Bayramda Çalışana Çift Yevmiye

Bayramda Çalışana Çift Yevmiye

Bayramda Çalışana Çift Yevmiye

Özel sektörde bayram haftası çalışanlar, 5.5 günlük mesai ücreti alacak. Çalışana, bu günler için çift yevmiye ödenecek.

Bu yıl  30 Ağustos Zafer Bayramı ve  Kurban Bayramı tatili arka arkaya geldi.  Hükümet, 28-29 Ağustos'u tam gün, 31 Ağustos'u yarım gün idari izin ilan ederek memurlar için bayram tatilinin süresini 10 güne çıkarttı. Bu karar, özel sektör çalışanlarını kapsamıyor. Özel sektör çalışanları, isterlerse 2.5 gün yıllık izin kullanarak tatillerini 10 güne uzatabilecek. 10 günlük dönemde çalışılırsa da sadece 5.5 günlük resmi tatil günlerinde bayram mesaisi ödenecek.
 
2 BİN TL MAAŞA 366 TL
 
Ülkemizde 1 takvim yılı içinde 15.5 gün resmi tatil bulunuyor. Bunun 4.5 gününü  Kurban Bayramı, 1 gününü de  30 Ağustos Zafer Bayramı oluşturuyor. İşçilere, bu günlerde çalışmazlarsa, o günün ücretleri tam olarak ödeniyor. Eğer bu günlerde çalışırlarsa her gün için artı bir yevmiye veriliyor. Yani 30 Ağustos, 31 Ağustos,  1 Eylül, 2,  Eylül, 3  Eylül, 4  Eylül tarihlerinde çalışmayanlar ücretlerini tam alacak. Çalışanlara ise artı bir yevmiye verilecek. Örneğin; net aylık ücreti 2 bin lira olan bir işçi, söz konusu 5.5 günde çalışmazsa 2 bin lira alacak. Eğer çalışırsa, 2 bin liralık ücretine ilaveten 5.5 günlük bayram mesaisi olarak 366,66 lira ödenecek. Mesai ücreti ödenmemesi, işçi için haklı fesih ile tazminat hakkı doğuruyor. ( Sabah)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.