Bakan Kaya: Yurtta değil evde büyüyecekler

Bakan Kaya: Yurtta değil evde büyüyecekler

Bakan Kaya: Yurtta değil evde büyüyecekler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, devlet korumasındaki çocuklara yönelik dönüşümü anlattı: “Çocuklarımız artık 100-200 kişilik yurtlarda büyümeyecek. ‘Çocuk evleri’ modeline geçiyoruz” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet koruması altında olup yurtlarda kalan yüzlerce çocuk için hayati öneme sahip dönüşümü önümüzdeki yıl tamamlıyor. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, 100-200 kişilik koğuşlarda yaşamak zorunda kalan çocukları çok daha iyi koşullara kavuşturacak yeni sistemi ve bu dönüşümün en önemli ayaklarından olan ‘koruyucu aile’ uygulamasını  anlattı.

‘DESTEĞİ BİRİKTİREN AİLELER VAR’

Türkiye’de 4 bin 237 koruyucu ailenin yanında 5 bin 155 çocuk bulunduğunu belirten Bakan Kaya, ailelere her çocuk için ayda 823 TL ve servis için 212 TL destek verdiklerini belirtti: “Ekonomik durumu yerinde olan ailelerimiz arasında o kadar güzel insanlar var ki… Bu paraya hiç dokunmayan ailelerimiz var. Çocuğa ilerleyen dönemde, üniversite eğitimi sürecinde destek olmak için bu parayı bankada biriktirenler oluyor.”

‘AYRIM SÖZ KONUSU DEĞİL’

Çocukların koruyucu aile yanına yerleştirilirken ailelerin sosyal hizmet uzmanları tarafından incelendiğini ifade eden Bakan Kaya, bu süreci şöyle anlattı: “İnce elenip sık dokuyoruz. Çocuk da uyum sağlarsa, koruyucu aile yanına yerleştiriliyor. Nasıl ki bir evde erkek çocuk ile kız çocuk beraber büyüyorsa, koruyucu ailelerimiz içinde de erkek çocuğu olup kız evlat verdiğimiz birçok aile bulunmakta. Keçiören’de 2 erkek evladı olan bir ailemiz Merve ismindeki kızımızı koruyucu aile olarak sahiplenmiş. Şimdi bir çocuğumuzu daha almak istiyorlar. O süreç de devam ediyor. Biz de evlerine misafir olduk. Bunun gibi birçok örnek var.”

‘AİLE YANINDA YAŞAMALILAR’

Koruyucu aile sayısının artmasını, bütün çocukların uygun şartlarda aile yanında yaşamasını istediklerini söyleyen Bakan Kaya, şu bilgileri verdi: “Devlet olarak onlara her türlü maddi-manevi imkânı sunmaya çalışıyoruz. Büyük dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımız 100-200 kişilik koğuşlarda değil 5-6 kişilik sevgi ve çocuk evlerinde bakılıyor. Bu dönüşümü yüzde 100 olarak sene sonunda gerçekleştireceğiz. Şu an 650 civarında çocuğun kaldığı yurtlar tamamen kapanıyor. ‘Çocuk evleri’ ve ‘çocuk evleri sitesi’ modeline geçiyoruz.”

4 BİN 237 KORUYUCU AİLE

Türkiye’de 13 binden fazla çocuk devlet koruması altında. 4 bin 237 koruyucu ailenin yanında ise 5 bin 155 çocuk yaşıyor. Bazı aileler birden fazla çocuğa koruyucu ailelik yapıyor. Türkiye genelinde 14 aile 4 ve 4’ten fazla kardeşin, 71 aile 3 kardeşin, 597 aile de 2 kardeşin koruyucu ailesi. (Habertürk)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.