Deprem için uyardı

Deprem için uyardı

DEPREM BİLİMCİ AÇIKLADI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, akıllara Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamaları getirdi. Muğla'da depremlerin devam edebileceğini ancak 7 üzeri yıkıcı bir derpem beklenmediğini ifade eden Ercan, Fethiye, Marmaris ve Bodrum'un en riskli yerler olduğuna dikkat çekmişti.

Ercan, depremin yıkıcılık eşiğini Marmaris için 6,5 olarak açıklamıştı.

SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamalarda 2020 yılının bir deprem yılı olacağını belirten Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, geçtiğimiz günlerde Fethiye, Marmaris ve Bodrum için uyarılarda bulunmuştu.Anadolunun beşik gibi sallandığı 2020 yılında Muğla ve çevresinde olması muhtemel deprem hakkında konuşan Ercan, "Muğlada 7 üzeri yıkıcı bir deprem beklemiyorum. Fethiyede kötü yapılaşan tarım alanları ile Marmarisin gevşek kıyı kuşağı dışta tutulmak üzere Bodrum ile diğer yazlık beldelerinin deprem çekincesi, İstanbul ile İzmire göre daha düşüktür demişti.

Uzaydan yapılan ölçümlere dayanarak, doğudan gelen itmenin de etkisi altında olan Batı Anadolunun yılda ortalama 6 santim hızla güney-batıya (Girite doğru) doğru kaçarken, Bodrum- Marmaris- Fethiyenin saat yönünün tersine döndüğünün (Efe oyunu gibi) son depremlerle de kanıtlandığını söyleyen Övgün Ahmet Ercan, şu ifadeleri kullanmıştı:Bu tür karmaşık avkulanmalar (Hırpalanma)  güney- batı Anadoludaki depremler ile kırıklı yapıyı oluşturmuştur. Kuzeydoğu- güneybatı doğrultuları olan yaşlı kırıkların 50 ile 100 kilometre boylu olması depremlerin üst eşik değerini 7,1 ile sınırlandırıyor.Doğu- Batı yönlü kırık boylarının 150 kilometreye dek ulaşması ise, Menderes, Gediz göçüntülerinde oluşabilecek en büyük deprem büyüklüğünü 7,3 ile sınırlandırıyor. Dolayısıyla Batı Anadoluda geçmişte ne 8, ne 7,5 büyüklüğünde deprem görülmemiştir, olmayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.