Çalışanlar dikkat! SGK dan yapılan para yardımları

Çalışanlar dikkat! SGK dan yapılan para yardımları

Çalışanlar dikkat! SGK dan yapılan para yardımları

Az bilinen karşılıksız ödemeler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) farklı isimler altında vatandaşlara karşılıksız birçok ödeme yapıyor. Yardıma muhtaç vatandaşlara yardım etmeyi sürdüren SGK’nın bu yardımları çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Biz de bu ödemelerin detaylarını tek başlık altında derledik. İşte SGK’dan yapılan para yardımlarından bazıları...

ÇEYİZ PARASI

Kamuoyunda çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımı, SGK’dan yapılan yardımlar arasında. Düğün telaşına kapılan vatandaşların akıllarına gelmeyen bu ödeme SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşların vefatı halinde bekar kız çocuklarına yetim aylığı bağlıyor. Kız çocukları evlenince de 24 maaş kadar çeyiz parası alabiliyor. Yetim maaşı 1000 liraysa, 24 bin lira ödeniyor. Bunun için evlenirken SGK’ya dilekçe vermek yeterli.

İŞ GÖRMEZLİK PARASI

Sağlık sorunu nedeniyle rapor alarak işe gidemeyenlerin her gün 40 lira iş göremezlik ödeneği alma hakkı bulunuyor. Ama hastalık nedeniyle SGK’ya kimse başvuru yapıp da bu ödemelerini almıyor. Raporunuzla SGK’ya giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

CENAZE YARDIMI

Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ölen sigortalının hak sahiplerine (birinci derece yakınlarına) cenaze ödeneği veriliyor. Bu para 2018 itibarıyla 595 lira olarak vatandaşlara veriliyor. Unutulan ödenek 5 yıl içinde başvuru yapılırsa alınabiliyor. SGK bu ödemeleri 3 yıldır yapmaya devam ediyor.

DOĞUM İZNİ İÇİN

Doğum öncesi ve sonrası kadınların toplam 112 gün izin kullanma hakkı var. Sigortalı anneler, çalışmadıkları sürenin parasını SGK’dan alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 5050 lira. Bu, maaşa göre 37 bin liraya kadar çıkıyor. Bu ödemenin yatıp yatmadığını turkiye.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz.

EMZİRME YARDIMI

Sosyal Güvenlik Kurumu, anneye, anne sigortalı değilse babaya her doğumda 149 lira ödeme yapıyor. Bunun için SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvurabilirsiniz.

HASTAYA YOL PARASI

Eğer bulunduğunuz ilde, örneğin; Kars’taysanız tedavi için İstanbul’a gitmeniz gerekiyorsa ve sevkiniz yapıldıysa uçak masrafına kadar SGK ödeme yapmalıdır. Gidilen şehir, ülke ve hastaneye göre yolluk ödeneği değişiklik gösteriyor.

EMEKLİ OLMAYANA İADE

Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK’ya dilekçeyle başvurmak yeterlidir. posta

TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum