Borcu Olanlara Yapılandırma Müjdesi

Borcu Olanlara Yapılandırma Müjdesi

Borcu Olanlara Yapılandırma Müjdesi

Resmi Gazete’de yayımlanan yapılandırma, borçların hepsini kapsamamaktadır. Haziran 2016 ve öncesi dönemlerde SGK alacakları ve SGK gecikme borçlarını kapsamaktadır. Yani bu da demek oluyor ki borcunu yeniden düzenlettiren esnaf haciz işlemlerinden kurtulalacak, devletin sunmuş olduğu teşviklerden yararlanabilecek. SGK’ deki gecikme cezaları devlet tarafından silinecek ve TÜİK verilerine göre hesaplanmış olan enflasyon farkı üstüne koyularak tahsil edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Meclis’ten geçen yapılandırma kapsamında idari para ceza gecikmelerinin dışında asıl borçların da %50 ‘si silinecek. Örnek vermek gerekirse 200 lira idari para cezası, 50 lira da bunun gecikmesi olduğunu düşünelim. Ödeyecek olan kişi 100 lira ve 100 liranın dışında 50 lira gecikme cezasını da 100 liraya uygulanacak olan enflasyon güncellemesine göre ödeyecek.

SGK’ya borcu olanlar peşin ödemek zorunda değil. 6 taksit, 9 taksit, 12 taksit ve 18 taksitten oluşan taksit seçenekleriyle borcunuzu peşin ödemekten kurtulabilirsiniz. Yapılandırma sadece SGK değil; Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını da kapsayacak. Burada da aranan koşul 2016 Haziran ayından önce olan borçlara bu yapılandırma uygulanacak. GSS’ nin gecikme zamları silinecek ve vade farksız 12 taksitle veya peşin olarak ödenebilecek. Borçları dolayısıyla sağlık hizmeti alamayan genel sağlık sigortalı kişiler, 2 Ocak 2017 tarihine kadar başvuru yaptığı takdirde ve ilk taksiti ödedikleri zaman sağlık hizmetlerini almaya başlayacaklar.

Yapılandırma kapsamında, SGK borcu olanlar taksit planı yaptırdığı halde ilk iki ayda bu borçları ödemezse yapılandırmaları iptal edilecek. Kamu kapsamındaki borçlarını peşin ya da taksitli ödemek isteyen vatandaşlar 31 Ekim tarihine kadar kurumlara başvurularını yapabilecek. İlk ödemeler ise 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapılabilecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.