Çeyrek altında yeni rekor

Çeyrek altında yeni rekor

Çeyrek altında yeni rekor

Altın fiyatlarındaki yükseliş durmuyor, uzun süredir yükseliş trendinde seyreden altın, yükseliş hızını da artırdı. Yatırımlarını altın fiyatlarına göre planlayan vatandaşlar ise en güncel fiyatlara erişebilmek için araştırmalarını sürdürüyor. Peki gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları...

Bir süre önce başlayan ve durmaksızın ilerleyen yükseliş trendi sürüyor. Bugün altın geçtiğimiz günlere oranla yükselişte. Gram altın ne kadar? Altın almak için uzmanlar ne diyor? Altın kaç lira? Dolar kurundaki değer kazancına paralel olarak yükselen altının gram fiyatı, 163 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve rekor kırdı. Altın 163-164 lira olarak yatırımcısının ilgisini çekmeyi başardı. İstanbul'un kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise gram altın kaç lira?

GRAM, ÇEYREK, CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

163.05 liradan alınırken, 163,11 liradan satılıyor . Çeyrek altın ise 261,21 liradan alınırken 267,74 liradan satılıyor. Yarım altın da 522,42'den alınırken 535,48 liradan satılıyor. Cumhuriyet altını ise 1078,9 liradan alınıp 1095,21 liradan alıcı buluyor. Tam ziynet de 1041,21 liradan alınırken 1074,54 liradan satılıyor.


GRAM ALTIN MI? ÇEYREK ALTIN MI?

Türkiye’de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır. Cumhuriyet altınının dörtte biri olan çeyrek altında 1.6065 gram 24 ayar altın bulunmaktadır ki fiyatı bunun üzerinden hesaplanır, ardından işçilik ve kâr payı ile satılır. Bu kısım satın alınan yere göre değişebilir. Meskük (kalın altın) ve ziynet olmak üzere iki çeşidi vardır.

ALTIN NEDEN ÇOK DEĞERLİ BİR MADEN?

Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.