Donmuş tavuğu sakın böyle çözdürmeyin!

Donmuş tavuğu sakın böyle çözdürmeyin!

Donmuş tavuğu sakın böyle çözdürmeyin!

Dondurucuda gözünüze aniden çarpan o donmuş tavuk parçasını akşam yemeğine en güvenli şekilde nasıl yetiştirebilirsiniz?
Bırakın Buzdolabında Çözülüversin


Çözme yöntemlerinin en kolay ve güvenlisi bu: Sadece donmuş tavuğu buzdolabına atmanız yeterli. Bu şekilde hem sıcak ortamda bakteri üreme riskini önlüyorsunuz hem de suyunu salmadığı için tavuğun tadını muhafaza etmiş oluyorsunuz.

Tek sorunu ise bunu ancak önceden planlı bir hayatınız varsa başarabilirsiniz. Yarım kilo tavuğun buzdolabında çözülmesi aşağı yukarı 5 saat alıyor, sonrasında 2-3 gün kadar daha da buzdolabında saklanabiliyor. İşe gitmeden buzdolabına atmayı hatırlarsanız akşama hazır olacaktır, sonra canınız bir anda tavuk yerine burger çekerse de sorun değil, daha 2-3 günlük karar verme süreniz var.

Güzel, ama şahsen tavuğa endeksli bir hayat bana göre değil. Açık olmak gerekirse, ‘gelemem tavuğum bozulacak’ gibi bir bahaneyi hayatıma sokmak istemiyorum. Ama isteklerinize güveniyorsanız sizi tutmayayım.

Sırrını Kimseyle Paylaşmak İstemeyeceğiniz Enfes 9 Tavuklu Tarif

Soğuk Suda Bekletiverin


Tavuğu işe gitmeden önce buzdolabına atmayı unuttuysanız, ve hala o tavuğu yeme niyetiniz varsa hemen işten gelince tavuğu bir kase soğuk suya yatırın. Tavuğun iyice su geçirmez bir şekilde kapladığınızdan emin olun. 2-3 saat içinde tavuğunuz çözülmüş olacaktır.

Dezavantajlarınız şunlar:

İşten geç çıktıysanız geç bir akşam yemeğine boyun eğmek zorundasınız.

Bakteri üremesini önlemek için kasedeki suyu her yarım saatte bir değiştirmeniz gerekiyor ki su çok ısınmasın.

Yani benim gibi yemeği ocakta unutma huyunuz varsa belki de sizin için iyi bir çözüm olmayacaktır. Ama hafızanız bir akvaryum balığından daha kuvvetliyse süper! Ya da telefonunuza alarm da kurabilirsiniz…

Tavuk İle Mutfakta Harikalar Yaratacağınızın 14 Lezzetli Kanıtı

Donmuş Halde Pişiriverin


Nasıl bir tavuk yemeği yapmayı hedeflediğinizle bu yöntemi kullanıp kullanamayacağınız birbiriyle çok alakalı.

Eğer yahni, çorba veya tencerede yavaş pişen bir yemek istiyorsanız, bu yöntemi hiçbir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. Aklınızda bulunsun, bu şekilde tavuğun pişmesi normalin iki katı zaman alacaktır.

Ama tavada kızartma veya sote gibi bir şey istiyorsanız, üzgünüm ama bu yöntem hiç bir işinize yaramayacaktır. Tavuk hala don olduğu için içindeki su, kızarmasını veya kahverengileşmesine elvermeyecektir.

Tavukla ilişkinizin üçüncü ayağı daima tavaysa ikinci yöntemle baş başa kaldınız demektir. Ya da teknik gücünüz varsa dördüncü yönteme başvurmayı tercih edebilirsiniz.

Mikrodalgada Çözdürüverin


Bu da bir yöntem, ama bence zor durumda kalmadıkça kullanmayın.

Öncelikle tavuğun güvenli kalması için çözdürdükten sonra hemen pişirmeniz gerekiyor. Bunun nedeni mikrodalga bir anlamda pişirme sürecini başlattığı için tavuğun belli bölgeleri bakteri üremesine el veren derecelere gelmiş olacak. Aynı zamanda tadı ve dokusundan biraz feragat etmiş olacaksınız. Genelde mikrodalgada çözdürdüğünüz tavuğun piştikten sonra biraz kuru ve lastikimsi olma riski var.

Sonuç olarak mikrodalganız varsa ama zamanınız yoksa ve o tavuğu kesinlikle tavada pişirmeye ant içtiyseniz neden olmasın?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.