Belediyede çalışan 455 Bin Taşeron işçi Tedirgin!

Belediyede çalışan 455 Bin Taşeron işçi Tedirgin!

Belediyede çalışan 455 Bin Taşeron işçi Tedirgin!

Belediye şirketlerine taşerondan geçen işçi sayısının 450 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. İşten çıkarma tehlikesi her zaman devam eden şirket işçileri aynı zamanda farklı zorluklalarla da karşı karşıya kalıyorlar.

Taşeron işçi olarak çalışırken belediye şirketlerine geçen işçilerin başlıca sıkıntıları esasında kendi ifadeleri ile gerçek 'kadro' oldu. Her siyasi partiden seçimler sonrası belediye şirketlerinde işten çıkarılmalar yaşandı. İşten çıkarılan işçiler çeşitli platformlarda haklarını aramalarına rağmen yasal düzenleme eksikliği nedeniyle eski kadrolarına henüz dönemediler.

Mevcut çalışan işçiler için de işten çıkarılma korkusu devam ediyor ve bu endişelerini sosyal medyada paylaşıyorlar. Doğrudan işten çıkarma yoluna gitmeyen beldiyelerde ise öncelikle farklı birimlere tayin edilerek işten ayrılmaları için baskılar uygulandığı ifade ediliyor. Bazı işçiler paylaşımlarında görev yerinin değiştirildiğini (evinden çok uzak olan birimlere görevlendirme yapıldığını) ve ayrılmaları halinde tazminatlarını alıp alamayacaklarını soruyorlar.

Taşerondan şirket işçiliğine geçen işçiler kendilerine yapılan haksızlıklara karşı hukuk yolunu tercih etmeleri önemli. Haksız tayin ve görevlendirmeler veya farklı mobbing uygulamalarında hukuk yollarına başvurulmalıdır. Hukuk yoluna başvurmadan önce de kendi bağlı oldukları idarelere durumlarını anlatan dilekçeler sunulmalı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin personele Kasım ayında yaptığı yüzde 17,65 zam, 31 Mart seçimlerinden sonra koltuğa oturan Mustafa Demir tarafından iptal edildi. Sendika başkanı "Yeni başkanı ısrarcı olmamıza rağmen ikna edemedik" dedi.

Taşerondan belediye şirketlerine geçen engelli işçilere ise engellerine uygun olmayan görev ve işler verildiği ifade ediliyor. Zaten hayat şartlarında birçok zorlukla mücadele eden engelli işçiler yaşadıkları zorlukalara yenilerinin eklenmesi ile iş hayatında daha da sıkıntılı günler yaşadıklarını, en azından engel durumlarına göre görevlendirmeler yapılmasını talep ediyorlar.

Gerek belediye şirket işçileri gereksede 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerin bir çok problemi kamuoyuna defalarca paylaşıldı. Hatta Türk-İş Başkanı Atalay kamu işçileri için imzaladığı TİS'de 'uzasaydı karıştıracaktık' sözünü masada olacağını ifade ettiği fakat bir gelişme sağlayamadığı taşerondan şirketlere ve genel idarlere geçen işçiler için kullandığını ifade etti.

4/D'li işçilerin mali ve özlük hakları talebi ile belediye şirket işçilerinin belediye işçiliği kadrosu talebi yerine getirildiğinde sorunların büyük bölümünün de ortadan kalkacağı aşikar. Bunlar için gerekli düzenlemelerin yapılması ve sayıları 1 milyona yaklaşan işçilerin sorunlarının çözümü aileleri ile birlikte 4 milyon insanı mutlu edecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum