BAKANLIĞA TAŞERON RAPORU!

BAKANLIĞA TAŞERON RAPORU!

BAKANLIĞA TAŞERON RAPORU!

Şirketler, gündemde olan taşeron yasasının ne şekilde düzenleneceği konusunda titiz davranılması gerektiğini, 20 bin şirketin yaptığı yatırımları, kredi borçlarının düşünülmesini ve bürolarında istihdam ettikleri 100 bin civarında personelin de dikkate alınmasını talep ediyorlar.

Sektör temsilcilerinin ilgili bakanlaıklara sunulmak üzere hazırladığı raporun başlıkları

1-) Devam eden sözleşmeler hangi tarihte sona erdirilecek?

2-) Şirketler tarafından bu amaçla yapılan milyar dolar tutarında ki ikincil yatırımları ve envanterlerin de bulunan milyar dolar tutarındaki makine parkları ne olacak?

3-) Günümüz rekabetçi ekonomide bir şirketin markalaşması için küçümsenmeyecek çaba ve maliyetin harcanması gerekli olduğu kaçınılmazdır. Bu kaçınılmazlık gereği mevcut olan her firmanın oluşmuş bir marka değeri mevcut olup, yasanın çıkması ile firmaların marka değeri sıfıra ineceğinden ileride tazminat davalarına konu edilmemesi için ne gibi önlemler alınacaktır?

4-) Bu sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 20.000 şirketin ve tedarikçilerinin maddi zarara uğramadan ticari faaliyetlerini devam ettirmeleri için ne gibi tedbirler alınacaktır?

5-) Çeşitli nedenlerle statüye alınmayacak personellerin akıbeti ne olacak?

6-) Statüye alınmayıp yargı yolu ile işe iade edilecek olan personeller ile firmalar karşı karşıya kalacağından, bu durumun yaratacağı mağduriyetler ile ilgili ne gibi düzenlemeler yapılacaktır?

7-) Halen yargıda devam eden kıdem, ihbar yıllık izin ücreti ve fazla çalışma ücreti gibi işçilik alacakları davalarının akıbeti ne olacak?

8-) Sendikalar ile imzalanmış olan ve süreci devam eden toplu iş sözleşmelerinin akıbeti ne olacak?

9-) Taşeron firmaların ofis bünyesinde çalışan ve alanlarında uzmanlaşmış olan 150.000 ‘e yakın personel ile ailelerinin, bu sektörün kapatılması ile yaşayacakları mağduriyetlerine yönelik ne gibi tedbirler alınacak?

10-) Bu güne kadar şirketlere ödenmediği halde iş kanundan kaynaklanan sorumluluklardan dolayı şirketlerce işçiye ödenen milyarlar tutarındaki kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai vs. ödemeler şirketlere ödemesi sağlanacak mı?

11-) Sektörde faaliyet gösteren şirketlerce gerek bu alanda gerekse başka alanlarda muhakkak yatırım yapılmış ve bu yatırımlar için başta bankalar olmak üzere iktisadi kuruluşlara ve piyasaya milyar dolar tutarında borçlanılmıştır. Gündem de olan statünün getirilmesi durumunda bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin%90’dan fazlası iflas edeceğinden şirketler başta olmak üzere bankaların, iktisadi kuruluşların ve piyasanın uğrayacağı maliyet için nasıl bir önlem alınacaktır?

12-) Bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin envanterinde bulunan milyar dolar tutarındaki makine ve ekipman parkları atılı duruma geleceğinden bu konuda şirketlerce yaşanacak mağduriyetler nasıl giderilecek?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.