Bakandan Taşeron işçi ve 4/C Açıklaması

Bakandan Taşeron işçi ve 4/C Açıklaması

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve bağlı sendikalarıın Genel Başkanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek bir görüşme yaptılar.

Sorular ve alınan cevaplar şöyle:4c.jpg

1-İSMAİL KONCUK: İŞ  GÜVENCESİ KALKACAKMI?

Ziyarette çalışma hayatı ve yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan İsmail KONCUK, son dönemde basında yer alan “iş güvencesi” tartışmalarının çalışanlar açısından ciddi sıkıntılar yarattığını söyledi. Koncuk, 657 sayılı Kanunun değişeceği yönünde çıkan haberlerin çalışanları rahatsız edici bir boyuta geldiğini ve iş güvencesinden asla taviz vermeyeceklerini belirtti. Böyle bir çalışmanın Hükümet açısından bir macera olacağını belirten Genel Başkan İsmail KONCUK, “İş güvencesine yönelik bir sıkıntı yaşanması durumunda ciddi gerginlikler yaşanabilir hatta sendikalar üç beş gün iş bırakma durumuna dahi gelebilir” dedi.

-CEVAP: 657 Sayılı Devlet Memurları kanunu bir sürü değişikliğe uğramış ve adeta yamalı bohça haline gelmiştir. Personel kanunu yeniden yapılmalı. Ancak milyonlarca memuru yakından ilgilendiren bir konuda bir çalışma yapılacaksa bunu sizinle yaparız. Sizden habersiz hiçbir şey yapmayız. İş güvencesinin kaldırılması, rotasyon, performansa dayalı ücret bunlardan bazıları. Şu anda bu konularla ilgili bir çalışma söz konusu değil.

2-İsmail KONCUK:SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇİRİLMESİ. Sayıları her geçen gün artan yaklaşık 180 bin sözleşmeli personel kadroya geçirilmedi. Siz söz verdiniz, Başbakanla görüşmemizde de, Sayın Başbakan talimat verdi bir kararname hazırlayın diye ama bugüne kadar bir ilerleme sağlanmadı. Geçtiğimiz günlerde yaptığınız açıklama bizi tekrar umutlandırdı. Bütün Sözleşmeli personelin kadroya geçirileceğini ve bunun da 15 Haziran’a kadar yapılacağını söylüyorsunuz. Sayın Bakanım bu konunun özü nedir. Binlerce insan buradan çıkacak haberi bekliyor. Büyük bir mağduriyet yaşanıyor. Biz kamu da artık bu ayrımcılığın kaldırılmasını istiyoruz. Bu durumda olan bütün sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ve bu kadronun iptal edilmesini istiyoruz.

CEVAP: Sayın Başbakanın talimatı üzerine, Belediyelerde çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunda bir çalışma yapılmaktadır. Geriye kalan binlerce sözleşmeli personel konusunda bir şey diyemem. Bunlara TRT ‘de çalışan 820 sözleşmeli personelde dahil. Benim iradem dışında. Bu irade Bakanlar Kuruluna ve Başbakana aittir. Bana bir talimat verilirse kurumlarda çalışan bütün sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi istenirse bu çalışmayı yaparım, ancak şu anda bakanlığımızda böyle bir çalışma söz konusu değil.

Genel Başkanımız İsmail Karadavut: Sayın Bakanım, Yaptığınız açıklamada 15 Haziran’a kadar bütün sözleşmeli personelin kadroya geçirileceğini açıkladınız. Şimdi yok diyorsunuz. Başbakanla yaptığımız görüşmede TRT çalışanlarının da kararnameye dahil edilmesi talimatı verilmişti. Bir adaletsizlik varsa sadece belediye çalışanlarında değil, bütün sözleşmeli personelin bu haktan faydalanmasını istiyoruz. Büyük bir mağduriyet yaşanıyor. Genel Müdürümüz kararnameye TRT çalışanlarının da dahil edilmesini istiyor.

BAKAN: Ben açıklamalarımda böyle bir ifade kullanmadım. Basın konuları bilmiyor, bazılarını uyduruyor.Bakanlar kurulundan, Başbakandan bana talimat verilirse ben dahil ederim veya Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuda yetkili, kararname oraya bu şekliyle gider, meclisin yetkisinde diğerleri de ilave edilir.

3-İsmail KONCUK: TAŞORAN ELEMANLARININ DURUMU:

CEVAP : Sayıları özel sektörle birlikte yaklaşık üç milyonu bulduğunu düşünüyoruz. Bu kanayan bir yara. Özel sektöre bir şey diyemem, ama kamuda çalışan taşeron elemanlarının durumunu düzeltmemiz lazım. Bunun için bir çalışma yapılıyor, önümüzdeki günlerde kamu oyuna duyuracağız.

Görüşmede ayrıca 666 sayılı KHK’nın getirdiği olumsuzluklara da değinildi. Özellikle KHK’nın getirdiği ek ödemeden faydalanamayan öğrretmen, din görevlisi , maliye çalışanı, sağlık personeli 399 sayılı KHK’ya tabi KİT çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve kaldırılan fazla mesai, ikramiye, tazminat gibi ödemelerden kaynaklı hak kayıplarının telafi edilmesi üzerinde duruldu.

Kamu çalışanlarına objektif değerlendirme kriterleri içerisinde bir performans değerlendirmesi yapılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, zaman içerisinde bu uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu çalışmalar da yine sendikalarla değerlendirme içinde olacaklarını ifade etti.

Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların, benzin, elektrik, doğalgaz, gıda gibi ürünlere gelen fahiş zamların memurların alım gücünü düşürdüğünü, özellikle emeklilerin bu durumdan çok daha fazla etkilendiğini belirten Koncuk, memur ve emekli maaşlarının artırılması ve enflasyonun olumsuz etkilerinin giderilmesi için adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Görüşme de Kamu kurumlarında yaşanan rotasyonla ilgili konularda masaya yatırıldı. Bakan Çelik’in rotasyon yapılabileceğine yönelik sözlerine Genel Başkan İsmail KONCUK; “Kamu çalışanlarının tamamını rotasyon içine almak doğru değil. Yıllardır belli şehirlerde olan ve düzen kuran insanların yerleri bu şekilde değiştirilmemeli. Böyle bir durumda o insanların aile düzeni bozulur, ciddi sıkıntılar ortaya çıkar. Bu yanlış bir yaklaşım olur” dedi. tes

4/C VE TAŞERON İŞÇİ GELİŞMELERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum