Belediye ve 4/D Taşeronlar 2 Çözüm istiyor

Belediye ve 4/D Taşeronlar 2 Çözüm istiyor

Taşeronlar 2 Çözüm istiyor

 Başta belediye şirket işçilerinin yaşadığı ve alamadıkları ilave tediye olmak üzere genel idarelerdeki işçilerde enflasyon kaybı ve mali haklarda kamu işçilerinden bir çok yönü ile geride bulunuyorlar. 

Kadroya alınan işçileri için bu yıl yapılan zamlarda ortaya çıkan tehlike ise maaşların asgari ücret düzeyine düşmesi oldu. Geçen yıl Aralık ayında asgari ücret alan bir işçinin maaşı yüzde 26 artırılırken, asgari ücretin yüzde fazlarsı ile çalışan örneğin 2000 TL alan işçinin maaşı sadece yüzde 4 artırıldı. 1603 TL alan asgari ücretli bir işçinin maaşı yaklaşık 2100 TL'ye çıkarılırken yani yüzde 26 + yüzde 4 artış yapılırken 2000 TL alan bir işçi yüzde 4 zam ile yaklaşık 2100 TL'ye çıkıyor. Yani yaklaşan tehlike kadroya geçirilen işçiler için şayet bir düzenleme yapılmaz ve YHK hükümleri bir kaç yıl daha devam ederse tüm işçilerin maaşları asgari ücret düzeyine yaklaşacak.

İşçilerin ikramiye ve Bayram harçlıkları ise ikaramiye ve ücret ödeme kavramlarından çok uzak. İşçilerin bayram harçlıkları 75 tl brüt nette 56 lira gibi bir rakam yapıyor.

İşçilere Ekim ve Nisan aylarında 5'er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.

GENEL İDAREDE KADROYA GEÇEN 4/D'Lİ SÜREKLİ İŞÇİLER

İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5'er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödeniyor.

İşçilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce 75,00(yetmişbeş)'er TL. bayram harçlığı veriliyor. Bu ödeme brüt olup vergi kesintisine tabi.

Taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosu ve belediye şirket işçiliğine geçen işçilerin başta enason kaybı olmak üzere sosyal ve mali haklarında sendikalar ve işçilerin taleplerine rağmen henüz bir ilerleme olmadı.

Çözüm karmaşık ve uzak değil esasında. İşçilerin ana talepleri bir çok sorunu ortadan kaldırıyor.

Belediye şirketlerine geçen işçiler şirket işçiliği yerine Belediye kadrosunda Belediye işçisi kadrosuna geçmesi ile tüm sorunlar çözülmüş oluyor. Belediyedeki işçi hangi haklara ve sözleşmelere tabi ise şirket işçiliği kadrosuna geçen işçilerde o haklara tabi olacaklar. Böylelikle şirket işçiliği diye bir olgu ortadan kalkmış olacak.

GENEL İDARELERE KAMU İŞÇİSİ

TİS'İ Genel İdarlerde 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler için ise çözüm önerisi zaten Türk-İş ve Hak-İş tarafından dile getirildi. Taşeron şirketlerden Genel İdarelerde kadroya alınan işçiler YHK toplu iş sözleşmesi yerine kamu işçilerinin tabi olduğu Kamu İşçileri Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinden faydalandırılmaları ile bir çok sorun ortadan kalkıyor. Maaş zamları, sosyal haklar vb. kamu işçilerinin TİS hükümlerinde belirlenen şartlardan fayadalandırılmaları ile son bulmuş oluyor.

Çeşitli nedenlerle Kit'ler, şoförler, hastane çalışanları, teknik hizmet çalışanları, karayolları, bilgi işlem çalışanları vb. sayıları yüzbini geçen ve birçoğunun% 70 engeline takılan işçiler içinde söz verilen kadrodan faydalandırılmaları talep ediliyor. Kit'ler için bir ara bir düzenleme yapılmış fakat kadro konusunda bir ilerleme olmamıştı

İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum