 Yaş Arası: 1.2 mcg

9-13 Yaş Arası: 1.8 mcg

14-18 Yaş Arası: 2.4 mcg

Yetişkinler: 2.4 mcg

Gebelik ve Emzirme Dönemi: 2.6 mcg

B12 VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR NELERDİR?

Mercimek

Ispanak

Brokoli

Pancar 

Karnabahar       

Maydanoz

Barbunya           

Bezelye              

Taze Fasulye

İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları,

Dana karaciğeri,

Tavuk ciğeri,

Uskumru,

Somon,

Ton balığı,

Ringa balığı,

Sardalye,

Alabalık,

Yengeç,

Karides,

Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler,

Kırmızı et,

Süt,

Yoğurt,

Peynir çeşitleri,

Yumurta

B12 VİTAMİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

B12 vitamininin tedavisi eksikliğe, şiddete ve sebebe bağlı olarak değişkenlik arz edebilmektedir. Örnek verecek olursak vücutta çok hafif bir B12 vitamini eksikliği bulunuyorsa sadece beslenme programında değişiklikler uygulanacaktır ve hastaların B12 vitamini açısından zengin gıdalara yönelmesi sağlanacaktır. Ancak beslenmenin de ötesinde tedavi gerektiren durumlarda da ise ağız yoluyla B12 vitamini takviyesi alınması sağlanacaktır.

Eğer ki vücutta meydana gelen B12 vitamini eksikliğinin nedeni sindirim sistemindeki sorundan kaynaklı ise vitamin hapları da bu noktada işe yaramayacaktır. Çünkü hastaya verilen haplarda bulunan vitamin de emilmeden bağırsaklardan geçip gidecektir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise hastaya B12 vitamini doğrudan vücuda iğne ile verilmesi yöntemine gidilecektir.

TÜM PERSONEL ÖĞRETMEN MEMUR KPSS İLANLARI ÜCRETSİZ CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

2018 FACEBOOK KAMU PERSONELİ ALIMLARI RESMİ FACEBBOK SAYFAMIZI TIKLA BEĞEN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.