Bağkurdan Bir Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz

Bağkurdan Bir Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz

Bağkurdan Bir Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz

Soru: 27 Temmuz 1975 doğumluyum. Bağkur girişim 1 Haziran 2000 yılında oldu. 25 Kasım 1995 tarihinde askere gittim ve 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum? Hâlâ Bağkur’a kesintisiz prim ödüyorum. SSK geçişimin bana faydası olur mu?

Cevap: Askerliğinizi borçlanmanız halinde Bağkur’dan emekli olmak için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 1 Aralık 2023’e kadar devam ettirerek toplam priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 27 Temmuz 2032’de emekli olabilirsiniz. Bağkurlu faaliyetlerine son vermeden başka bir işyerinde çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödedikten sonra, Bağkurlu olmanızı gerektiren faaliyetinize son verip prim ödemeseniz dahi, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz. Bağkur’dan bir yıl erken emekli olursunuz.

58 YAŞINIZI DOLDURMADIĞINIZDAN PRİM İADESİ ALAMAZSINIZ

Soru: 27 Kasım 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 3 Nisan 1995. Diğer sandıklarla birlikte toplam 4955 gün prim ödemem var. Emeklilik için 795 güne ihtiyacım var. Ama iş bulamıyorum. Yaşlılık toptan ödemesi alabilir miyim? Bunu hemen alabilir miyim? Ne kadar ödeme alabilirim? Yaşlılık toptan ödemesi mi almam, yoksa dışardan ödeme yapıp emekli olmam mı daha iyidir?

Cevap: Emekli olmak için aranan yaşı doldurduğu halde, emekli olacak kadar primi olmayanlar, talep etmeleri halinde ödedikleri primi yaşlılık toptan ödemesi adı altında geri alabiliyor. 58 yaşınızı doldurmadığınızdan primlerinizi iade olarak geri alamazsınız. Zaten almanız da anlamsız. Çünkü ödeyecek prim tutarı almaya değmeyecek kadar küçük tutarda olacaktır. Prim eksiğiniz olan 795 günü isteğe bağlı olarak ödemenizde sakınca yok. Her ne kadar isteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılsa da isteğe bağlı olarak 1260 günden az prim ödeyeceğinizden, SSK’dan emekli olacaksınız.

Ekrem Sarısu

Kaynak : Posta

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.