çiftçilere 30 bin TL hibe desteği başladı

çiftçilere 30 bin TL hibe desteği başladı

çiftçilere 30 bin TL hibe desteği başladı

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar”m yürürlüğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 16 Şubat 2016 tarihli ve 2051 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16 Şubat 2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Bu Kararın amacı; tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projeleri desteklemektir.

Bu Karar; 1/1/2016 - 31/12/2018 tarihleri arasında, kırsalda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ve tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelere otuzbin TL’ye kadar hibe ödenmesine ilişkin hususları kapsar.

Bu Karar, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 15 inci ve 19 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Bu Karar, aşağıda belirtilen proje konularını kapsamaktadır.
Bitkisel üretime yönelik projeler. Hayvansal üretime yönelik projeler. Yöresel tarımsal ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler.

Proje hibe tutarı.
Uygulanacak projelere otuzbin TL’ye kadar hibe yoluyla destek verilir. Proje bütçesi katma değer vergisi (KDV) hariç hazırlanır. Hibe ödemesi yapılabilmesi için hibe sözleşmesi imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması şarttır.

Destekleme kapsamına alınacak yerleşim alanları.

Bu Karar, 81 ildeki nüfusu yirmibinden az olan yerleşim alanlarını kapsamaktadır.

Finansman ve ödemeler.

Bu Karar uyarınca yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, yılı merkezi yönetim bütçe kanunu ile tahsis edilen ödenekten karşılanır ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla ödenir. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak yapılan nakdi ödeme tutarının % 0,2’si oranında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye hizmet komisyonu ödenir.

Bu Karar kapsamında yapılan proje başvuruları, ilgili yıl Bakanlık bütçesinde yer alan ödenek çerçevesinde değerlendirilir.

Belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde projesi kabul edilen genç çiftçilere ön ödeme yapılabilir.
Desteklerden yararlanamayacak olanlar
Genç çiftçiler bu program kapsamında verilen hibeden sadece bir kez yararlanabilir. Aynı proje konusunda, Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlananlar bu programdan yararlanamaz.

Denetim ve cezai hükümler.

Bu Karar kapsamında yapılacak destekleme ödemeleri ile ilgili hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri Bakanlık alır.

Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleri ile ilgili alacaklar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere desteklemelerden haksız yere yararlandığı tespit edilenler beş yıl süre ile desteklemelerden yararlanamaz.
Diğer hükümler

Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile belirlenir. Bu tebliğ kapsamındaki çalışmaları ise Bakanlık adına Genel Müdürlük yürütür. Bu tebliğin hazırlanmasında 31/12/2014 tarihli ve 2014/45 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisinin (2014-2020) temel amaç ve ilkeleri ile politika öncelikleri ve tedbirleri dikkate alınır.

Kalkınma ajansları, tarımsal ve kırsal kalkınmaya yönelik mali destek programlarının tasarımında, potansiyel faydalamcılann niteliği, desteklenecek yatırımlar ve hibe oranlarının tespiti hususlarında bu Karar ve bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyecek olan tebliğ hükümlerini gözetir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.