Bakan Avcıyla ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜŞME

Bakan Avcıyla ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜŞME

Gündoğdu, “Normlar güncellenmeden mevcut duruma göre atama yapılırsa, ileride norm yeniden düzenlendiğinde birçok öğretmen mağdur olacaktır” dedi.

Öğretmenlerin yer değiştirme takvimi için zamanın daraldığını ifade eden Gündoğdu, şunları söyledi: “Bakanlıkça zamanında atılması gereken adımlar ötelendiğinden dolayı şu an öğretmenlerin yer değiştirme talepleri için okullar dönüştürülüp normlar güncellenmeden mevcut yönetmeliğe göre kılavuz hazırlandığı öğrenilmiştir. Normlar güncellenmeden mevcut duruma göre atama yapılırsa, ileride norm yeniden düzenlendiğinde birçok öğretmen mağdur olacaktır. Bu, kesinlikle sağlıklı bir adım değildir.”
Bakanlığın geçen yıl yaptığı acemiliklere bu yıl fırsat verilmemesini isteyen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, eğitimcilerde tansiyonu yükseltecek, mağdur gruplar oluşturacak plansızlıklardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.
Gündoğdu, Bakanlığa bağlı okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmeliğin, yönetici atama ve yer değiştirme, öğretmen atama ve yer değiştirme ile görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerinin bir an önce hazırlanarak yayımlanmasının şart olduğunu dile getirdi.
14 Eylül 2011 tarihinde Bakanlığın teşkilat kanununda değişiklik yapıldığını, bu değişiklikte, alt düzenlemelerin bir yıl içinde yapılacağına dair hükme yer verildiğini hatırlatan Gündoğdu, şöyle devam etti: “Söz konusu tarihin üzerinden 1,5 yıldan fazla süre geçmesine rağmen gerekli alt düzenlemeler yapılmamıştır. Öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozan, Bakanlığa karşı güveni sarsan, oluşturduğu mağduriyetlerle birlikte dava sayısını artıran eksikliklerin bir kısmı sözünü ettiğimiz yönetmeliklerin yapılamamasından kaynaklanmaktadır. Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi, 4+4+4 eğitim sistemi sonrası okulların ilkokul-ortaokul şeklinde ayrıştırılması, yönetici ve öğretmen normlarının yeniden oluşturulması son derece önemlidir. Eğer ilk düğme yanlış iliklenirse, devamı da yanlış olacak ve mağduriyetlere kapı aralayacak çalkantılı bir sürece girilecektir. Bakanlık bürokrasisinde şu an sorunları algılayamama ve geleceği ön görememe gibi bir sorun yaşanmaktadır. Bu durum bakanlık imajının zedelenmesine neden olmaktadır.”
Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği
28 Şubat 2013 tarihinde yayımlanan yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin uygulanmasına yönelik sıkıntılar ve çözüme ilişkin öneri ve taleplerini Bakanlığa iletmelerine rağmen yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi ve güncellenmesi ile ilgili çalışmaların hâlâ sonuçlandırılmadığını belirten Ahmet Gündoğdu, “Bakanlığın daha fazla yıpratılmaması, yönetici atamadaki kördüğümün çözülmesi için Bakanlığa sunduğumuz yönetmelik taslağının dikkate alınması ve yönetmeliğin acil değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Bakanlık tartışmaların odağında kalacaktır” diye konuştu.
 
