Borcu olanlar dikkat Erdoğan Açıkladı

Borcu olanlar dikkat Erdoğan Açıkladı

BORCU OLANLAR DİKKAT

Borcu Olanlar Dikkat.Yıl Sonuna Kadar Ücretsiz

Ekonominin zorlu bir dönemeçten geçtiği șu zamanlarda vatandașlara soluk aldıracak bir karar geldi. Kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı ve onayladı

Prim borcu olanlar bile 2020 sene sonuna kadar sağlık hizmetlerinden bedava olarak yararlanabilecekler.

O KARARIN DETAYLARI; Sosyal Emniyet Kurumuna 60 günden çok borcu olan Bağ- Kur‘lular ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödemeyen ya da borcu biriken vatandașlar, hastanelerden sağlık hizmeti alamıyor. Sabah’tan Faruk Erdem’in yazısına göre fakat bu yurttașların mağduriyetlerini giderebilmek amacıyla Bașkan Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir karar yayımlandı.

Karara göre, Genel Sağlık Sigortası ve 4/B (Bağ-Kur) sigortalısı olup sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Türk vatandașları ve bunların bakmakla yükümlü bulunduğu șahıslar, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurulușlarına ait sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinde yasenean sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar bedava olarak yararlanma fırsatı 2020 senesi sonuna kadar uzatıldı. GSS uygulamasına göre emekli olmayan, rastgele bir iște çalıșmayan, ișsizlik maașı almayan ve bunların bakmakla yükümlü bulunduğu șahıslardan olmayan yurttașların prim ödemesi gerekiyor.

Hiçbir emniyeti olmayan muhtaç kimselerin primi ise devlet doğrultusundan karșılanıyor. Bu primler de uygulanan değișiklikle tek ödemeye düșürülürek, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü yapıldı. 2019 amacıyla bu tutar 76 lira 75 kuruș olarak belirlenmiști.

İLAÇLARINI ALABİLECEKLER

Bu tutarı ödemediği amacıyla borcu birikenler ise sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Çoğunluğu esnaflardan meydana gelen Bağ- Kur’lular detaylı nedenlerle prim ödemelerini 60 gün geciktirdiklerinde hastane hizmeti alamıyorlar. Dolayısıyla çocuk ve eșleri de bu mağduriyeti yașıyor. Cumhurbașkanlığı kararı hem GSS hem de Bağ-Kur borçlularını rahatlatmıș oldu. Böylece bu kapsamda olan vatandașlar, sene sonuna kadar hastanelerden yararlanacaklar tedavilerini TESTE GİR PARA ÖDEME Genel SağlıkSigortası primi genel olarak çalıșmayan ya da emekli olmayan vatandașlara çıkıyor. Bu yurttașların gelirleri düșük ise devlet döneme giriyor ve primleri karșılıyor. Kaymakamlıklara giderek gelir testi yaptıranların evlerine giren gelir, birey bașına brüt asgari ücretin üçte birinden az ise prim ödenmiyor.

HERKESE ÇALIȘMA ȘARTI BULUNMUYOR

Vatandașların bir yakını sigortalı ise çalıșma koșulu olmadan onun haklarından yararlanma imkânı bulunuyor. Sigortalının haklarından șu șahıslar yararlanabiliyor: – Sigortalının eși. – 18 yașını doldurmamıș çocukları. – Yaș sınırı lisede okuyorsa 20, üniversitede okuyorsa 25’e kadar çıkıyor. Eğer çocuk malûl ise yaș koșulu bulunmuyor. – Sigortalının bakmakla yükümlü bulunduğu anne ve babası. Karar ardından vatandașlar sosyal medya hesapları vasıtasıyla kararı çok yerinde bulduklarını bildiren mesajlar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.