BİNLERCE ÖĞRETMEN İÇİN ÖNEMLİ KARAR!

BİNLERCE ÖĞRETMEN İÇİN ÖNEMLİ KARAR!

BİNLERCE ÖĞRETMEN İÇİN ÖNEMLİ KARAR!

DANIŞTAY 12’nci Dairesi, Eğitim-İş’in davası üzerine Sözleşmeli Öğretmen İstihdamı Yönetmeliği’nin kamuoyunda tartışma yaratan sözlü sınav komisyonu maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay’ın 13 Nisan’da aldığı karar, taraflara tebliğ edildi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 3 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına ilişkin yönetmeliğini yargıya taşımıştı. 

Öğretmen atamaları için önemli kararDanıştay, yönetmelikte mülakat komisyonlarının kuruluşuna ilişkin “Sözlü sınav komisyonu; Bakan veya görevlendireceği birim amiri tarafından belirlenen kamu görevlilerinden oluşacak bir başkan, iki asıl ve ihtiyaç duyulduğunda değerlendirilmek üzere iki yedek üyeden oluşur” maddesinin hukuka aykırı olduğuna ve maddenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. 

Danıştay, kariyer ve liyakat ilkeleri ışığında, kamu hizmetinin ehil kamu görev lileri eliyle yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, sözlü sınav komisyonunun hangi kamu görevini yürüten görevliler tarafından oluşturulacağının düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Danıştay, bu düzenlemenin yapılmamasın hukuka aykırı buldu. Danıştay, sözlü sınav komisyonuna ilişkin yönetmelik maddesinin bu şekilde uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşmasına sebebiyet vereceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemini oyçokluğu ile kabul etti.


KARAR, ATAMADAN ÖNCE VERİLDİ
Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, karar sonrası yapılan mülakatların ve 10 gün önce yapılan atamaların şaibeli olduğunu savundu. Balık, Hürriyet’e, şunları söyledi: “Danıştay, komisyonların hukuksuzluğunu tescilledi ancak yeterli değil. Mülakatın kaldırılması gerekiyor. Bizim talebimiz de bu yönde. Karar, MEB’in 20 bin atama için mayıs ayında yaptığı mülakat öncesinde nisan ayında verilmiş. Bu durumda mülakatlar da atama da şaibeli hale geldi. Özellikle mülakatla elenen adaylar itiraz ederse, hukuki alt yapısı olmadan sözlü sınavların yapıldığını beyan ederlerse kazanabilirler. Karar biliniyor ve ona rağmen atama yapıldıysa hukuksuzdur. Kazanmış arkadaşlarımzıın kazanılmış haklarını kaybetmelerini istemeyiz ancak kaybedenler için yeniden değerlendirme seçeneği doğdu.”

MEB KARARA İTİRAZ EDECEK
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, karara Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edeceklerini bildirdiler.

DANIŞTAY: HUKUKA UYARLIK GÖRÜLMEMİŞTİR
Danıştay’ın 13 Nisan tarihli kararında, sözlü sınav komisyonlarına ilişkin şöyle denildi: “Kariyer ve liyakat ilkeleri uyarınca kamu hizmetinin ehil kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için yapılan sözlü sınavlarda, ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun, objektif ve sınava giren adaylar arasında eşitlik ve adalet ilkelerine uygun olarak değerlendirme yapılabilmesini teminen sözlü sınav komisyonunun hangi kamu görevini yürüten görevlilerden oluşturulacağının açıkça düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmış olduğundan, sözlü sınav komisyonunun oluşumuna ilişkin maddenin ilgili fıkrasında hukuka uyarlık görülmemiştir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.