Taşradaki Üst Yöneticilerin Rotasyonu
İl milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin çalışma sürelerine bağlı yer değiştirmelerine ilişkin düzenlemelerin hâlâ gerçekleştirilmemiş olmasının, ilgili personelin belirsizlikten dolayı çalışma performansının düşmesine ve müşterek çalışma ortamının tesis edilememesine neden olduğunu vurgulayan Gündoğdu, Mevcut kadrolarda binin üzerinde münhal yer bulunduğunu, rotasyona girmeden ilk atama yapılması için yönetmeliğin sınav esaslı olacak şekilde değiştirilmesi ve sürecin başlatılarak ilk atamaların tamamlanması gerektiğini söyleyerek, “Rotasyon, ilk atamalardan sonra başlatılmalıdır” dedi.
Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme İşlemleri İçin Önerimiz
Gündoğdu, genel liselerin Anadolu liselerine, ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul olarak dönüşüm sürecinin 20 Mayıs 2013'te, tüm eğitim kurumlarında normların güncellenmesinin 20 Mayıs 2013/27 Mayıs 2013 tarihleri arasında, il içi isteğe bağlı yer değişikliği kılavuzunun 28 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanmasının, il içi isteğe bağlı yer değişikliği müracaat sürecinin ve sonuçlandırılmasının 28 Mayıs 2013/10 Haziran 2013 tarihleri arasında, iller arası yer değişikliği işlemleri müracaat sürecinin ve sonuçlandırılmasının 14 Haziran 2013/25 Haziran 2013 tarihleri arasında, alan değişikliğinin 28 Haziran 2013/5 Temmuz 2013 tarihleri arasında, il içi ve il dışı özür durumuna bağlı yer değişikliği sürecinin 15 Temmuz 2013/30 Temmuz 2013 tarihleri arasında, normların yeniden güncellenmesi ve sonradan oluşan özür durumunun dikkate alınması ve yeniden özür durumuna bağlı yer değişikliği işlemlerinin 1 Ağustos 2013/7 Ağustos 2013 tarihleri arasında, ilk atama ve göreve başlamaların 15 Ağustos 2013/29 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapılmasının yerinde olacağını ifade etti.
Özür durumuna bağlı yer değişikliğinde bir yıllık süre hesabında 30 Eylül tarihinin esas alınmasını isteyen Gündoğdu, 06.05.2010 tarihinden önce sözleşmeli başlayıp söz konusu tarihten sonra KPSS puanı ile kadroya geçen öğretmenlerin de, 632 sayılı KHK ile kadroya geçen öğretmenler gibi zorunlu hizmetten muaf tutulması gerektiğini kaydetti.
Gündoğdu, 2010 KPSS ile ilgili şaibeden dolayı 4 ay geç ataması yapılan (Aralık 2010 ataması) öğretmenlere, isteğe bağlı yer değişikliği hakkı verilmesi talebinde bulundu.
Denetim Sistemi
“Rehberlik ve denetim sisteminin yeniden ele alınması zorunluluk haline gelmiştir. Maalesef, 652 sayılı KHK düzenlenirken bu husus göz ardı edilmiştir” diyen Gündoğdu, şöyle devam etti: “Rehberlik ve Denetim Başkanlığı altında faaliyet gösteren milli eğitim denetçileri ile il milli eğitim müdürlüklerinde faaliyet gösteren il eğitim denetmenleri, aynı işi yaptıkları, benzer görevler ifa ettikleri halde, farklı birimlerde örgütlendikleri gibi mali ve sosyal hakları da farklılık arz etmekte; daha önemlisi faaliyet sahalarında uygulama birliği sağlanamamaktadır. Bu amaçla rehberlik ve denetim hizmetleri tek bir merkezden yönetilmeli; milli eğitim denetçiliği ile il eğitim denetmenliği birleştirilmeli; planlanma, yönlendirme ve değerlendirme tek bir birimden olmalı; Türkiye genelinde bölgesel düzeyde çalışma merkezleri oluşturularak eğitim denetmenleri buralarda faaliyet göstermeli; eğitim denetçi ve denetmenleri de kendi aralarında rehberlik ve denetim/inceleme ve soruşturma/temel öğretim/ortaöğretim/özel eğitim gibi alanlarda uzmanlaşmalıdır.”
Kariyer Basamaklarında Yükselme
2005-2006 yıllarında Kariyer Basamaklarında Yükselme süreci işletilerek, uzman öğretmen sınavının yapıldığını dile getiren Ahmet Gündoğdu, “Öğretmenlerin bir kısmı uzman öğretmen oldu. 2009 yılında Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselmeye ilişkin yasal düzenlemeyi kısmen iptal etmişti. Bu karar sonrası yasal düzenleme yapılmamıştır. Bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce başlatılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı konusuna da değinen Gündoğdu, uzun zamandır yapılmayan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına işlerlik kazandırılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Kurum İdari Kurulu'nda bu yönde kararlar alınmasına rağmen görevde yükselme sınavları ve unvan değişikliği sınavı yapılmadı. 2011 yılında unvan değişikliği sınav duyurusu yapıldı. Daha sonra sınav duyurusu iptal edildi. Unvan değişikliği sınav süreci tekrar başlatılmalıdır. Ayrıca yardımcı hizmetler sınıfında olup genel idare hizmetleri sınıfına geçmek veya memur kadrosunda olup şef kadrolarına geçmek isteyenler için görevde yükselme sınavı gerçekleştirilmelidir.”  
Ortaöğretime Geçiş Sistemi
Bakanlığın, SBS'nin kaldırılacağı yönünde açıklama yapmasından sonra ortaöğretime geçiş ile ilgili yeni uygulamanın ne şekilde olacağı sorusunun cevapsız kaldığını belirten Gündoğdu, “Önümüzdeki yıl SBS yerine nasıl bir geçiş öngörüldüyse, bunun paylaşılması gerekmektedir. Velilerin, eğitimcilerin ve öğrencilerin endişeleri giderilmelidir” şeklinde konuştu.
Bakan Avcı: Kimsenin Mağdur Olmaması İçin Gayret Ediyoruz
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yönetmeliklerle ilgili çalışmalarda sona geldiklerini ifade ederek, yönetmelikleri süreç içerisinde çıkarmaya gayret ettiklerini kaydetti.
Kimsenin mağdur olmaması için çaba gösterdiklerini bildiren Avcı, 2010'dan sonra KPSS ile kadroya geçen sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelilik süresinin kadroda geçmiş gibi değerlendirilebileceğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.